GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
27 Haziran 2024 Perşembe 17:17

Tugay'dan çok tartışılacak medya hamlesi… ‘İlk 5 gazeteyi bana bildirin!’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın koordinasyonunda gerçekleştirilen belediye başkanları toplantısında basın ve medya kuruluşlarının durumu gündeme geldi. Başkan Tugay belediye başkanlarına, "Desteklemek istediğiniz ilk beş basın-medya organının ismini bana bildirin. Ona göre liste yapıp karar vereceğim. Kendi medya sistemimizi kuralım" dediği öğrenildi.

EGEDESONSÖZ - Yerel seçim sonrası belediyedeki kadro revizyonu başta olmak üzere birçok konuyla uğraşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın ana gündem maddeleri arasında basın ve medya kuruluşları yer alıyor.

Yeni dönemde üzerinde çalışma yaptığı konular arasında yer alan medya yapılanmasına yönelik girişimlerde bulunan Tugay konuyu ilçe belediye başkanları toplantısının gündemine getirdi. Daha önce farklı zamanlarda konuya ilişkin görüşlerini çeşitli ortamlarda başkanlarla paylaşan Tugay bu çok tartışılacak bir yöntem tercih etti.

Başkan Tugay belediye başkanlarına basın ve medya konusunda ortak hareket etme teklifi getirdi. Tugay'ın başkanlara, "Desteklemek istediğiniz ilk beş basın-medya organının ismini bana bildirin. Ona göre liste yapıp karar vereceğim. Kendi medya sistemimizi kuralım" ifadelerini kullandığı öğrenildi. Her belediye başkanından özellikle yazılı olarak liste isteyen Tugay, verilen listede hangi basın yayın kuruluşlarının yer aldığını sadece kendisinin bileceğini ve göreceğini dile getirdi. Başkanlara, "Verdiğiniz isimler sadece bende olacak, kimse başkasının verdiği isim listesini görmeyecek ve bilmeyecek. Ben buna göre bir liste yapıp durumu şekillendireceğim. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kaynakları da bu listeye göre ayarlanacak" dediği ifade edilen Tugay'ın ilçelerden de aynı yöntemi tercih etmesini istediği öğrenildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin koordinasyonunda ilçe belediye başkanlarının vereceği liste üzerinden "Kendi medya sistemimizi kuralım" teklifini götüren Başkan Tugay, başkanlardan gelecek ilk beş isim listesinin birbiriyle uyuşmaması, örtüşmemesi konusunda ise en çok adı yazılan medya kuruluşlarının tercih edileceğini vurguladı.

Oluşturulan listenin dışında kalan kent genelindeki yerel ve genel medya yapılanmasının durumunun ne olacağına ilişkin yaşanacak tartışmaların hatırlatılması üzerine ise bir komisyon kurulabileceği,  oluşturulacak heyetin kararda etkili olabileceği ifade edildi.

Öte yandan Başkan Tugay'ın ilçe belediye başkanları toplantısında gündeme getirdiği ve üzerinde özellikle durduğu gazete ve basın kuruluşlarına ilişkin çalışma yöntemi teklifi hareketliliğe neden oldu. Belediye başkanlarının bir bölümü danışmanlarıyla durumu paylaşırken liste konusunda fikir alışverişinde bulundu. Belediyelerde görev yapan danışman ekip ve yetkili personellerin kendi aralarında da görüşme trafiğini hızlandıran bu öneri kafaları karıştırdı. Başkanların bir bölümünün ise yaşanan durumu, CHP Genel Merkez Halkla İlişkiler ve Medyayla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Burhanettin Bulut ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Gökhan Zeybek'e aktardığı öğrenildi.