GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
8 Şubat 2023 Çarşamba 13:48

TMMOB heyeti deprem bölgesinde… 'İzmir'de yıkım daha büyük olurdu'

Depremin vurduğu 10 il arasında yer alan Hatay'ın İskendurun ilçesinde incelemelerde bulunan TMMOB heyeti arasında yer alan Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman aynı depremin İzmir’de olması durumunda etkilerinin daha yıkıcı olacağını vurguladı.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ilde yıkıma yol açan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından İzmir’den yola çıkan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı odaların şube yöneticileri İskenderun’da incelemelerde bulundu. 

18 kişilik TMMOB heyetinin arasında yer alan Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman ilk gözlemlerini Egedesonsöz’e anlattı. Düne göre sahadaki çalışmanın daha organize olduğunu ifade eden Kahraman, “En önemlisi herkes yardım etmek istiyor ama koordinasyon çok zayıf. Şimdi İskenderun merkezde yol alıyoruz biz. Her yer birbirine girmiş durumda ve pek çok bina yıkılmış durumda. Çok çok ciddi bir yıkım var. Yıkımlar da tuzla buz şeklinde. Çok büyük bir alana yayılmış bir deprem bu. Maraş’a geçmeye çalışıyoruz. Oradaki durumu görmeye çalışacağız. Koordinasyon sağlanırsa bu yaralar çabuk sarılabilir” dedi. 

‘HERKES SOKAKTA’
Yeniden yapılanmaya ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Kahraman, “Evsiz kalan pek çok insan var ve o insanların hepsi sokakta yaşıyor şu anda. Yani kimse evine girmeye cesaret edemiyor. Herkes sokakta… Hava da dondurucu soğuk. Biz dün mesela spor salonunda kaldık. Spor salonu tıklım tıklım dolu. Hastaneler de yıkıldığı için vatandaş hastasını da getirmiş, bağlı olduğu aletlerle beraber. Spor salonu ısıtılmıyor ve de su yoktu ama spor salonunda adım atacak yer de yok.  Çünkü çadır kentler dolmuş. Tek boşluk orası. Orası da bir çelik bina. İçine girebilecek bina olarak seçilmiş. Diğer binaların içine girmekten herkes korkuyor. Yapılması gereken en önemli şey halkı rahatlatmak, güveni oluşturmak beraber çalışmak. O güven oluşturulduktan sonra da insanların bir an önce sıcak yuvalarına kavuşturmak” dedi. 

‘ÇALIŞMALAR GÜVEN VERECEK ŞEKİLDE OLMALI’
Yardımların da bölgeye yavaş yavaş gönderildiğini dile getiren Kahraman, “Gerekli yardımlar yapılıyor ama yavaş intikal ediyor. Belki kontrollü yapmak istedikleri için. Biz TMOBB olarak iki yüz adet soba aldık, gönderdik. Şu anda o sobalara çok ihtiyaç olmasına rağmen sobalar ortada yok. Düzene girecektir ama güven verecek şeklinde yapmak lazım. Hem vatandaşın güvenliğini sağlamak için hem de devlete olan güvenin sağlanması için sağlanabilirse tabi bu saatten sonra. Hem de yağmanın önüne geçebilmek için. Dünle bugün arasında en önemli fark bugün daha çok asker var sahada. Yani inanılmaz görüntüler var burada, felaket görüntüleri var. Yerle bir olmuş binalar var” diye konuştu.

‘SAHADA ÇOK FAZLA EKİP YOK’
Arama kurtarma ekiplerinin de düne göre daha organize olduğunu dile getiren Kahraman şunları söyledi:

“Ekipler bugün biraz daha organize olmuş durumda ama yani yıkılmış binalar öyle böyle yıkılmamış. Cansız bedenlerin toparlanması gibi bir süreç var. İçinden hala ses gelen binalar olduğunu duyuyoruz. Dün o binaların bir iki tanesinden canlı çıkarılmış. İnşallah bugün de devam eder. Sahada çok fazla ekip yok. Çünkü çok geniş bir alan onun da yansıması var. Bu bir realite. Yıllardır oluyor. Yüzyıllardır oluyor. Bin yıllardır oluyor. Yani bu simülasyon yapılmalıydı. Yani burada bir şiddet olduğunda bizim hareket planımız ne olur? Hangi ilden ne gelir? Hangi gün nereye ne kurulur? Toplanma yeri neresidir? Simülasyonlarının yapılmamış olmasının eksikliği var. Yoksa İzmir’den yüzlerce kişi var kalbi burada atan.”

‘KENT FELÇ OLMUŞ DURUMDA’
Depremzedelerle yaptıkları görüşmeleri aktaran Kahraman, “Konuştuğumuz vatandaşların hepsi kaybı olduğunu söylüyor. Benim kendi arkadaşlarım da var, yakınları enkaz altında. Herkesin kaybı var.  Yani buradaki asıl şeyin kentin tamamı mağdur. Kent şu anda depremzede. Onların yardım etmesi mümkün değil. Onlara yardım edilmeli.  Mesela burada vinç lazım. Vinç var ama operatörler deprem altında kalmış. Operatör yok. Buraya bin operatör gerekli. Yani hayat burayı felç etmiş durumda” dedi. 

‘DAHA BÜYÜK YIKICI ETKİSİ OLURDU’
Söz konusu depremlerin İzmir’de olması durumunda olası etkilerine de değinen Kahraman, 
“İskenderun’da kent merkezinde açık alanlar çok, bize göre. İzmir’de merkez, dip dibe, bitişik nizam durumunda ve 6 metrelik yollarla birbirine bağlıdır. O deprem burada olmuş olsa, mesela burada devam eden bir yangın var. O deprem İzmir’de olsa itfaiye nasıl müdahale edecek, yardımlar nasıl dağıtılacak, arama kurtarma çalışmaları nasıl yapılacak. İzmir’de olsa çok daha büyük bir yıkıcı etkisi olurdu” diye konuştu.