GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
14 Ağustos 2024 Çarşamba 15:12

Temizlik öncesi “İzmir’in Çernobili” için uyarı: 1 kilometrelik alanı boşaltın!

İzmir'in Çernobili olarak bilinen Kurşun Fabrikası hakkında konuşan Nükleer Fizik Uzmanı Profesör Doktor Hayrettin Kılıç “1 kilometre çapında alanın boşaltılması lazım. Ta ki orası temizlenene kadar, ta ki gerekli ölçümler yapılana kadar. Ancak Türkiye’de yapılır mı? Bilmiyorum” ifadelerini kullandı. Kurşun fabrikasının 1 kilometrelik alanında ise Buca’nın İnönü ve Göksü mahalleleri, Karabağlar’ın Uzundere, Peker ve Aydın mahalleleri, Gaziemir’in Aktepe ve Emrez mahalleleri bulunuyor.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'in Çernobili olarak adlandıran Gaziemir'deki eski kurşun fabrikasının temizleme çalışmaları başlarken, kullanılan temizleme standartları ise kamuoyunda tepki göremeye devam ediyor.

Meslek odaları, STK’lar, bilim dünyası ve yerel yönetimlerin  tepki gösterdiği çalışmalar ile ilgili Egedesonsöz’e konuşan Nükleer Fizik Uzmanı Profesör Doktor Hayrettin Kılıç  dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

TÜRKİYE’DE YAPILIR MI? BİLMİYORUM
Temizlik çalışmalarının yapıldığı alan ile ilgili çağrıda bulunan Kılıç, “Avrupa standartlarında oranın boşaltılması lazım.  Kazma kürekle temizlenemez. Avrupa'nın Avustralya'nın, Amerika'nın belli yasaları var. 1 kilometre çapındaki alanın boşaltılması lazım. Ta ki orası temizlenene kadar, ta ki gerekli ölçümler yapılana kadar. Ancak Türkiye’de yapılır mı? Bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

BÜYÜK BİR KİTLE VAR
Alanda en az 4-5 yıllık bir iş olduğunu söyleyen Kılıç, “Bilimsel ortamlarda, bilimsel verilerde standartta yaparsanız çalışmaları orada en az 4-5 yıllık iş var. Öyle 6 aylık-1 yıllık iş değil. Çünkü burada kazdıkça daha maddeler çıkacaktır. Yani 40 yıl önce ne koyduklarını bilmiyoruz oraya. Büyük bir kitle var orada” diye konuştu.

HEMEN MÜDAHALE EDİLMELİ
Alanın temizlenmesinin ranta kurban edilebileceğini söyleyen Kılıç, “Oradan ne kadar para kazanılacak? Ne kadar paraya yapılacak? Bunlar görüldüğü gibi kazma kürekle girdiler oraya. İzin yok, uluslararası standartlara uygun bir şey yok. Çok kötü bir durum. Buna hemen müdahale edilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

DİBİNDE OKUL VAR!
Nükleer atıkların hemen yakınında bulunan Anafartalar İlkokulu hakkında da çağrıda bulunan Kılıç, “Orada ilkokul var. Ben uluslararası atom komisyonuna yazdığım mektupta resmi gönderdim. Ayağa kalkıp ‘Böyle bir şey olamaz’ dediler. Dünyanın hiçbir tarafında, Afganistan'da değil Amazonya'da bile böyle bir şey olmaz. Okulun 100 metre ötesinde ve nükleer atık temizleme çalışması yapamazsınız. Okulu tatil edeceksiniz o işleri bitene kadar” diye konuştu.