GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
23 Ocak 2023 Pazartesi 09:17

Tehlike çanları… Arılar uykusuz!

Son yılların en kurak kış mevsiminin yaşandığı Türkiye'de tarım sektörü gibi arıcılık sektörü de zor günler geçiriyor. Kuraklık ve iklim değişikliği bal üretimini her geçen yıl düşürüyor. Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ayhan Özdemir, açıklamasında “Yağmurlar yağmadı. Arı kolonileri olumsuz etkileniyor, kayıplarımız var. Arılar uyku uyumadığı için bu yılın zor geçeceğini tahmin ediyoruz” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- İklim değişikliğinin sebep olduğu kuraklık birçok sektörde olduğu gibi arıcılığı da etkiledi.

Kuraklığın yanı sıra bir de gelen zamlarla birlikte maliyetlerin artması sektörden ekmek kazananları kara kara düşündürüyor.

Arıcılığın yaygın bir geçim kaynağı olan Aydın’da ise 3 bin 100 aile arıcılık ile geçinirken 386 bin arılı kovan bulunuyor.

Egedesonsöz'e açıklamalarda bulunan Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ayhan Özdemir arıcıların yaşadığı sıkıntıları aktardı.

ZOR BİR YILDI
Kış aylarının sıcak geçmesi sebebiyle arı ölümlerinin çok yaşandığını, düşük koloniyle birlikte verimin azaldığını söyleyen Özdemir, "İklim değişikliği ve yaşanan kuraklık dolayısıyla, yağmurlar yağmadı. Arı kolonileri olumsuz etkileniyor, kayıplarımız var. Arılar uyku uyumadığı için bu yılın zor geçeceğini tahmin ediyoruz. Geçen yıl yangınlar, bu yıl da girdi fiyatlarındaki artışlardan dolayı arıcılık sektörü zor bir yıl geçirdi"  dedi.

VERİM DE DÜŞÜYOR
Girdi maliyetlerinin yükselmesi sebebiyle arılara şurup veremediklerini söyleyen Başkan Özdemir, “Kurak geçen yıllarda çiçekli bitkiler, yeterli polen veremeyince arılar da beslenemiyor. Kritik dönemlerde arılara besleme yapmak zorunda kalıyoruz. Arıcılığın maliyetleri de artmaya başlarken, buna karşılık aldığımız verim de düşmeye başladı. Girdi maliyetleri çok yükseldi. Arılara şurup veremeyen ve bunun yerine şekeri pudra haline getirerek arılara besleme yapan üreticiler var” ifadelerini kullandı.

SAHTE BALIN YASAL OLDUĞU TEK ÜLKEYİZ
Ayrıca sahte bal konusunda vatandaşları da uyaran Özdemir, Türkiye’deki otellerde bile verilen ballardan yüzde 99’unun sahte olduğunu dile getiren Özdemir, balda bulunan glikozun insan sağlığını tehdit ettiğini vurguladı. Özdemir, "Dünya’da sahte balın yasal olduğu tek ülke Türkiye. Sahte balcı vergi verdiği sürece devlet üretim yapmalarına müsaade ediyor. Sahte bal üretmelerine rağmen piyasaya gerçek balmış gibi bu sahte balları sürüyorlar. Bu sahte bal üretenlerin sayısı arttıkça asıl bal üreticisi arıcılar, emeğinin karşılığını alamıyor.100 TL'den aşağı bal olmaz. Vatandaşlar fiyatından bile anlayabilir" ifadelerini kullandı.