GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
28 Kasım 2023 Salı 18:43

Tarım İl Müdürü İTB’de konuştu: Fiyat dalgalanmalarının önüne geçeceğiz

Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, İTB kasım ayı meclis toplantısında, “Sözleşmeli üretimi yaygınlaştıracağız. Çiftçilerin hasat döneminde pazarlama sorunu yaşamayacağı, sanayicimizin istediği miktar ve kalitede ham maddeye erişim konusunda gerekli tedbirler alıyoruz. Bunların sonucunda fiyat dalgalanmalarının önüne geçeceğiz. Tarım ve gıda piyasaları artık istikrara kavuşacak. Bakanlık olarak tüm altyapıyı oluşturduk. Hiçbir ürün sözleşmeye dayanmaksızın üretilmeyecek” dedi.
Diren ÇELİK / EGEDESONSÖZ- İzmir Ticaret Borsası Kasım ayı toplantısı İZQ İnovasyon Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya, Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, Milli Eğitim İzmir İl Müdürü Dr. Ömer Yahşi ve İŞKUR İl Müdür Vekili Ayla Bozkurt katıldı.

Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Türkiye yüzyılını tarımın yüzyılı yapmak için çabaladığını ifade ederek, “Önümüzdeki süreçte Türkiye’de tarımdaki dönüşümü hep birlikte yaşayacağız. Bunun için bugüne kadar yapmadığımızı bundan sonra uygulamaya alacağız. Kim nerde neyi üretiyorsa ihtiyaç olanın tamamında bir destekleme sistemine girilecek. Artık kişilerin ürettiği ürünlerde arazi sahibine gidecek bir destekleme sistemi değil, nihai üreticiye ulaşacak bir sisteme giriyoruz. Ticaret erbapları arasında bütün üretimimizi plan içerisine alıyoruz. İhtiyacımız nedir, ne kadar ihtiyacımız var ve bu ürünleri nerede üretirsek bizim için daha ekonomik olur. Bununla ilgili bakanlık ciddi çalışmalar yapıyor” şeklinde konuştu.

HİÇBİR ÇİFTÇİ PAZAR SORUNU YAŞAMAYACAK
Tarımda üretimin planlı yapılmadığını belirten Şahin, “Herkes keyfi olarak üretmek gibi bir durum içinde. Önümüzdeki süreçte arz ve talep durumu dikkate alınarak ihtiyaç duyulan miktarda ürün en uygun kaynaklar etkin ve verimli kullanılmak şartıyla gerçekleştirilecek. Tarım havzası ve işletme bazında hangi ürünlerin üretileceği bizim tarafımızdan belirlenecek. Hasat döneminde hiçbir çiftçi pazarlama sorunu yaşamayacak. Tüm işçiler alın terini hakkıyla alacak. Bu düzenleme Türkiye yüzyılını üretimin ve üreticinin yüzyılı olmasına katkı sağlayacak. Tarımı suya göre yapacağız. İklim değişikliği dikkate alarak doğal kaynakları sürdürülebilir kullanımına önem vererek suyu merkeze alan bir yaklaşım içinde bitkisel ve hayvansal üretim tamamen planlı hale gelecek. Ekilmeyen arazi kalmayacak, tarım topraklarının boş kalmasına veya amacı dışında kullanılmasına izin verilmeyecek” diye konuştu.

SÖZLEŞMELİ ÜRETİMİ YAYGINLAŞTIRACAĞIZ
Şahin son olarak, “Üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazileri tespit edilecek, üretime kazandırılması için geliri arazi sahiplerine verilmek üzere kiraya verilecek. Üretim yapılan tüm alanlar kayıt altına alınacak. Tapu ve mülkiyete dayanan kayıt yerine, üretimin yapıldığı alanlar kayıt altına alınacak. Bu alanların desteklemelerden yararlandırılmasına imkan verilecek. Arazi sahibiyle üreten aynı kişi olmuyor, üretmeyene destek verilmeyecek. Yasal altyapı oluşturduk. Sözleşmeli üretimi yaygınlaştıracağız. Çiftçilerin hasat döneminde pazarlama sorunu yaşamayacağı, sanayicimizin istediği miktar ve kalitede ham maddeye erişim konusunda gerekli tedbirler alıyoruz. Bunların sonucunda fiyat dalgalanmalarının önüne geçeceğiz. Tarım ve gıda piyasaları artık istikrara kavuşacak. Bakanlık olarak tüm altyapıyı oluşturduk. Hiçbir ürün sözleşmeye dayanmaksızın üretilmeyecek” dedi.