GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
23 Haziran 2019 Pazar 09:17

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için ilk adım: Logo tasarlanacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyon Başkanı Av. Nilay Kökkılınç belediyeye ait toplu taşıma araçları ve kamusal alanlarda kadın ve erkeğin eşit temsili için çalışma başlattıklarını söyledi. Kökkılınç, “Yasalarla eşit olan durumu fiili hale getireceğiz. Bir logo tasarlanacak ve her yerde olacak. Kadın ve erkek sözde değil özde de eşit olacak” dedi.

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin meclis toplantısında adı “Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu” iken “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” olarak değiştirilen yeni komisyon çalışmalara başladı.

AK Parti Meclis Üyesi Dilek Yıldız’ın Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu’nun ismini Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu olarak değiştirilmesi teklifi kabul edilmezken yeni yapı ve ismiyle yola çıkan komisyon ilk olarak Logo arayışına girdi. Meclis toplantısında, toplumsal cinsiyet eşitliği hakkında kent halkında farkındalık yaratmak amaçlı çeşitli kamu spotları kullanmak ve bu konuda bir logo oluşturulması kararı alınmıştı.

Belediye hizmet alanına giren ve ilgili birimlerce uygun görülen kapalı ve açık alanlarda, rekreasyon alanlarında, parklarda, reklam panolarında, toplu ulaşım araçlarında ve istasyonlarında, alt geçitlerde bahse konu kamu spotlarının ve logoların kullanılmasına kararı alınmıştı. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu ile Plan ve Bütçe Komisyonu’nda masaya yatırılan teklif ile ilgili bir yandan çalışmalar da ilerledi.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyon Başkanı Av. Nilay Kökkılınç, kadın ve erkeğin yasal olarak eşit olduğunu fakat uygulamada eşitliklerin göz ardı edildiğini söyledi. Kökkılınç, “ İnsan ne yazık ki bizim ülkemizde ‘erkek’ figürü ile temsil ediliyor. Mesela Urla Bademler’deki tarımsal kalkınma kooperatifinin 1968 yılında yapılmış logosunda kadın ve erkek eşit temsil edilmiş. Etek ve pantolon logoda yer alıyor. Biz bunu kent genelinde her yerde başarabilirsek ancak sonuç alabiliriz. Kadın, evinde oturan, çocuk büyüten, yemek yapan varlık değildir. Büyükşehir Belediyesi’ne ait tesislerde ve tüm toplu taşıma araçlarında figürleri kadın ve erkek yapmayı planlıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer de bize çok büyük destek veriyor. Bu konuda karşı hassasiyet gösteriyor. Şahsen ben bir ziyaret için gittiğim Londra’da trafik ışığındaki insan figürünün kadın ve erkekten oluştuğunu görünce şaşırmıştım. Dikkatimi çekmişti” dedi.

Komisyonun isminin “toplumsal cinsiyet eşitliği” olmasının kadın ve erkeğin eşit olmasından öte gitmediğini belirten Kökkılınç, “Bizim burada konuştuğumuz ve üzerinde tartıştığımız mesele cinsiyetin eşit temsili ve uygulamalara yansımasıdır. Biz, cinsel tercihler ve cinsellikle uğraşmıyoruz. Bizim alanımız da değil. Yasalar ve yönetmelikler kadın ve erkeği iki cinsiyet olarak nitelendirmiş. Bunu medeni kanunla da resmileştirmiş. Biz kanun yapıcı değiliz. Kişilerin tercihleri ve kendilerini nasıl hissettikleri bizi ilgilendirmez. Biz meseleye insan olarak bakıyor ve herkesin eşit haklardan yararlanmasını, eşit olmasını destekliyoruz” diye konuştu.

Kökkılınç, Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi yani bilinen adıyla İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasının gerektiğini söyledi. Ülke olarak altına imza atılan sözleşmenin gereğinin İzmir’de yerel yönetimler olarak yapmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.  Kökkılınç ayrıca, komisyon kararı sonrasında hazırlanacak logo için bir yarışma düzenlenmesi, planlama yapılması ve ilgili birimlerin çalıştırılması talimatının Başkan Soyer tarafından verileceğini dile getirdi.