GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
5 Ocak 2022 Çarşamba 12:50

Torbalı’da 49 hektarlık plan değişikliği

İzmir Çevre Düzeni Planı’nda yapılan imar revizyonu ile birlikte Torbalı'nın Ayrancılar ilçesinde yer alan ve hali hazırda ağaçlandırılacak alan statüsünde bulunan 49 hektarlık alan hazırlanan plan değişikliği ile yapılaşmaya açılmak isteniyor.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı ile ilgili yeni değişikliği askıya çıkardığını duyurdu. Torbalı Belediye Başkanlığı tarafından yapılan  başvuru ile birlikte halihazırdaki “ağaçlandırılacak alan” statüsünde bulunan 49 hektarlık alan “kentsel gelişme alanı” olarak belirlenmek isteniyor.

BAZI TAŞINMAZLAR BELEDİYEYE AİT
2002 yılında dönemin Ayrancılar Belediye Başkanlığı tarafından yapılaşmaya açılan bölgenin statüsü 2018 yılında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığının talebi doğrultusunda 1/25.000 Ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı dikkate alınarak  “ağaçlandırılacak alan” olarak değiştirilmişti. Alan içerisinde yer alan bazı taşınmazlar Torbalı Belediye Başkanlığına mülkiyetinde  yer alıyor ve bazı taşınmazlar ise 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında belediye tarafından satışı yapılmış. Torbalı Belediyesi ve mülk sahipleri alanın eski statüsünün geri verilmesini talep ediyor.

‘ORMANLA İLİŞİĞİ BULUNMADI’
Plan değişikliğine gerekçe olarak şunlar sıralandı:

-Mülga Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğünün 05.08.1996 tarih ve 17384 sayılı yazısında ise planlama alanına ilişkin etüt raporunun gönderildiği, bu rapora göre itiraza konu alanları kapsayan alanın (eski 1452 parsel) boş parsel olarak değerlendirildiği,

-İzmir Orman Bölge Müdürlüğünün 07.06.1996 tarih ve 1591-6638 sayılı yazısında alanın ormanla ilişiğinin bulunmadığı,

-Planlama alanı ile ilgili alınan diğer kurum görüşlerinin uygun olduğu,
-Alan içerisinde yer alan taşınmazların arsa vasıflı oldukları,

-Alan içerisinde yer alan bazı parseller için inşaat ruhsatı düzenlendiği hususları tespit edilmiştir.

Plan notlarında “İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın amaç, ilke ve stratejileri ile Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin düzeni planlarında değişiklikleri düzenleyen 20. Maddesinin 2. Fıkrasının “(d) Değişen verilere bağlı olarak planın güncellenmesi” hükümleri çerçevesinde yapılan değerlendirmeler sonucunda; İzmir İli, Torbalı İlçesi, Ayrancılar Mahallesi sınırları içerisinde yer alan ve imar planları mülga Ayrancılar Belediye Meclisinin 04.10.2002 tarih ve 6 sayılı kararı ile onaylanan yaklaşık 49 hektarlık alanın İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında “kentsel gelişme alanı” olarak düzenlenmesine ilişkin İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği hazırlanmıştır.” ifadeleri yer aldı.