GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
1 Nisan 2024 Pazartesi 23:41

Türk Toraks Derneği çöl tozuna karşı uyardı

Türk Toraks Derneği, Türkiye'de bu hafta etkili olması beklenen çöl tozlarının sağlığa etkilerine dikkat çekti. özellikle bebek ve çocuklar, yaşlılar, alerjik rinit, astım, KOAH, kalp hastalığı ve diyabeti olanlar için önlemler sıralandı.

"Turuncu Tehlike: İklim Krizine Bağlı Artan Kuraklık ve Çöl Fırtınaları, Sağlığımıza Etkileri" başlıklı açıklamada görüşlerine yer verilen Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Sabri Serhan Olcay, Sahra Çölü, Arabistan Yarımadası ve İran çöllerinden her yıl ortalama 20 milyon ton çöl tozunun ilkbahar aylarında Anadolu'ya ulaştığını belirtti.

Demir içeren çöl tozunun yağışlarla birlikte yeryüzüne indiğini; bitki, toprak ve su kaynakları için önemli işlevler gördüğünü bildiren Olcay, şu bilgileri verdi:

'ÖNEMLİ SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇIYOR'

"Fakat günümüzde iklim krizinin yol açtığı kuraklık ve çölleşme sonucunda olağan dışı bir şekilde kırmızı renkli tabakalı silikatla şehirler adeta turuncuya boyanmakta, insanlar daha sık çöl tozlarına maruz kalmakta ve bu hava kirliliği ve çöl tozlarının çok değişken içeriği nedeniyle önemli sağlık sorunları yaşamaktadır."

BU HAFTA BOYUNCA BEKLENİYOR

Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu Sekreteri Selin Çakmakcı Karakaya da bu hafta boyunca çöl tozlarının Türkiye'ye ulaşmasının beklendiğini bildirdi.

8 GRUP İÇİN DAHA RİSKLİ

Kilometrelerce mesafe kat edebilen çöl tozlarının çok yoğun miktarda polen bulundurabileceğini ifade eden Karakaya, "Bu durum özellikle bebekler, çocuklar, yaşlılar, alerjik rinit, astım, KOAH, kalp hastalığı, diyabeti olanlar için daha da tehlikelidir. Yapılan çalışmalarda bu dönemde öksürük, nefes darlığı gibi şikayetlerde ve solunum hastalıkları nedenli acil servis başvurularında artış olduğu gösterilmiştir" bilgisini verdi.

NASIL KORUNULUR?

Karakaya, havada çöl tozu olduğunda alınması gereken önlemleri ise şöyle sıraladı:

- Kapalı ortamda kalınmalı

- Dışarı çıkılacaksa ağız ve burun parçacık tutucu maske, normal maske veya ıslak bezle kapatılmalı

- Açık havada egzersiz yapılmamalı

- Araba kullanırken havalandırma çalıştırılmamalı. (AA)