GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
19 Ocak 2017 Perşembe 08:24

Turizm sektörünün kalbi ANFAŞ’ta atıyor

ANFAŞ, 28. Uluslararası Konaklama ve Ağırlama Ekipmanları İhtisas Fuarı büyük bir coşkuyla açıldı. Fuara İzmir firmaları da katılım gösterdi, turizm sektörü konuşuldu.

Antalya'da fuarcılık sektörünü harekete geçirerek kış aylarında durgun olan Antalya turizmini uluslararası düzeyde hareketlendirmek amacıyla ANFAŞ tarafından organize edilen 28. Uluslararası Konaklama ve Ağırlama Ekipmanları İhtisas Fuarı açıldı.

Açılış törenine Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, ANFAŞ Genel Müdürü Murat Özer, Antalya Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, Akdeniz Turistlik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Erkan Yağcı, Endüstriyel Mutfak Çamaşırhane Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Gürkaynak, Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Hakan Duran ve çok sayıda misafir katıldı.



TURİZMİ VURGULADI
Antalya Valisi Münir Karaloğlu açılış konuşmasında, “Sektördeki yenilikleri keşfetme açısından önemli bir fuar… Yeni ilişkiler ve yeni işbirliklerinin yakalanması bakından turizm ve konaklama sektörü için önemli. Tüm dünyada turizmde sorunlar yaşanıyor dünya bu kaostan çıkmak istiyorsa turizme daha çok destek vermeli” ifadelerini kullandı.

‘SALONLARA SIĞMIYOR’
ANFAŞ’ın giderek büyüdüğüne dikkat çeken Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise “Özellikle ülkemizin bu günlerde ihtiyacı olan etkinlikler böylesi fuarlar. Geçtiğimiz sene yaşadıklarımız düşünüldüğünde bu sene geçen seneden çok daha iyi olacağı inancındayım. Geçtiğimiz sene zor bir seneydi. Buna rağmen Antalya’da 6 buçuk milyon turisti ağırladık. Bu zorlukları başka ülkeler yaşasaydı 6 tane turisti bulmak zor olurdu. Hükümetimizin sağladığı desteklerle geçte olsa bir toparlanma süreci yaşadık. Bu fuarlar ümitlerimizi artırıyor. 5 yıldızlı bir otelin lobisinde başlayan otel ekipmanları fuarı bugün artık ANFAŞ’ın salonlarına sığmıyor” açıklamasında bulundu.



‘SEKTÖRE SEKTE VURDU’
ANFAŞ 2017 ile 311 markayı ziyaretçilerle buluşturduklarını belirten ANFAŞ Genel Müdürü Murat Özer, “Bu sene 35 ülkeden 900’ün üstünde ziyaretçi ağırlamayı hedefliyoruz. Bugün bizimle olan ülkeler, İran, Umman, Sudi Arabistan, Bulgaristan, Romanya, Fransa, Kosova, Polonya, Kıbrıs, Makedonya, Azerbaycan, Arnavutluk, Dubai ve Tunus. 2015 Kasım ayından itibaren Antalya özelinde yaşanan bazı olumsuzluklardan dolayı ekonomik çevreler, turizm ve fuar sektörüne sekte vurdu. ANFAŞ yönetim kurulu başkanı ve yönetim kurulu üyelerimiz her şeye rağmen fuarlarımızı iptal etmemeye, inadına ülke ekonomisine katkı sunmak için hedeflerimizi büyüterek Avrupa coğrafyasına uluslararası ülkeleri de ekleyerek değerli katılımcılarımızı ziyaretçilerimizle buluşturmayı amaçladık” ifadelerini kullandı.

‘28 YILDIR KATKI SAĞLIYOR’
Fuarların ekonomiye olan katkısını vurgulayan AKTOB Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Erkan Yağcı, “ANFAŞ ulusal ve uluslararası anlamda ziyaretçileri Antalya’ya getirerek otelciliğin gelişmesine 28 yıldır önemli katkılar sağlıyor. Fuarlar yapıldığı şehre tanıtım anlamında büyük katkılar sağlarken, o bölgede sadık müşteri potansiyeli oluşturma konusunda da önem taşıyor. Bu fuarlar mevsimsel olarak düşen ziyaretçi sayısının arttırılması noktasında turizmin mevsimsellik sorununu çözme açısından bir araçtır” dedi.



‘27 YILDIR KATILIYORUZ’
Tolkar Endüstriyel Çamaşırhane, Tekstil Yıkıma Makineleri ve Ekipmanları Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Karace, “Tolkar olarak 81’den bu yana büyük tekstil fabrikalarına yönelik makineler üreten bir firmayız. İhracat yapıyoruz. Antalya’da yapılan bu fuara 27’nci katılışımız. Antalya’da büyük bir bölge müdürlüğümüz ve çamaşırhanelerimiz var. Aslında İzmir firmasıyız ama Antalya’da da operasyonumuz büyük. Geçen seneden itibaren bakıldığında biraz işlerde azalma var. Gelen turist sayısı resmi verilere göre yüzde 47 azalmış. Çok büyük bir azalma ve fiyatlar da düşmüş durumda. Turist azalınca gelir de azalıyor. Bunlara baktığımızda fuar olağanüstü iyi geçmeyecek bunu biliyoruz. Bile bile geldik ama 27 yıldır katılıyoruz seneye de katılacağız. Burada müşterilerle bir araya geliyoruz. Eski müşterilerimiz geliyor, yeni müşteriler kazanıyoruz” dedi. 

‘2015’İ ARADIK’
Geçtiğimiz senenin zor bir sene olduğunu belirten Yatsan Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Kurban, “Burada çok sayıda üretici var. Turizmde hareket varsa burada da hareket var demektir. Yoksa ya küçülmeye gidiyorsun ya da satış yapamıyorsun. 2016 yılında 2015 yılını aradık. İstediğimiz ciroları yapamadık ya da ne kadar kar edebildik o da önemli. Vermiş olduğumuz tavizler var. Avrupa’daki potansiyel Türkiye’den çok farklı değil. İnanılmaz bir pazarlık başladı. Türkiye’deki pazarlık mantalitesini mi gördüler bilmiyorum ama pazarlık başladı” şeklinde konuştu.