GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
22 Haziran 2021 Salı 16:49

Tartışmalara neden olmuştu... Menderes'teki katı atık tesisinde yeni gelişme!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Menderes'te yapılması planlanan ve tartışmalara neden olan katı atık tesisi projesi için kritik bir adıma imza attı. Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı olağan Meclis oturumunda onaylanan katı atık entegre tesisi için Büyükşehir planları askıya çıkarma kararı aldı.

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Menderes’e bağlı Gölova-Çakaltepe Mevkii’nde yapmayı planladığı katı atık bertaraf tesisiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Büyükşehir’in imar planlarını meclisten geçirdiği projeyle ilgili CHP’li Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar’ın “net bir karar verememesi” tepkilerin artmasına neden olmuştu.

Kendi ilçe belediye meclis toplantısında “ÇED süreci olumlu çıkarsa tesisi istiyorum” diyen Başkan Kayalar’a birçok kesim tepki gösterirken AK Parti ve CHP tesis için sık sık karşı karşıya gelmişti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin meclis toplantısında yine gündeme gelen projeyle ilgili Başkan Tunç Soyer de Menderes’te toplantısı yapmış ve tesisle ilgili açıklamalarda bulunmuştu.

Yaşanan süreçte Menderes'te bulunan 23 mahalle muhtarı hazırladıkları ortak bildiri ile tesise karşı olduklarını belirtirken, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, ilçesinde bulunan katı atık tesissini örnek göstererek tepkilere karşı çıkmıştı.

İTİRAZLAR 1 AY İÇERİSİNDE YAPILABİLECEK
Tartışmalara neden olan katı atık tesisi için ise Büyükşehir'den yeni hamle geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde kabul edilen tesis için Büyükşehir Belediyesi askı sürecini başlattı. 21 Haziran tarihi ile askıya çıkartılan tesis projesi için 1 ay boyunca itirazlar yapılabilecek.

PROJE KAPSAMINDA NELER YAPILACAK?
Projeden kapsamında Menderes, Gaziemir, Karabağlar, Buca, Balçova ve Narlıdere İlçelerinden gelecek karışık belediye atıkları İzmir İll Güney 2 Bölgesi Entegre Kati Atık Yönetim Tesisi'nde ön işleme tabi tutulduktan sonra geri kazanımı ve bertarafı sağlanacak. Tesise gelecek karışık belediye atıkları Mekanik Ayırma Tesisi'nde cinslerine göre ayrıldıktan sonra biyobozunur atıklar Biyometanizasyon Tesisi'ne alınacak, bakiye atıklar düzenli depolama alanına, yanabilen atıklar Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi' ne, geri kazanımı mümkün atıklar lisanlı firmalara gönderilecek. Mekanik Ayırma Tesisi' nden gelecek biyobozunur atıkların bir kısmı, dışarıdan gelecek hayvansal atıklar ve gida endüstrisi atıkları Biyometanizasyon Tesisi' ne alınacak olup fermantasyon sonucu elde edilecek biyogaz ve düzenli depolama alanından çekilecek metan gazı Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi'nde elektrik enerjisine dönüştürülerek enterkonnekte sisteme aktarılarak gelir elde edilecek. Biyometanizasyon Tesisi'nden çıkacak katı fermente ürün de Kompost Tesisi'nde işleme tabi tutularak kompost ürün elde edilecek. Yanabilir nitelikte olan atıklar ise Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi' ne alınarak atıktan türetilmiş yakıt elde edilmesi planlanıyor. Bu şekilde atık stabil hale getirilecek, depolanacak atık miktarı minimize edilecek, elektrik ve isi enerjisi elde edilecek ve atıkların çevreye olan olumsuz etkileri ortadan kaldırılmış olacak.