GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
7 Mart 2024 Perşembe 10:20

Tartışmalı milyarlık ihaleye teklif yok!

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından seçime kısa bir süre kala yapılmak istenen 1,3 milyarlık trafik elektronik denetleme sistemi ihalesine teklif veren şirket çıkmadı. İhaleye göre  7 yıl boyunca kesilecek hız ve kırmızı ışık ihlali cezalarının yaklaşık yüzde 30’u ihaleyi alan şirkete gidecekti. 

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi, 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek yerel seçimler öncesi tartışmalı bir karara imza atmış ve 1,3 milyarlık elektronik denetleme sistemi ihalesine çıkmıştı. 

Ancak ‘Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) Kurulması ve İşletilmesi İşi’ ihalesi için son teklif verme tarihi dün dolarken, hiçbir bir şirketin teklif vermediği ortaya çıktı. 

Bugün toplanacak İzmir Büyükşehir Belediyesi Encümeni’nin ise ihale için yeni bir tarih belirleyip belirlemeyeceği ise merak konusu oldu. 

İHALE HAKKINDA
EDS’nin kurulması ve 7 yıl boyunca işletilmesi için gerçekleştirilecek ihale kapsamında kentin 15 noktasına ortalama hız ihlal tespit sistemi ve 177 noktasına ise kırmızı ışık ihlal tespit sistemi kurulacak ve bu kameralardan elde edilen veriler fiber optik kablolarla kurulan elektronik denetleme sistemine aktarılacaktı. Sistem üzerinden kesilecek trafik cezası bedellerinin yüzde 70'i Emniyet Müdürlüğü'ne gidecek. Belediyeye kalan yüzde 30'nun ise önemli kısmı yatırım maliyeti karşılanana kadar 7 yıl süre ile ihaleyi kazanan firmaya aktarılacaktı.

AKILLI TRAFİK SİSTEMİNDE SORUN OLMUŞTU
Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen halk arasında “Akıllı Trafik Sistemi” olarak bilinen “Tam Adaptif Trafik Yönetim, Denetim ve Bilgilendirme Sistemi” İzmir İl Emniyet Müdürlüğü ile devredilmek istenmiş ancak Emniyet protokollere uygun olmadığı gerekçesiyle kabul edilmemişti.