GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
27 Şubat 2024 Salı 15:59

Turizm cennetinde SİT alanına kaçak hafriyat!

Çeşme’de doğal SİT alanına hafriyat döküldüğü iddia edilirken Çeşme Çevre Platformu duruma tepki gösterdi.

EGEDESONSÖZ – Çeşme Çevre Platformu yaptığı açıklama ile Çeşme’nin Çakabey, Kızılkaya ve Sarnıç bölgelerinde doğal SİT statüsündeki alana hafriyat döküldüğünü dile getirdi

Yeni inşaat alanlarının yaratılmaya çalışıldığının belirtildiği açıklamada bölgede dokunulması tamamen yasak olan endemik bitkilerin, ardıç ağaçlarının zeytin ağaçlarının, yabani sakız ağaçlarının zarar gördüğü ifade edildi. Açıklamada izin olmadığı da belirtildi.

Açıklama şu şekilde:

Tam da yerel seçim öncesi Çeşme’de ekoloji kırımlar devam ediyor. Çeşmenin en güzel bölgelerinden olan Çakabey Kızılkaya, Sarnıç olarak bilenen alanda, “ Doğal SİT- Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” içindeki taşınmazda, doğal dolgu geri dönülmez şekilde tahrip edilerek hafriyat çalışması yapılıyor.

Sarnıç tepelerinde doğa katliamı hala sürüyor, dokunulması tamamen yasak olan endemik bitkiler, ardıç ağaçları, zeytin, yabani sakız ağaçlar, bitki örtüsü tamamen tahrip ediliyor. Orman yolu izinsiz genişletiliyor, yol üzerinde bulunan çam ağaçları tahrip ediliyor.

Sarnıç tepelerdeki doğal yeşillik, yabani hayvanların, börtü böceği yaşam bulduğu alanlar moloz ve harfiyatla dolduruluyor, yeni inşaat alanları yaratılıyor.

Buralara ne yapılacağı henüz belli değil ama iyi bir şey yapılmayacağı kesin, yeni terimle “rezil danslar”, villalara yer açılıyor.

Çeşme Çevre Platform üyeleri olarak bölgeye giderek tahribatın boyutlarını tespit ettik. İnanılmaz tahribat yapan yetkililer,. “Böyle daha güzel olmadı mı? “ diye yaptıkları tahribatı savundular. Tahribatçıların yasal bir izinleri olmadığı tespit edildi.

Doğa talanını protesto eden çevreciler bölgenin daha fazla tahrip edilmemesi için yetkilileri göreve çağırdı ve yasal süreci başlatacaklarını belirttiler