GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
25 Mart 2022 Cuma 18:06

Tugay, 'Ortada proje yok’ dedi... 'Mimar 20 milyon istedi!'

Gençlik ve Spor Bakanlığı’na yapılan çağrı üzerine Karşıyaka Stadı projesini İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesinin ardından çalışmaların başlamaması yerel muhalefetten tepki topladı. İletilen projenin ‘avan proje’ olduğunu, projeyi bakanlığın tamamlaması gerektiğini belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Projenin tamamlanması için Büyükşehir’le görüşüldü fakat çok ciddi bir para talebinde bulunmuşlar. 20 milyona yakın para istenmiş. Büyükşehir’de proje için bu parayı veremeyeceğini iletmiş. Bakanlık stadı yapmıyor madem bari projesini yaptırsın” ifadelerini kullandı.

EGEDESONSÖZ - İzmir’de yapımı yılan hikayesine dönen Karşıyaka Stadı ile ilgili geçtiğimiz hafta SONSÖZ TV’ye konuk olan AK Parti Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’dan eleştiri gelmişti. Stad için Gençlik ve Spor Bakanlığı’na yapılan çağrı yapılmış, bunun üzerine bakanlık protokol ile yapımını İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devretmişti. Ancak o noktadan sonra herhangi bir işlem yapılmaması üzerine AK Partili Kaya, projenin gönderildiğini ancak Karşıyaka Belediyesi’nin kaybettiğini iddia etti. SONSÖZ TV’ye konuk olan Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay buna yanıt olarak ‘Çok üzücü, ibretlik bir ifade...’ diyerek gönderilen projenin ‘avan proje’ olduğunu bununla stad değil, bina bile yapılamayacağını söyledi ve konuya dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.

BU PROJEYLE BIRAKIN STADI, BİNA BİLE YAPAMAYIZ
Karşıyaka Stadı için taraflarına iletilen projenin, uygulama projesinin ön hazırlık çalışması olduğunu söyleyen Tugay, bunun bir proje olmadığını, isterse AK Partili Kaya’ya izha edeceğini aktardı ve şu sözleri ekledi:

“Bakanlık ‘bize bu stadı yapamayacağız’ dedi. Olay buradan başladı. Bakanlık yapıyordu da biz engel olduk gibi bir durum yok, elini kolunu tutan yoktu. Yapsınlar yine elini kolunu tutan yok. Onlar bütçe ayırmıyorlar. Sonrasında ‘Büyükşehir yapsın’ dedik. Uzlaştık. Başkan Soyer ‘bunu yapmaya iradem var’ dedi ve kabul etti. Ama hala aynı noktadayız... Biz bu stadı yapmak istiyoruz ama proje konusunda sorunlar var. Geçtiğimiz günlerde AK Parti Milletvekili Mahmut Atilla Kaya demiş ki; ‘bu projeler hazır, belediyeye verdik, kaybettiler herhalde...’ Kendi ellerindeki projelerden haberi yok. Çok üzücü, ibretlik bir ifade... Herhalde kendisine yanlış bilgi verilmiş. Ben verdikleri projelere yeniden tek tek baktım. İsterse kendisine izha ederim. Bize iletilmiş tek bir şey var o da; avan proje... Bununla projenin yapıldığı nerede görülmüş... Yapılan işin adı zemin iyileştirme çalışması... Bu bir proje değil. Proje yok. Bununla yapım ihalesine çıkılmaz. Detaylı proje, teknik proje hiç yok. Bu projeyle bırakın stadı bina bile yapamazsınız.”

PROJE MALİYETİ İÇİN 20 MİLYON İSTEMİŞLER

Proje başlangıcında görev alan mimarın süreç boyunca devam etmesi gerektiğini ve ona bağlı olduklarını hatırlatan Tugay, o mimarın projenin tamamlanması için 20 milyon lira civarında para istediğini söyleyerek sitemde bulundu. Tugay, bakanlığa projeyi tamamlamaları çağrısında bulunarak geri kalan yapım sürecini üstleneceklerini şu ifadelerle belirtti:

“Her şeyden önce avan projeyi yapan mimara bağlısınız. O yürütecek. Büyükşehir’le görüşüldü fakat çok ciddi bir para talebinde bulunmuşlar. 20 milyona yakın para istenmiş. Büyükşehir’de proje için bu parayı veremeyeceğini iletmiş. Bakanlığın verdiği mimarın projesini yürütmemiz gerek, bunu yapmayacağım dersek davalık oluruz. Bundan devam etmeliyiz. Bakanlık stadı yapmıyor madem bari projesini yaptırsın. Beni ilgilendirmez deyip bırakıyor ancak böyle konuşmadık. Biz niye ‘bize verin’ dedik? Yapmadıkları için... Yapıyor olsalar neden isteyelim. Bunlar beceriksiz, yapmıyor diyerek çözüm üretilmez! Ortada proje yok. Mimarı siz belirlemişsiniz. Ruhsat vermediler diye hikaye anlatmışsınız. Bunların hiçbiri yok. Sadece bir avan proje var. İZVAK Başkanı da ‘proje hazır dedi’ yok öyle bir şey. Uygulama projesini belediye yapsın diyorlar ama maliyeti 20 milyon deniyor. Bunlar böyle konuşulmadı... Yapım ihalesini alan firma projeyi hazırlayabilir ama mimarı da onun belirlemiş olması lazım. Başkasının belirlediği bir mimar ve yüksek bir miktar var. Siz hiçbir mimari proje yapmamış olursunuz, sıfırdan verirsiniz o zaman yapabiliriz. Ancak böyle olamıyor. Çünkü yapacağımız sil baştan proje dava konusu olacak. Bunu başlatanın bitirmesi lazım. O da bakanlık... Projeyi tamamlasınlar, sonra biz yapalım. Yapım maliyetinin 30 milyon doları bulacağı düşünülüyor. Yapım projeleri tam olması lazım ki biz ihaleye çıkalım. Şuan o mümkün değil.”