GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
7 Kasım 2021 Pazar 12:13

Tire'nin başkanından S.O.S. çağrısı: En verimli ovalar üretime dahil olmayacak!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin "Türkiye'de bu sezon itibarıyla 'ben zarar ettim' diyen çiftçimiz yok, olmaması gerekir" sözlerini Ege'de Sonsöz'e değerlendiren Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, " Tarım bitik durumda. Gübre 3'e katlamış insanlar üretemiyorlar. Dünyanın en verimli ovalarındayız. Süreç böyle giderse dünyanın en verimli ovalarının tarımsal üretime dahil olmadığı günler yaşayacağız…" diye konuştu.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Türkiye'de son günlerde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin "Türkiye'de bu sezon itibarıyla 'ben zarar ettim' diyen çiftçimiz yok, olmaması gerekir. Gübre desteklerini artırdık, yeterli mi? Değil. Elimde olsa çok daha fazlasını veririm. Çiftçimize moral ve motivasyon vermek en önemlisi" sözleri sonrası Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı üyeleri karşı karşıya gelmişti.

Özellikle muhalefet kanadından konuyla ilgili açıklamalar ardı ardına gelirken, tarımla uğraşan bir çok vatandaşlar ise 'geçinemiyoruz'  sözleriyle muhalefete destek vermişti.

Ege'de Sonsöz'e konuşan İzmir'de de tarımın en yoğun olduğu ilçelerden biri olan Tire'de Belediye Başkanlığı görevini yürüten Salih Atakan Duran, tarım konusunda acil önlemler beklediği belirtirken,  "Tarım bitik durumda. Gübre 3'e katlamış insanlar üretemiyorlar. Dünyanın en verimli ovalarındayız. Süreç böyle giderse dünyanın en verimli ovalarının tarımsal üretime dahil olmadığı günler yaşayacağız… Bu nedenle büyüklerimizden acil önlem bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

ALTERNATİF BİTKİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ
Türkiye'nin süt ihtiyacının yüzde 8 ila 10'unun Küçük Menderes Havzası'ndan karşılandığına dikkat çeken Duran, "Biz bölgemizde şu çalışmayı ortaya koyuyoruz; Bizim bölgemiz Küçük Menderes Havzası, bizim bölgemizde Türkiye'nin süt ihtiyacının yaklaşık yüzde 8 ila 10'unu karşılıyor. Burada süt üretimi ile Türkiye'de meşhur olmuş kooperatiflerimiz var. Bu üretimin getirdiği bazı dezavantajlarımız var. Süt hayvancılığı ve besi hayvancılığının ana hammaddesi, silajlık mısır… Bu mısır türü çok fazla su tüketen bir bitki. Sezonunda 8 defa sulanıyor ve tarımsal sularımız çok azaldı. Tarımsal kuraklık tehlikesi yaşıyoruz. Biz şu anda İzmir Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte koordineli olarak hayvansal üretimlerimizde bu silajlık mısırın yerine alternatif bitki üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu.

BİLGİSİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM
Bakan Pakdemirli  ile bölgenin tarım sorunları konusunda bir görüşme gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği üzerine de konuşan Duran, "İlgili meslek odaları, meslek kuruluşları bakanlığa ilgili sorunları aktarmıştır, Sayın Bakanımız da bu konularda bilgisi olduğunu düşünüyorum. Bu sorun hepimiz için çok önemli. Ülkemiz için çok  önemli sorunlar. Biz burada kendi çapımızda alternatif bitki üretimi üzerinde duruyoruz. Tespit ettiğimiz kadarıyla silajlık mısırın süt hayvancılığının etkisi içindeki nişasta oranı. Bu nişasta oranını kurtaracak olan alternatif ancak suyu az tüketen bir bitki Türkiye'deki hayvancılık için çok önemli. Bunu araştırıyoruz" dedi.

ÜLKEYİ KİM DOYURACAK
Çiftçiler ile sohbetinde tarımla uğraşan vatandaşların kendilerine kazanç elde edemediğini belirttiğini söyleyen Duran,"Bizim bölgemizde bizlere gelen en büyük şikâyetleri sıralamaya koyarsak ilk sırada susuzluk yer alıyor. İkinci sırada ise girdi maliyetlerinin aşırı yükselmesi yer alıyor. Bazı çiftçi arkadaşlarımız ile sohbet ettiğimizde kendi tarlasına kenti traktörü ile ekmesine rağmen para kazanamadığını, ancak dede yadigarı olduğu için ektiğini belirten çitçilerimiz var. Bu çiftçilerin oğlunu çiftçi yapamazsak, bu çiftçinin oğlu 'bende babam gibi çiftçi olacağım' demez de gidip asgari ücretle fabrikada çalışırım derse bu verimli toprakları kim ekip biçecek? İnsanlar kazanmadık derse ve bu işe soğuk bakmaya başlarlarsa bu ülkeyi kim doyuracak" diye konuştu.