GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
30 Haziran 2021 Çarşamba 09:47

TOKİ Platformu, CHP'li Bayır’a seslendi: Yandaş değil hak sahibiyiz

Karabağlar’da mahkeme kararları nedeniyle çalışmaları bir türlü başlatılamayan TOKİ inşaatlarında hak sahibi olanlar CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır’ın sözlerine tepki gösterdi. TOKİ Hak Sahipleri Platformu Sözcüsü Alişan İnal, “Biz yandaş değil hak sahibiyiz. TOKİ’nin projesi dışında ev sahibi olabilecek bir bütçeye sahip de değiliz” dedi.

EGEDESONSÖZ- Karabağlar’da mahkeme kararları nedeniyle çalışmalarına bir türlü başlanamayan Demokrasi Üniversitesi’nin kampüsü ile birlikte yapılması düşünülen TOKİ inşaatlarıyla ilgili tartışmalar sürüyor. AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’nın “engelliyorlar” diyerek tepki gösterdiği projede Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ise üniversite alanı ile inşaat alanının birbirinden ayrılmasının doğru olmadığını söylemişti. AK Partili Kaya, “Eğer Karabağlar’a üniversite gelirse CHP seçimleri kaybeder” çıkışında bulunmuştu. AK Partili Kaya’nın ardından değerlendirmelerde bulunan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, TOKİ tarafından yapılacak evlerin yandaşlara verileceğini iddia etti.

Karşılıklı açıklamalara TOKİ’nin kura çekiminde hak sahibi olan vatandaşlar da dahil oldu. Karabağlar TOKİ Hak Sahipleri Platformu Sözcüsü Alişan İnal, 750 hak sahibinin dar gelirli ve konut ihtiyacı olan kişiler olduğunu söyledi.

İnal, “Biz, Tacettin Bayır’ın açıklamalarına çok üzüldük. Kısıtlı geliri olan, dar gelirleri olan vatandaşlarız. TOKİ dışında bir yerden ev alabilecek durumda kesinlikle değiliz. TOKİ’nin şartları bellidir. Zaten başvuru için önemli kriterler lazım. Bizim üzerimize bir tapu, kayıtlı arsa, arazi ve miras yoluyla bile geçse bir hakkımız olmuyor. TOKİ ilk olarak 30 bin kişi arasında bir tercih yaptı. Önce 9 bin kişiye indi. Sonra da kriterler nedeniyle 750 kişiye düştü. Ben de o kişilerden birisiyim. Bugüne kadar hiçbir siyasi partiye üyeliğim yoktur. Bir partinin yandaşı değiliz. Ev sahibi olmak isteyen 32 yaşında annemle yaşayan bir gencim. Dar gelirliyim” dedi.

Siyasilerden bu tür konularda yapıcı ve olumlu açıklamalar beklediklerini anlatan İnal, “Biz ayrıştıran, kavga eden insanlar istemiyoruz. Ne yazık ki Tacettin Bayır haksız ithamlarda bulunarak bizi yandaş ilan etti. TOKİ’den ev bekleyenler adına Atilla Kaya’ya hakkımızı savunduğu için teşekkür ediyoruz. İnsanlar kimin destek, kimin köstek olduğunu görüyor. Bizim haklarımızı savunan siyasetçilerimize minnettarız” diye konuştu.

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’nun randevu taleplerine yanıt vermediğini anlatan İnal, “Görüyoruz ki Karabağlar Belediye Başkan Muhittin Selvitopu da aynı anlayışla hareket ediyor. Her ay kira ödediğimizde mağduriyetimiz artıyor. Bizim şimdiye kadar evlerimiz ortaya çıkacaktı ve açılan davalar nedeniyle  çalışmalar iptal edildiği için süreç ilerlemiyor. Diğer ilçelerdeki binalar bitmek üzere ama bizim ilçemizde temeli bile atılmadı.  Kimsenin bizim umutlarımızla oynamaya hakkı yoktur. Mahkeme kararlarının zafer kazanılmış bir eda ile anlatılmasını da ne yazık ki üzülerek görüyoruz. Belediye başkanına hak sahipleri olarak soruyoruz; insanların mağduriyetinden ne gibi bir zafer çıkabilir? Buradaki kuradan çıkan 750 dar gelirli vatandaşın yüzde 70’i zaten Karabağlarda oturuyor. Hepimizin ikametgahı, yeri yurdu belli. Bunu görmek, bilmek çok mu zor” ifadelerini kullandı.