GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarım
22 Mayıs 2024 Çarşamba 10:41

Teminatın ardından gümrüksüz ithalat kararı… Şarabın idam fermanı!

Tütün ve şarap üreticilerine teminat zorunluluğu getirilmesi hakkında konuşan Çiftçi –Sen Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Çobanoğlu, sektörde tekelleşmenin önünün açıldığını belirterek “Teminatı olmayan üretim yapamayacak. Bu da şarap üretiminde tekelleşme demek… Böyle bir teminat şartı getirirsen üretici üretmekten doğal olarak vazgeçer. İşin kötü tarafı da 1 hafta önce Azerbaycan’dan gümrüksüz şarap ithalatını da serbest bıraktılar. Bu otomatik olarak küçük şarap fabrikalarını piyasadan silme üzerine şekillendiriliyor” şeklinde konuştu.

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ – Tarım ve Orman Bakanlığı, tütün, tütün mamulleri, yaprak sigara kağıdı, sigara filtresi, alkol ve alkollü içkilerin üretim ve ithalatı faaliyetlerini yürütenlerden alacağı teminat tutarlarını belirledi.

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmelikle üreticilerden fermente alkollü içki ana kategorisi için 500 bin TL ile 50 milyon TL, distile alkollü içki ana kategorisi içinse 4 milyon TL ile 50 milyon TL arasında teminat alınacak.

Egedesonsöz’e konuşan Çiftçi-Sen Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Çobanoğlu, teminat zorunluluğunun butik şarap fabrikalarını ve şaraplık üzüm üreticilerini olumsuz etkileyeceğini anlattı.  Çobanoğlu, ağır vergilerin ve üretim maliyetlerinin altında ezilen üreticinin üretimden vazgeçme noktasına geleceğini vurguladı.

DEVLET TEMİNATI NAKİT İSTİYOR
Büyük şarap fabrikalarının geçen yıl üzüm bulmakta zorlandığını aktaran Çobanoğlu, bu yıl sorunun daha da derinleştiğini belirtti.

Çobanoğlu “Bu yönetmelik sadece butik üreticileri etkilemiyor, şaraplık üzüm üretenleri de etkiliyor. Geçen yıl şaraplık üzümde ve sofralık üzümde rekolte düşüktü. Düşük olunca ve hastalıklar söz konusu olunca şaraplık üzüm üreticileri daha uygun fiyatlara sattılar doğal olarak. Bunda butik şarap üreticilerinin de payı fazla çünkü üzüm alabilmek için yüksek fiyattan üzüm bulmaya çalıştılar. Büyük şarap fabrikaları üzüm bulmakta kısmi ölçüde zorlandı. Bu yıl öyle bir şeye dönüştürdüler ki, üretilen şarap miktarı kadar özel teminat ister hale geldiler. 5 milyon liradan başlıyor ve 20 milyonlara kadar yükseliyor daha da artıyor. Bu teminat, banka teminatı da değil, devlet nakit talep ediyor. Devlet, ‘bunu ben bir kenarda tutacağım, faiz vermeyeceğim, senin şarap üretmen için  bu teminatları alacağım’ diyor. Kaldı ki butik şarap üreticilerinin bir kısmının üretim maliyeti, masraflar, vergiler o kadar zaten. Neredeyse iki katı maliyeti vardır” dedi.

ÜRETİCİ ÜRETMEKTEN VAZGEÇECEK
Üreticinin zor durumda olduğunu söyleyen Çobanoğlu “Teminatı olmayan üretim yapamayacak. Bu da şarap üretiminde tekelleşme demek… böyle bir teminat şartı getirirsen üretici üretmekten doğal olarak vazgeçecek. Üretimden vazgeçmeleri iki şeye sebep olacak. Büyük şarap fabrikalarının tekelleşmesi hızlanmış olacak. Bir de şaraplık üzüm üreticileri büyük şarap fabrikalarına mecbur bırakılmış olacak. Fiyatı belirleyen nokta da burası. Devletin büyük şarap fabrikalarını destekleme sevdasından vazgeçmesi lazım.”

TEMİNATIN ÜZERİNE GÜMRÜKSÜZ İTHALAT KARARI!
Butik üreticilerin maliyetleri kaldıramayacağını söyleyen Çobanoğlu,  “İşin kötü tarafı da 1 hafta önce Azerbaycan’dan gümrüksüz şarap ithalatını da serbest bıraktılar. Bu otomatik olarak küçük şarap fabrikalarını piyasadan silme üzerine şekillendiriliyor. Üretici olarak bunu kabul etmemiz mümkün değil. Ne kadar çok çeşitli alıcı olursa ürünümüzün değeri de o kadar yüksek olur. Fiyatlar bu durumda bayağı bir düşer” diyerek sözlerini sürdürdü.