GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
3 Mart 2022 Perşembe 10:52

TÜİK ÜFE'yi açıkladı... İzmir'de suya zamma zam!

İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) tarafından İzmir'de Fiyat Endeksi (ÜFE) oranına bağlanan su zamları sonrasında bu ay uygulanacak olan yüzde 30'luk zammın yanı sıra ÜFE'den uygulanacak yeni zam oranı da belli oldu. TÜİK'in açıkladığı verilere göre Mart ayında ÜFE yüzde 7,22 olarak belirlenirken, İzmir'de de suya yüzde 30'un yanı sıra yüzde 7,22'lik bir zam daha gelmiş oldu.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'de son dönemlerde gelen zamlar ile birlikte tartışmalara neden olan İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) geçtiğimiz günlerde aylık zam oranları Üretici Fiyat Endeksi'ne (ÜFE) bağlama kararı almıştı.

30 Ekim 2021 yılında gerçekleştirilen İZSU Meclisi'nde 2022 yılı Ocak ayından itibaren geçerli yüzde 18 ve Haziran ayı itibari ile geçerli olacak yüzde 15,5 olmak üzere yılda iki zam uygulama kararı alınmıştı. Ocak ayında yüzde 15,5'lik zam hayata geçirilirken, Şubat ayında ise artan maliyetler nedeniyle düğmeye basan İZSU, 21 Şubat tarihinde suya yüzde 30'luk ek bir zam daha uygulamıştı.

Gelecek aylar için de fiyat artışlarını Üretici Fiyat Endeksi'ne (ÜFE) bağlayan İZSU, bu yolla her ay zammın önünü açmıştı. Yapılan düzenlemeden sonrası ise gözler Mart ayı enflasyon oranlarına çevrilmişti.

SUYA BİR ZAM DAHA
Mart ayı enflasyon oranları belli olurken buna göre; Ocak ayında yüzde 48,69 olan yıllık enflasyon yüzde 54,44'e yükseldi. Şubatta yurtiçi ÜFE de yüzde 7,22 artarken yıllık bazda artış yüzde 105,01 oldu. ÜFE oranının yüzde 7,22'yi bulması sonrası ise İZSU'da uygulanan yeni sistem ile, İzmir'de Mart ayında su faturalarına yüzde 7,22 oranında zam yapılacak.

HAZİRANDA BİR ZAM DAHA GELECEK
Suya aylık olarak gelecek olan ÜFE düzenlemesinin yanı sıra ise geçtiğimiz yıl belirlenen toplu zam tarifeleri nedeniyle İzmir'de 1 Haziran itibari ile suya ÜFE haricinde yüzde 18'lik bir zam daha yapılacak.