GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
26 Haziran 2024 Çarşamba 13:28

TOKİ planlarına Büyükşehir ve Karabağlar'dan itiraza Kaya'dan tepki: Dar gelirliyle derdiniz ne?

Askıya çıkan Karabağlar TOKİ imar planlarına İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karabağlar Belediyesi'nden itiraz gelmesine tepki gösteren AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, CHP’de isimlerin değiştiğini ancak zihniyetin değişmediğini belirtti. Kaya "Sizin, bu projede ev sahibi olacak, aralarında dar gelirliler ve dezavantajlı gruplarla birlikte şehit yakınları, gazi ve gazi yakınları da bulunan 750 hemşehrimizle derdiniz nedir?" ifadelerini kullandı.

EGEDESONSÖZ - Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ), Karabağlar’ın Uzundere Mahallesi sınırlarında ve imar planı bulunmayan alanda gerçekleştirmek istediği konut ve üniversite projesi ile ilgili planlar geçtiğimiz ay yayımlanmıştı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onanan 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı, 1/5000 ölçekli nazım imar planı ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planı dördüncü kez askıya çıkarılmıştı.

Askıya çıkan planlara İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden ve Karabağlar Belediyesi’nden itiraz geldi. İtirazları değerlendirecek olan Bakanlık kararını önümüzdeki günlerde duyuracak.

Plana yapılan itiraza AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’dan tepki geldi. CHP’de isimlerin değiştiğini ancak zihniyetin değişmediğini belirten Kaya CHP’yi 750 vatandaşı konutlarına kavuşmayı engellemekle suçladı.

Kaya’nın açıklaması şu şekilde:

İsimler değişiyor ama CHP zihniyeti değişmiyor!

TOKİ'nin kendi arazisine inşa edilecek, kurası çekilmiş, Karabağlar'da ikamet eden dar gelirli, dezavantajlı ve yasal öncelikli gruplarda bulunan hemşehrilerimiz için yapılacak konutlara karşı çıkıyorlar.

Yıllardır olduğu gibi, hemşehrilerimizin ev sahibi olma umutlarına yine saldırıyorlar.

Cepheyi de genişlettiler.

Eskiden sadece CHP'li Karabağlar Belediyesi engellerken, şimdi yanına CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi de eklendi.

TOKi'nin Karabağlar-Uzundere'deki planlarına itiraz ettiler.

Çıkın, mertçe söyleyin.

Sizin, bu projede ev sahibi olacak, aralarında dar gelirliler ve dezavantajlı gruplarla birlikte şehit yakınları, gazi ve gazi yakınları da bulunan 750 hemşehrimizle derdiniz nedir?

Hep yaptığınız gibi, hiçbir işe çözüm bulmuyor, İzmirli hemşehrilerimize yapacağımız hizmetlerde de engel oluyorsunuz.

Yalnız şunu iyi bilin.

Üç yıldır süreci uzatıyorsunuz, belki biraz daha uzatabilirsiniz.

Ama bu konutları yapmamızı, 750 vatandaşımızın ev sahibi olmasını asla engelleyemeyeceksiniz!

PLAN HAKKINDA!
Plan açıklama raporunda, mahkeme kararları doğrultusunda planlarda değişiklik yapıldığı kaydedildi. 78 hektarlık alanın 38 hektarı üniversiteye, 6 hektarı ticaret ve konut alanına, 10 hektarı yeşil alana ayrılırken geri kalan bölgeler sosyal donatı alanlarına ayrıldı.

3 KEZ İPTAL EDİLMİŞTİ
Şimdiye kadar üç kez askıya çıkarılan Karabağlar TOKİ ve üniversite planlarının hepsi mahkemeden dönmüştü. 3’üncü kez askıya çıkan Karabağlar TOKİ ve üniversite Karabağlar Belediyesi, Karabağlar Uzundere Mahallesi Harmanyeri Kentsel Koruma Derneği ve TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından yargıya taşınmıştı. Mahkeme yine planları iptal etmişti.  Mahkemenin kararında, üst kademeli planlarda kent gelişimine ilişkin geliştirilen yeşil kuşak politikasını zedeleyici bir planlama yaklaşımı sergilendiğinden kamu yararına uygun olmadığı vurgulandı.