GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
18 Eylül 2016 Pazar 10:26

Tariş’ten üzümde çözüm için açık çek!

Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Türker, Ankara’da bakan düzeyinde yapılan temaslarda düşük fiyatlar üzerine yaşanan büyük sıkıntıya çözüm arandığını bildirdi. Türker, halinde Tariş’in bütün imkanlarını tahsis edebileceğini belirtiklerini söyledi.

Üzüm üretiminde 2016 yılı rekoltesinin yüksek çıkması sonucu düşen fiyatlar nedeniyle yaşanan kriz devam ediyor.

Üretici zor günler geçirirken, Tariş de sorunun çözümü için devreye girdi. Tariş Üzüm Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Türker, Başkent’te önemli temaslarda bulundu.

Türker, 2016 yılı üzümünde rekoltenin geçen yıla göre yüksek gerçekleşmesi sonucunda geçen yıl 6 TL civarında olan kuru üzüm fiyatının 3 TL civarına, sofralık üzüm fiyatının da 80 kuruş civarına düşmesi üzerine, sorunu dile getirmek üzere Ankara’da yetkililer nezdinde çeşitli girişimlerde bulunduklarını söyledi.

Bu kapsamda bölge milletvekilleri, bölge ziraat odaları başkanları ve bazı ihracatçıların da katılımıyla Tarım Bakanı Faruk Çelik ile Ankara’da bir toplantı gerçekleştirildiğini ifade eden Türker, zirvede üzüm alımı yapılması halinde Tariş’in bütün imkanlarını tahsis edebileceğini belirtiklerini ifade etti. Türker, “Piyasadan üzüm alınmak suretiyle arz talep dengesinin sağlanabilir ve fiyat düşüşünün önüne geçilebilir” dedi.

Bu doğrultuda Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği ve Tarım Kredi Birlik A.Ş’nin talebi üzerine,  yardımcı olmak amacıyla kooperatiflere ait ihtiyaç fazlası depoların kullanımı, kantar tartı ve ekspertiz işlemlerinin bedelsiz olarak yapılmasına ilişkin protokol imzalandığını söyleyen Tariş Üzüm Birliği Başkanı, “Alınacak üzüm miktarı ve kalitesi ile alım merkezlerinin Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği tarafından belirlenerek açıklanacak” dedi.