GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
29 Ağustos 2024 Perşembe 09:08

Turistler Kordon’dan kaçıyor!

İzmir Körfezi’nde yaşanan balık ölümleri sonrasında artan koku, körfez yanında bulunan esnafları kötü yönde etkilemeye başladı. Özellikle kruvaziyerle gelen turistlerin koku şikayeti sebebiyle kent içine gelmekten vazgeçtiğini söyleyen Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, “Turistlerin rahatsızlık duyarak bölgeden uzaklaşması, yerel işletmelerin müşteri kaybetmesine neden oluyor. Restoranlar, kafeler, oteller ve diğer turizmle bağlantılı işletmeler, bu kötü kokudan dolayı gelirlerinde düşüş yaşayabilir” uyarılarında bulundu.

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – İzmir Körfezi’nde son zamanlarda yaşanan balık ölümleri sebebiyle Bayraklı, Karşıyaka sahillerinde ve Kordon boyunda kötü koku hakim oldu. Koku sebebiyle bölgedeki vatandaşlar rahatsız olduklarını dile getirirken, bölgedeki esnaflar da yaşanan durum sebebiyle müşteri sorunu yaşadıklarını belirtti.

‘KOKUDAN TURİSTLER RAHATSIZLIK DUYARAK BÖLGEDEN UZAKLAŞIYOR’
Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, koku sebebiyle özellikle kruvaziyerle gelen turistlerin konudan şikayetçi olduğunu belirtti. Egedesonsöz’e açıklamalarda bulunan Şanlı, “İzmir Körfezi'nde meydana gelen ölü balık kokusu, hem turistleri hem de yerel halkı olumsuz etkiliyor. Bu durum, bölgedeki esnafın işlerini de ciddi şekilde düşürüyor. Turistlerin rahatsızlık duyarak bölgeden uzaklaşması, yerel işletmelerin müşteri kaybetmesine neden oluyor. Restoranlar, kafeler, oteller ve diğer turizmle bağlantılı işletmeler, bu kötü kokudan dolayı gelirlerinde düşüş yaşayabilir. Aynı zamanda, yerel halkın da bu kokudan rahatsızlık duyması, günlük yaşamlarını zorlaştırıyor ve bu da ekonomik faaliyetlerin olumsuz etkilenmesine yol açıyor” ifadelerini kullanarak uyarılarda bulundu.

‘ACİL ÖNLEM ALINMASI GEREKİYOR, DAHA BÜYÜK EKONOMİK KAYIPLARA YOL AÇABİLİR’
Konuyla ilgili acil çözüm bulunması gerektiğini yoksa ekonomik kayıpların nüksedeceğini belirten Şanlı, “Kötü koku ve ölü balık vakaları, genellikle su kirliliği, oksijen seviyelerindeki düşüş veya denizdeki ekosistem dengesizlikleri gibi çevresel sorunlardan kaynaklanabilir. Bu tür olaylar, İzmir Körfezi gibi turistik bölgelerde büyük ekonomik kayıplara yol açabilir. Yetkililerin acil çözüm bulması ve bu durumu önlemek için kalıcı önlemler alması, hem çevrenin korunması hem de yerel ekonominin sürdürülebilirliği açısından kritik öneme sahip” ifadelerini kullandı.