GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
14 Aralık 2022 Çarşamba 09:49

Türk Metal yetkiyi almıştı… Vestel’den itiraz!

Türk Metal’in çoğunluğu sağladığı Vestel’in beyaz eşya ve elektronik fabrikalarında toplu iş sözleşmesi görüşmeleri beklenirken şirket yönetiminden sendikanın yetkisine itiraz geldi. İtirazların kesinleşmesinden ardından sözleşme görüşmeleri başlayacak.

EGEDESONSÖZ – Zorlu Holding’e ait Vestel’in Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan beyaz eşya ve elektronik fabrikalarında çoğunluğu sağlayan Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yetki belgesi almıştı.

Yetki durumu 7 Aralık’ta Vestel’e bildirildi. Ancak toplu sözleşme görüşmeleri için gün sayılırken sendikanın yetkisine Vestel yönetiminden itiraz geldi. İşçilerin iradelerine etki yapılmadığının ifade edildiği açıklamada “Bakanlık tarafından Şirketimize gönderilen başvuruya yasal olarak itirazda bulunarak, gerek sayıların gerek üyelik bilgilerinin doğruluğunun öncelikle ilk derece mahkemeleri ve ilerleyen aşamalarda da istinaf mahkemesi ve Yargıtay aşamalarında hukuki değerlendirmeler sonucunda karara bağlanarak kesinleşmesini talep etmiş bulunuyoruz. Bundan sonraki süreç, hukuki boyutta devam edecek ve söz konusu yetki belgesinin geçerliliği ancak bu hukuki sürecin tüm aşamaları bittikten sonra söz konusu olabilecektir.” denildi.

Vestel’in açıklaması şu şekilde:

“Türk Metal Sendikası’nın yetki belgesi için Çalışma Bakanlığı’na yapmış olduğu başvuru, 7 Aralık Çarşamba günü tarafımıza tebliğ edilmiştir. Öncelikle belirtmek isteriz ki; bir sendikaya üye olmak veya üye olmamak ya da üyelikten ayrılmak her bir çalışanın kişisel olarak kendi iradeleri ile verebileceği bir karardır, bu karara herhangi bir kişi veya kurum tarafından olumlu ya da olumsuz bir etki yapılması yasal değildir. Bu yaklaşımla şirketimizin çalışanlarımızın vereceği kişisel kararlara ve tercihlere olumlu ya da olumsuz bir yaklaşımı söz konusu değildir. Çalışma ortamımız sendikalı ya da sendikasız da olsa, Vestel yönetimi bugüne kadar olduğu gibi aynı şekilde devam edecektir. Bununla beraber, 13 Aralık Salı günü, Bakanlık tarafından Şirketimize gönderilen başvuruya yasal olarak itirazda bulunarak, gerek sayıların gerek üyelik bilgilerinin doğruluğunun öncelikle ilk derece mahkemeleri ve ilerleyen aşamalarda da istinaf mahkemesi ve Yargıtay aşamalarında hukuki değerlendirmeler sonucunda karara bağlanarak kesinleşmesini talep etmiş bulunuyoruz. Bundan sonraki süreç, hukuki boyutta devam edecek ve söz konusu yetki belgesinin geçerliliği ancak bu hukuki sürecin tüm aşamaları bittikten sonra söz konusu olabilecektir. Uzun süredir devam eden üyelik sayısını tamamlama süreçlerinde gerçeği yansıtmayan birçok bilgi ve söylenti ortaya atıldı ve bu tür yaklaşımlar maalesef hala devam etmektedir. Özellikle son dönemlerde farklı uygulamalar olacağı söylentisi ile sık olarak gündeme gelen işten çıkarma, işe alma, bölüm değişikliği, terfi gibi uygulamalar başta olmak üzere, tüm idari konu ve kararlar, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Şirket yönetimi tarafından belirlenecek ve uygulanacaktır. Bu konulara şirket yönetimi dışında başka hiçbir kişi ya da kurumun müdahil olması söz konusu olamaz. Diğer yandan çok sık ifade edildiğini bildiğimiz, sendikaya üye olmak istemeyen çalışma arkadaşlarımızın işten çıkarılacağı ya da üye olanlardan farklı maddi ve sosyal haklara sahip olacakları gibi asılsız iddialar kesinlikle doğru olmayıp, yasal ve idari açıdan da bunların gerçekleşmesi mümkün değildir. İş ortamımız her şartta hepimiz için ve hep birlikte huzurlu, verimli olmaya devam edecektir.”

SENDİKA ÜYELERİ İŞTEN ÇIKARILMIŞTI
Zorlu Holding 1994 yılında Vestel'i satın almıştı. Kamuoyunda sendikal faaliyetlere olumsuz yaklaşımları ile bilinen Vestel yönetiminin yakın zamanda Türk Metal'e üye olduğu gerekçesiyle çok sayıdan işçinin işten attığı basına yansımıştı.