GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
24 Şubat 2022 Perşembe 14:08

‘Tehlikesiz madde’ oyunu!

Manisa’daki nikel madeni için sülfürik asit taşıyan tankerin denetimlerden kaçmak için ‘tehlikesiz atık’ yazısı taşıdığı ortaya çıktı. Kaza yerinde incelemede bulunan Çevre Mühendisi Enver Yaser Küçükgül “Ulaştırma Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı nerede?” diye sordu.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ-  Manisa Gördes'te faaliyet gösteren Meta Nikel Kobalt A.Ş.'ye ait sülfürik asit taşıyan tanker ile otomobilin kafa kafaya çarpışmış, 36 ton konsantre tehlikeli kimyasal taşıyan tanker devrilirken şans eseri sızıntı olmamıştı.

Kaza sonrası olay yerine giden Dokuz Eylül Üniversitesi’nden emekli Çevre Mühendisi Doktora Öğretim Üyesi Enver Yaser Küçükgül incelemede bulundu. Gözlemlerini Egedesonsöz’e aktaran Küçükgül, sülfürik asit yüklü tırın üzerinde yer alan ‘tehlikesiz atık’ yazısına dikkat çekti.

Küçükgül, Türkiye'ye yurt dışından sülfürik asit taşıyan tankerlerin denetimlerden kaçabilmek için ‘tehlikesiz atık’ yazısı taşıdığını dile getirdi. Ajansların geçtiği bilgiye göre ise tankere ‘tehlikeli madde’ yazısı taşımadığı için trafik cezası kesildi.



GÜNDE 50 TANKER!
Günde 50 tankerin madene sülfürik asit taşıdığını söyleyen Küçükgül şu ana kadar bu tankerlerin 5 kazaya karıştığını ve 3 kazada tankerde bulunan asitlerin doğaya karıştığını belirtti. Taşınan kimyasal maddenin birinci derece tehlikeli-zararlı madde olduğunu ve kanserojen etki yarattığını ifade eden Küçükgül, “Günde 50 tanker Türkiye’deki kaza ihtimallerini dikkate aldığınız zaman çok büyük bir tehlike. Bu asit her şeyi çözer. Asit döküldüğü yerle sınırlı kalmaz döküldüğü yerde çözerek toprak boyunca ilerler. Yer altı sularına kadar iner. Ağır mineralleri yer altı sularına karıştırır. Döküldüğü yerde bitki yetişmez o yüzden toprağa karışmaması gerekir” dedi.

‘YASAK YERLERDEN GEÇMEK İÇİN’
Tankerle girmesinin yasak olduğu yerlerden geçmek için ‘tehlikesiz’ atık yazısının asıldığının belirten Küçükgül şunları söyledi, “Türkiye’ye iki giriş var; biri kara yoluyla diğeri de feribotla. Tehlikeli kimyasal atık madde taşıyan tankerlerin feribota binmesi ve tünellerden geçmesi yasak. Nakliyat firması yasak olan yerlerden geçmek için duruma göre tehlikesiz plakasını takıyor. Dünyada ‘tehlikesiz’ diye bir plaka yok. Denetimler kaçmak için bu yolu kullanıyorlar. Bu ülkede bu iş nasıl yapılabiliyor? Ulaştırma Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı nerede? Tarım havzasından, su havzasından geçiyor bu araçlar. Gördes’e gelinceye kadar bu araçlar bin-iki bin kilometre yol kat ediyor. Hiç mi denetlenmiyor.” diye konuştu.