GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
24 Aralık 2021 Cuma 17:38

Tirelilerden RES isyanı... Yetti gari!

Kızılçam ormanları ile Kartal Dağı’na Sabancı Holding'e ait şirket tarafından yapılmak istenen rüzgar enerji santralinin halkın katılımı toplantısı yöre halkının tepkilerinden kaynaklı yapılamadı. Tireliler projeye ‘yetti gari’ diyerek tepki gösterdi.

EGEDESONSÖZ - İzmir-Aydın sınırındaki Kartal Dağı’na, Enerjisa Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan "Dampınar Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Mobil Kırma Eleme Tesisi” halkın önüne çıkarılmak istendi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın başlattığı çevresel etki değerlendirme süreci kapsamında Tire’nin Büyükkale Mahallesi’nde yapılmak istenen halkın katılımı toplantısı halkın tepkilerinden dolayı gerçekleştirilemdi.

Toplantıya yöre halkının katılımı olmamasından kaynaklı gerçekleştirilemediğine dair tutunak tutuldu. Yine yöre halkının itirazlarını içeren dilekçeler de tutanağa ekletildi. Tire Belediyesi’de 11 sayfalık bir dilekçe vererek projeye karşı itirazlarını ekletti.

Toplantının yapılmak istendiği kahvenin önünde bir araya gelen yöre halkı ‘RES ve maden istemiyoruz’, ‘Bizim madenimiz incirdir’, ‘EnerjiSa elini Kartal Dağı’ndan çek’, ‘Yetti gari elinizi Kartal Dağı’nı rahat bırakın’, ‘Kartal Dağı’na dokunma sabrımızı taşırma’ ve ‘Temiz enerji değil doğa katliamı’ yazan dövizler taşıdı. Çevre örgütleri de köylülere destek verdi.

'PROJE YERİNE KARŞIYIZ'
Kartaldağı Koruma Platformu Sözcüsü Zeynel Aydın “Biz Yenilenebilir Enerji üretimine karşı değiliz, Proje yerine karşıyız. Bölge yoğun dip dokusuna sahip ormanlar, incir, zeytin bahçeleri ve mera alanları ile kaplıdır. Ayrıca bu proje sadece bir RES projesi değil aynı zamanda içerdiği patlatmalı mobil kırma eleme tesisi ile bir taş ocağı işletmeciliği projesidir. Kartal Dağında 1.derece Sit tescilli ve ayrıca başvurusu yapılmış tescil bekleyen arkeolojik kültürel varlıklar vardır. Yıllar sürecek proje inşa sürecinde orman tahrip edilerek tırların geçebileceği genişlikte yollar açılacak, Kartal Dağı’nın topraklarını patlatacaklar, çıkan taşları dağda kontrolsüzce gezdirecekleri devasa tırların üzerine kurulmuş tesislerde kırıp mıcır yapacaklar ve TEMİZ!!! enerji üretecekler, biz Enerjisa A.Ş. nin bu gerçeklere gözlerini yummayacağını, baştan başa arkeolojik kültürel varlıklarla dolu olan Kartal Dağı’nı tahrip etmek yerine sadece 15 km. uzaktaki Efes antik şehrinin devamı olan   2. Efes yaratma konusunda bizlerle işbirliği yapmaya davet ediyoruz” dedi.

'YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARINI DESTEKLİYORUZ AMA...'
Sürecin başından itibaren bölge halkıma destek veren Tire Belediyesi adına görüşlerini ifade eden Tire Belediye Başkanı Atakan Salih Atakan Duran, “Tire Belediyesi olarak yenilenebilir enerji yatırımlarını destekliyoruz, ancak bu yatırımlar doğaya ve bölge halklarının yaşamlarına zarar vermeyecek, ormanı, tarım alanlarını, meraları tahrip etmeyecek şekilde yapılmalıdır. Kartal Dağı, Tire’nin oksijen ve su deposudur, ayrıca binlerce yıllık tarihin izlerini barındırmaktadır. Bu nedenlerle bu projenin yerine karşıyız, Enerjisa’nin proje yerini değiştireceğine inanıyoruz “dedi.

'BU YANLIŞTAN DÖNECEKLERDİR'
Tire Belediyesi Başkan Yardımcısı Av. Gökhan Hızlı da “Bir ağacı kestirmemek için köşkün yerini değiştiren Atatürk hayatta olsa bu Proje için ne derdi acaba ?” diye başladığı sözlerini “biz hatalı yer seçimi nedeniyle bu projeye karşıyız. Enerjisa A.Ş. nin bağlı olduğu holding bu ülkeye büyük hizmetlerde bulunmuş bir kurumdur, kurucuları gibi günümüzdeki yöneticileri de en az bizler kadar Atatürkçü, vatan server insanlardır, bu yanlıştan döneceklerdir” diyerek tamamladı. 

ORMAN, MERA VE TARIM ALANI

İzmir’in Tire İlçesi’ndeki Küçükkale, Büyükkale  ve Üzümler mahalleleri ile Aydın’ın Germencik İlçesi’ndeki Dampınar Mahallesi mevkiinde Sabancı’ya ait Enerjisa Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan "Dampınar Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Mobil Kırma Eleme Tesisi” kurulması ÇED süreci başlatılmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda yer alan ÇED dosyasına göre 151 milyon 250 bin liraya mal olacak santral kapsamında 11 türbin dikilmesi planlanıyor.


Kapıkaya Devlet Ormanı ile Kartal Devlet Ormanı sınırları içerisinde kurulması planlanan RES projesi 1/100.000 Ölçekli Aydın-Muğla-Denizli ve İzmir Manisa İlleri Çevre Düzeni Planında; orman, mera ve tarım alanı statüsünde yer alıyor. Proje alanının etrafında incir ve zeytin tarlaları da bulunuyor.