GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
16 Şubat 2022 Çarşamba 10:32

TMO’da ‘açlık’ kuyruğu... 'Artık lezzeti düşünmüyoruz!'

Marketlerde görülen yüksek fiyatlar nedeniyle vatandaşlar temel gıda ürünlerini temin etmekte zorluk yaşıyor. Bu nedenle Toprak Mahsulleri Ofisi’nde piyasaya kıyasla hemen hemen yarı fiyata satılan ürünler, uzun kuyruklar oluşturdu. Sabahın erken saatlerinden itibaren yağ, fındık, bakliyat alabilmek için sıra bekleyen vatandaşlar devletin fahiş fiyat denetimlerini yapmadığı için bu durumda olduklarını söyleyerek isyan etti.

Ceren KORKMAZ / EGEDESONSÖZ - Döviz artışlarıyla gelen zamlardan temel gıda ürünleri de nasibini almıştı. Dövizin düşmesiyle bile bazı marketlerin raf fiyatlarında indirime gitmemesi vatandaşı oldukça zor durumda bırakmıştı. Bu doğrultuda geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temel gıda ürünlerinde KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirildiğini açıkladı. Buna rağmen marketlerde fahiş fiyat denetimlerinden tam verim alınamaması sebebiyle vatandaş başka yollara başvurmak zorunda kaldı. Yağ, bakliyat ve kuruyemiş gibi temel gıdaları temin edebilmek için uygun fiyatlı satış yerleri arayan vatandaşlar İzmir, Alsancak’ta bulunan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) kapısında uzun kuyruklar oluşturdu. Bakliyatlarda neredeyse yarı yarıya, yağda da marketlere göre ciddi bir fiyat farkının görülmesi sebebiyle burayı tercih eden vatandaşlar bu durumda olmalarından isyan etti.

LEZZET ARTIK LÜKS OLDU!
Sabahın erken saatlerinde Ayrancılar’dan uygun fiyata gıda ürünü alabilmek için geldiğini belirten Ayfer Hanım, lezzete değil uygun fiyata baktıklarını dile getirerek “Ben bakliyatları buradan alıyorum. Ayrancılar’dan buraya geldim, ne kadar ekonomik açıdan zorluk yaşadığımızı siz hesap edin... 1 lira bile uygun olsun diye vatandaş koşturuyor. Çünkü buna mecbur bırakıldık. Buradaki fiyatlar daha uygun. Lezzeti değil fiyatı düşünüyoruz. Lezzet artık lüks bir şey oldu. Vatandaş pazarın çürüğünü toplarken ne lezzeti! 1 kilo domates 30 lira olmuş, lezzeti kimse düşünmüyor artık karnını doyurmaya bakıyor” dedi.

KUYRUĞUN YÜZDE 90’I YAĞ İÇİN BEKLİYOR
Kuyrukta bekleyen insanların yüzde 90’ının yağ alabilmek için beklediğini söyleyen Mehmet Bey, yağın temel gıdaların başında geldiğini ve en ucuza almak için sabahın erken saatlerinde sıraya girdiklerini belirterek “Burası 9’da açılıyor. Biz de 08.30 gibi sıraya girdik. O saatten beri bu kuyruktayız. Yağda indirim var diye bu kuyruğa girdim. Sabah geldiğimizde yağ yoktu. Yaklaşık 2 buçuk saat oldu, daha yeni yağları getirdiler. Dağıtmalarını bekliyoruz. Marketlerde 140 – 150 TL civarında olan 5 litre ayçiçek yağı burada 92,50 TL. Bu kadar kuyruğa rağmen uygun fiyat olduğu için beklemek zorundayım. Marketle burası arasında nereden baksan 40 - 50 liralık avantaj var. Bu kuyrukta bekleyen insanların yüzde 90’ı da yağ için bekliyor. Diğer ürünleri yine alabiliyor insanlar ama yağ marketlerde çok pahalı” şeklinde konuştu.

DEVLET DENETİM YAPAMADIĞI İÇİN...
Marketlerde görülen yüksek etiketli fiyatlar nedeniyle TMO’ya geldiğini belirten bir diğer vatandaş ise, devletin denetim yapamadığından yakınarak uzun sırasına rağmen beklemek zorunda olduğunu aktararak “Burada en azından fiyatlar sabit ve uygun... Marketler kafasına göre fiyatları artırıyor. Devletin de hatası var. Devlet denetimi yapamıyor. Yapamadığı için de marketlerde çok uçuk fiyatlar var. Ben sürekli burayı tercih ediyorum. Buranın fındığı, mercimeği iyi...” dedi.

FİYATLARI DÜŞÜRMÜYORLAR BİZ DE MAĞDUR OLUYORUZ
Yine marketlerdeki fiyatlardan yakınan bir diğer vatandaş, mağdur olduklarını ifade ederek, “Fındık, yağ, mercimek gibi ürünler marketlere göre daha uygun olduğu için buradan alıyorum. Kırmızı mercimeğin kilosu markette 35 – 40 lira civarındayken burada 12 lira. Çok büyük fark var. KDV’de yüzde 1’e düşürüldü ancak halen fiyatlar düşmüyor. Neden? Çünkü malı yüksek fiyattan aldılar ve elindeki malı eritecek ki düşürsün. Yoksa zarara girecek... O yüzden düşürmüyorlar biz de böyle mağdur oluyoruz” ifadelerini kullandı.

HANGİ ÜRÜN NE KADARA SATILIYOR?
Zincir marketlerde 5 litre ayçiçek yağı 120 – 160 TL aralığında satılırken TMO’da 92,5 TL’den satılıyor. 500 gram kavrulmuş fındık ise ortalama 70 TL’den raflarda yer alırken burada 33 TL’ye satılıyor. Yine bakliyatların başında gelen mercimeğin kilosu marketlerde ortalama 35 TL iken 12 TL’ye; ortalama 40 TL olan 2 kilo baldo pirinç ise burada 23 TL’ye satılıyor.