GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
26 Temmuz 2017 Çarşamba 10:35

Tartışma bitmiyor: Kuş Cenneti protokolü yeniden mahkemelik!

Kuş Cenneti protokolünün tek taraflı feshine karşı açtığı dava reddedilen Prof. Dr. Mehmet Sıkı, bu kez de yürütmenin durdurulması için İzmir Bölge İdare Mahkemesi'ne gitti

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın, İzmir Kuş Cenneti Koruma ve Geliştirme Birliği (İzkuş) ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü arasında düzenlenen Gediz Deltası Yönetim Planı Çerçevesinde Alan Yönetimi İşbirliği Protokolü’nü tek taraflı olarak feshetme kararına karşı İzmir 5. İdare Mahkemesi’nde dava açan Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı'ya, mahkemeden 'Tahkim ile çözün' yanıtı verildi.

Karara itiraz ederek İzmir Bölge İdare Mahkemesi'ne giden Sıkı, mahkemenin verdiği görevsizlik yönünden davanın reddedilmesi kararının kaldırılmasını istedi. Başvuru dilekçesinde; Anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS), Ramsar Sözleşmesi, Bern Sözleşmesi, 2872, 4915, 2577 sayılı kanunlar ile ilgili yasal mevzuatlar, davanın açılması için gerekli olan hukuki nedenler arasında yer aldı.

'KAMU YARARI YOK'
Dokuz Eylül Gazetesi'nden Umut Karakoyun'un haberine göre, Mehmet Sıkı'nın avukatı Ozan Karagöz; protokolün tek taraflı olarak feshedilmesi kararında kamu yararı bulunmadığını ve bu nedenle fesih kararının yürütmesinin durdurulmasını talep ettiklerini açıkladı. Dava dilekçesinde, fesih kararının, İzmir Kuş Cenneti Gediz Deltası doğal ekosisteminde, gelecekte telafisi mümkün olmayacak zararlara neden olması, özellikle su kuşları yaşama ortamı olarak uluslararası öneme sahip alanlar hakkındaki sözleşmesine (Ramsar) aykırı olması ve fesih kararının uygulanması halinde kamunun ve davacının telafisi güç ve imkansız zararların doğacak olması sebebiyle yürütmenin durdurulması istendi. Yine dava dilekçesinde işbirliği protokolünün fesih kararının yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönünden usul ile hukuka aykırı olması nedeniyle davalı idarenin işleminin iptali istenirken, İzkuş'un, Gediz Deltası Koruma Alanından tahliyesinin sonlandırılması da talep edildi.

'BARO MÜDAHİL OLSUN'
İzmir Barosu Çevre ve Kent Komisyonu Üyesi Avukat Ozan Karagöz, davayı; “Mahkeme burada biraz topu kendi üzerinden atmak için bir karar almış gibi görünüyor. Halbuki ortada hukuki olmayan bir fesih kararı var” sözleri ile değerlendirdi. Davayı İzmir Barosu'na da ihbar edeceklerini belirten Karagöz, “İzmir Barosu'nun bu davaya müdahil olmasında fayda görüyoruz. Çünkü bu konu İzmir'i ilgilendiriyor. Çevre hakkı herkes için önemli” dedi.

Protokolün, doğrudan bir kamu hizmeti olarak gerçekleştiğini bildiren Karagöz, protokolden gelen bir fesih usulünün öngörülmesine rağmen, bakanlık tarafından fesih usulünün işletilmemesi, sözleşmenin sona erme tarihinden önce bir tebliğ veya ihtarın yapılmadığını ve İzkuş'un bölgede çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Karagöz, tüm bunların şekil yönünden kararın hukuka uygun olmadığını gösterdiğini açıkladı. Karagöz, işin peşini bırakmayacaklarını, gerekirse Danıştay'a gideceklerini vurguladı.