GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yaşam
30 Ekim 2019 Çarşamba 16:33

Türk Kızılayı Ata'nın izinde! Makedonya'da İzmir Marşı ile karşıladılar

Türk Kızılayı’nın İzmir’de bulunan şube başkanları Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin doğduğu Makedonya’nin Jupa belediyesine bağlı Kocacık Köyü’ndeki çocuklara ulaştı. Burada 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayan Kızılay, giysi ve kışlık ihtiyaçları hediye etti. Öğrenciler, Kızılay’ı İzmir Marşı ile karşıladı.

EGEDESONSÖZ- Türk Kızılayı’nın İzmir’de faaliyet gösteren Konak, Karşıyaka ve Bornova şube başkanları ve yönetim kurulu üyeleri Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin doğup gençliğini geçirdiği Makedonya’nın Jupa Belediyesi’ne bağlı Kocacık Köyü’ne gitti.  Köydeki evlerin pencerelerine Türk bayrakları asılırken öğrenciler de İzmir Marşı ile karşıladı. Konak Şube Başkanı Ömür Şanlı, Karşıyaka Başkanı Kamil Karadeniz, Bornova Başkanı Cemil Kurkut ve yönetim kurulundakiler 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı Kocacık Köyü’ndeki ilköğretim okulu öğrencileriyle geçirdi.  

Köy okulunu ziyaret eden Kızılay heyeti burada eğitim gören 300’e yakın öğrenciye kışlık bot, mont, giysi ve kırtasiye seti hediye etti. Okul yetkililerinden bilgi alan Kızılay, daha sonra Makedonya Büyükelçisi Tülin Erkal Kaya’nın düzenlediği resepsiyona katıldı. Makedonya Devlet Bakanı Furkan Çako’nun de eşlik ettiği resepsiyonda ülkede yaşayan Türklerde hasret giderdi.

Öte yandan Türkiye Cumhuriyeti TİKA aracılığıyla; Gazi Mustafa Kemal'in babası Ali Rıza Efendi'nin doğup gençliğini geçirdiği, dedesi Hacı Ahmet Efendi'ye ait olan Makedonya'da Jupa Belediyesi'ne bağlı Kocacık Köyü'nde bulunan iki evin "Anı evi" halinde yeniden inşa edilmesi çalışmaların tamamlamıştı.  Makedonya'nın Güney Batı'sında Debre yakınlarında Jupa Belediyesi'ne bağlı, Osmanlı döneminde Manastır Vilayeti'nin Debre-i Bala Sancağına bağlı şirin dağ köyü olan Kocacık'ta arkeolojik bulgu ile kanıtlanan baba evi ve bir akrabalarına ait olan ev aslına uygun inşa edilmişti.

Konak Şube Başkanı Ömür Şanlı, “Çocuklarımızın sevinçleri ve bizleri gördüklerinde yaşadıkları mutluluk görülmeye değerdi. Binlerce kilometre uzaklıktan gelmemize rağmen manzara karşısında hiç yorulmadığımızı fark ettik. Balkan ülkelerinde soydaşlarımız, bizlerden birer parça yaşıyor. Biz de elimizden geldiğince onlara destek olmaya çalışıyoruz. Türk Kızılayı buralarda büyük işlere imza atıyor. Devletimiz de Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) vasıtasıyla çok güzel şeyler yapıyor” dedi.