GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
4 Ağustos 2021 Çarşamba 09:37

Tek bir ağaç kalmadı… Marmaris’in saf çam balı tarihe karıştı

Her tarafı çam ormanlarıyla kaplı Marmaris’in Osmaniye köyündeki tüm çam ağaçları, büyük yangında kül oldu. 150 yıllık balcı bir ailenin ferdi olan üretici Gökhan Kemal Kaya, “Ne yazık ki bundan sonra gerçek çam balını yiyemeyeceğiz. Arıların çam ve çeşitli bitkilerden aldığı nektarla yaptığı karma bal ile yetineceğiz” dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Manavgat’ta başlayan ve Muğla’ya kadar olan güney kıyılarını etkisi alan orman yangınları, bal sektörünü de bitirdii. Dünya çam balı üretiminin başkenti olan Marmaris’te binlerce hektarlık çam ağaçları kül olunca, çam balının da tadı kalmadı. Marmarisli bal üreticisi Gökhan Kemal Kaya, bundan sonra saf çam balı bulmanın neredeyse imkansız olacağını söyledi.

OSMANİYE’DE DÜNYANIN EN KALİTELİ BALINI ÜRETİLİYORDU
Ailesinin 150 yıllık arıcı olduğunu belirten Marmaris Balcısı firmasının sahibi Gökhan Kemal Kaya, her tarafı çam ağaçlarıyla çevrili olan Osmaniye köyünde yangında kurtarılan tek çam ağacı dahi kalmadığını söyledi. Osmaniye’deki arıların, nektarları sadece çam ağaçlarından alması nedeniyle burada üretilen balın gerçek ve saf çam balı olduğuna vurgu yapan Kaya, “Osmaniye, ağaçlarını da arılarını da artık kaybetti” dedi. Osmaniye’nin gerçek çam balının, sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en kaliteli balı olduğuna vurgu yapan Kaya, şu bilgileri aktardı:

YANGININ SICAKLIĞI, YANMAYAN YERLERDEKİ ARILARI DA ÖLDÜRDÜ
“Osmaniye, hem en kaliteli, hem de en çok bal üretiminin olduğu bir yerdi. Marmaris’in pek çok noktasında bal üretiliyor, ama Osmaniye’nin bir farkı vardı. O fark, Osmaniye’deki arıların ürettiği balın, sadece çam ağaçlarından oluşmasıydı. Artık böyle bir şey yok. Osmaniye’nin yanı sıra Turgut Köyü, Orhaniye, Hisarönü, Bayır Köyü, Kumlubük koyu, Turunç Koyu, Çiftlik Koyu’ndaki çam ağaçları da yok oldu. Rekolte her yıl değişiyordu ancak normalde bu bölgede 100 bin ton bal üretilirdi. Üretim sıfır noktasına düşmese de yüzde 30’lara kadar ineceğini tahmin ediyorum. Yangında kurtarılmış çam ağaçları varsa da, yanan ağaçların yol açtığı sıcaklıkla oradaki arılar ölmüştür veya kaçmıştır. Üreticilerin geçen yıldan ellerinde kalan bal varsa, ki varsa da sayıca çok az olacaktır, bundan sonra onları tüketeceğiz.”

850 gramlık kavonozdaki saf çam balını 60 liradan sattıklarını belirten Gökhan Kemal Kaya, bal fiyatlarının da artabileceğini ifade etti.