GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
11 Şubat 2016 Perşembe 14:23

Tarım Fuarı’nda Bakan Çelik ve Kocaoğlu’ndan karşılıklı mesajlar

Tarım Fuarı Bakan Çelik’in katılımıyla açtı. Tarım politikaları hakkında bilgi veren Çelik, zor günler geçiren üreticiye güven mesajı verdi. Başkan Kocaoğlu ise Çelik’e İzmir’in kırsal kalkınma programının ülkeye örnek olması için notları aktarabileceklerini söyledi.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Türkiye’nin en köklü ihtisas fuarlarından biri olan Agroexpo Eurasia Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı 11’inci kez kapılarını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in katılımıyla açıldı. Orion Fuarcılık tarafından gerçekleştirilen organizasyon 14 Şubat’a kadar açık olacak.

Fuar İzmir’de gerçekleşen açılışa Bakan Çelik’in yanı sıra İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel, AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, İzmir İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal, Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eski Yörük, Orion Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tan, çok sayıda Oda ve Borsa temsilcileri katıldı. Fuar onur konuğu olarak ise bu sene Kosova Tarım Bakan Yardımcısı Vezir Jonuzay, Dünya Arıcılar Birliği Başkanı Philip Mc Cabe ve beraberindeki heyeti ağırladı.

HEDEF 230 BİN ZİYARETÇİ
Açılışta ilk olarak kürsüye Orion Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tan çıktı. Fuar hakkında bilgi veren Tan, bu sene ilk defa Fuar İzmir’de gerçekleştirilen fuarda 337 bin metrekarelik alanda 54 yabanı ülkenin katılımıyla 450 stant ile bin 400 markanın temsil edileceğini söyledi. Fuar sonuna kadar 230 bin ziyaretçi hedeflediklerini söyleyen Tan, tarımın gelişimi için her türlü katkıyı koymaya devam edeceklerini söyledi.

SÜTLER YOLLARA DÖKÜLÜRKEN...
Tarımın kentin ve ülkenin kalkınmasında en önemli etkenlerden olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, tarımla ilgili, hayvancılıkla ilgili, kırsal kalkınmayla ilgili önemli çalışmaları var. Büyükşehir, ilk defa Bayındır’da o zaman bir tane olan çiçekçilik kooperatifini geliştirmiş, Bayındır çiçekçilikte marka haline gelmiştir. Şu an Türkiye pazarına hakim Bayındır çiçekçiliği, ihracata başlamıştır. Ödemiş Bademli’deki fidan yetiştiriciliği Türkiye pazarının büyük bölümüne hakim olmuş, ihracata başlamıştır. 2008’de sütler yollara dökülürken İzmir Büyükşehir Belediyesi okul sütü projesine başlamış ve üreticilerimize, Tire Süt Kooperatifi ve Küçük Menderes’e can suyu olmuştur. Bu projenin hükümetin okul sütü projesi olarak yaygınlaştırılmasının ardından Büyükşehir, ayda 8 litre süt dağıtarak çalışmasını sürdürmektedir” diye konuştu. 

İZMİR’İN KALKINMASI TÜRKİYE’YE MODEL OLSUN
Başkan Kocaoğlu, kırsal kalkınmada İzmir modelinin Türkiye’de uygulanması için Bakan Faruk Çelik’e mesaj verdi.  Kocaoğlu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi senede 1 milyon meyve fidanı dağıtarak, tarım yollarını asfaltlayarak, tarım araç gereçleri dağıtarak kırsal kalkınma için bir model uygulamıştır. Bu model İzmir’in her yerinde tutmuştur. Burada rehberimiz akıl ve bilimdir. Daha yolun başındayız ama İzmir’in 63 beldesinde, 97 köyünde, 30 ilçesinde tarım, kırsal, hayvancılığın gelişmesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi ile hemşerilerimiz arasında bir güven oluşmuştur. Her şey bu güven ortamına bağlıdır. Bunu birlikte başardık. Şimdi daha ileriye gitmek istiyoruz. Daha ilerisi pazar arayışlarını sürdürmek, anlaşmalar sağlamak, dünyaya açılmak. Bugüne kadar başardıklarımızın bize verdiği güvenle bunu başaracağımıza inanıyoruz. Bu konularda sayın Bakanımıza eğer lütfederse İzmir’in kırsal kalkınma konusundaki başarılarının ülkemize model olması konusunda notlarımızı iletmek isteriz” ifadelerini kullandı.

FUAR İZMİR KATKISI
Başkan Kocaoğlu’nun ardından konuşan Vali Toprak, “İzmir Fuar İzmir ile birlikte adeta ülkemizin tanıtımına ve istihdamına katkı sağlıyor. İzmir’in en önde gelen sektörlerinde tarım geliyor. İzmir tarımda önemli zenginliklere sahiptir. İzmir bugün ülkemizde ve dünya ülkelerinde yer alabilecek ürünlere sahiptir. Bu gelişmelerin gerçekleşmesinde Bakanlığımızın katkısı çok önemlidir. Tüm yerel yönetimlerimizin bu değere katkı sağlaması çok önemlidir” şeklinde konuştu.

TELEFON OLMAZSA YAŞANIR AMA EKMEK OLMAZSA YAŞANMAZ 
Açılış töreninde son olarak kürsüye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik çıktı. Dünya’da tarımın öneminden söz eden Bakan Çelik, “Günümüz dünyasında 77 trilyon dolar olan küresel hasılanın yüzde 5’ini tarım oluşturmaktadır. Dünyanın yüzde 40’ı geçimini tarımdan sağlamaktadır. Bu rakamlar tarımın ne kadar stratejik olduğunu anlamamıza yeterlidir. Dünyada bugün 7 milyarlık nüfusun 2 milyarı açlıkla mücadele vermektedir. Tarıma verilen önemin her geçen gün artması gerekiyor. İnsanlar yokluk bölgelerinden varlık bölgelerine göç etmektedirler. Teknoloji, telefon olmadan yaşamımızı sürdürebiliriz. Ama gıda olmazsa yaşayamazsınız. Dünya önümüzde petrol uğruna değil açlık uğruna savaşlar verecek. Dünya betonlaşmaya devam ediyor. Tarım arazileri elimizden birer birer çıkmakta. Dünyada 1 yılda 12 milyon hektar arazi tarım alanı olmaktan çıkıyor. Tarım sanki vasıfsız bir alanmış gibi takdir ediliyor. Tarımı böyle takdim etmek tarıma yapılacak en büyük kötülüktür. Bu işin ülkemizde örgütlü bir şekilde yapılması gerekiyor.   Bir yılda 1 milyar 300 milyon ton gıda israf ediliyor. Dünyada 7 milyar insan var. İnsan çok ama insanlık azalıyor” diye konuştu.

DÜNYA MAZLUMLARININ TÜRKİYE’DEN BEKLENTİLERİ VAR
Suriyeli mültecilere Tarım Bakanlığı olarak verilen destekleri aktaran Çelik, “3 milyon Suriyeli bizim misafirimiz. Suriyeli mülteciler ile ekmeğimizi bölüşüyoruz. Son 10 yılda Somali’den Pakistan’a 122 bin ton unu bize yüzünü çeviren kardeşlerimize gönderdik. Sorumluluğumuz Türkiye ile bitmiyor. Dünya mazlumlarının Türkiye’den beklentileri var. Biz tarım bünyemizi daha geniş bir şekilde gerçekleştirilebilmemiz lazım. Tarımda ve hayvancılıkta önemli potansiyellerimiz var. Neyi, ne zaman, nerede ekeceğiz; teknolojiden nasıl yararlanacağız, bu konuda yapılan önemli çalışmalar var. Ama almamız gereken mesafeler var. Teknolojiyi iyi kullanarak son 10 yılda gübre kullanımında yüzde 28 azalma yakaladık” dedi.

MARKALAŞMAZSAK YENİ KRİZ OLUŞUR
Türk tarımında, gıda sektöründe kalitenin arttırılması gerektiğini söyleyen Bakan Çelik, üreticileri kalitenin arttırılması için uyardı. Çelik, “Organik tarımda çok önemli destekler veriyoruz. Tohumda marka olma konusunda yerel bütün dinamikleri ayağa kaldıracağız. Hayvan sağlığı ve gıda pazarında üzerimize düşenleri hep birlikte yapmamız lazım. Üretebilirsiniz ama bunları satacak pazar bulamazsanız yeni bir kriz ortaya çıkar. Gıda ürünlerinde kesinlikle markalaşmamız lazım. Bu konuda destekleri sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİYİ NAMERDE MUHTAÇ ETMEYECEĞİZ
Son dönemde artan kırmızı et fiyatlarının ardından ithal et gündemine karşın Bakanlıkça tavan fiyatı önleminin alınması hakkında konuşan Faruk Çelik, “Amacımız üreticinin kazanmasıdır. Bugün rafla tarla arasında üreticinin aleyhine bir tablo var. Bunun ciddi takipçisi olacağız. Bu zincirdeki aksaklıkların bilincinde olduğumuzun herkesin bilmesini gerekir. Türkiye, kendi hayvan varlığını oluşturabilecek kapasitededir. İthal et gündeminde Türkiye’nin et ithal etmemesi gerektiğini söyledim. Hayvan varlığını arttıralım dedim. Ve et ithal etmeden tavan fiyatlar konusunda kimseye baskı olmadan bir belirleme yaptık. Bu fiyatlar dışarıya göre pahalıdır evet. Ama ağılları doldurmaya devam edeceksiniz. Sizin yanınızdayız. Sizi ne merde ne namerde muhtaç etmeyeceğiz. İthalat kolaydır. Bugün hemen 50 bin ton ithal etme imkanımız var. Ama bu bizim için doğru bir politika değildir. Aslolan üreticinin girdilerini düşürerek et fiyatlarının düşmesini sağlamaktır” şeklinde konuştu.

İNEK GÜZELİNE ÇANI BAKAN TAKTI
Açılış töreninin ardından geçen yıl gerçekleştirilmeye başlayan “Altın Çan Damızlık Sığır” yarışması gerçekleştirildi.  Türkiye’nin seçkin çiftliklerinden özenle seçilerek fuara getirilen özel süt inekleri görücüye çıktı. Yarışmada birinci olan Damla adlı ineğe Bakan Faruk Çelik, altın çanı taktı. Yarışmada birinci olan ineğin sahibi ise Bakan Çelik’e kuzu hediye etti.

BU KARARLAR LAF OLSUN DİYE ALINMIYOR
Bakan Çelik açılış töreninin ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürlüğü’nün standında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Et, süt ve ekmek fiyatlarındaki düzenlemelere esnaf tarafından uygulanmadığı sorusuna Çelik, “Birkaç üründe halkımızın zaruri maddelerinde düzenleme yapıyoruz.  Serbest piyasadan yanayız ama bu serbest piyasanın üreticiyi mağdur etmemesi lazım. Fiyat düzenlemelerinde aldığımız kararlar sadece Bakanlığın aldığı bir karar değil. Bütün birimlerle alınan kararlardır. Bizim aldığımız karar çok net. Taşın altında herkesin eli olacak anlayışıyla bu düzenlemeleri yaptık. 78 milyona karşı sorunsuz davranan fırıncıya, süt sanayicisine, kasaba sesleniyorum; aldığımız kararları uygulamak hepinizin görevidir. Herkes bunun dikkate alsın. Her yerde bunların takipçisi olacağız. Bu kararlar laf olsun diye alınmıyor” dedi. 

TARIM ALANI MÜCADELESİ
İmara açılan tarım arazileri hakkında konuşan Çelik, “Tarım alanları dünyada azalıyor. Türkiye’de ve dünyada azalışı görmemiz lazım. Türkiye’de kıymetli ovaların korunması ile ilgili yasal düzenlemekler yaptık. Biz bunların ortadan kalkması için Bakanlık olarak mücadelelerimizi sürdüreceğiz. Tarım alanları heba edilirse dışa bağımlı hale geliriz” ifadelerini kullandı. 

ZETİNYAĞI’NDA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Bakan Çelik, son olarak tağşiş ile gündeme gelen ve bu sene fiyatları giderek artan zeytinyağı konusunda, “Zeytin ve zeytinyağı ile ilgili piyasaya yansımaları sürüyor. Çalışmaları sürdürüyoruz. İthalat ve ihracat dengesindeki tabloları değerlendiriyoruz. Üretici için artı olan şeyleri başka sıkıntılar oluşturacağını düşünüyoruz. 1 Nisan’da İzmir ve Ege’ye dönük açıklamalar olacak” dedi.

İLK DEFA ARICILIK ALANI
Bu yıl ilk defa arıcılık üzerine bir alan açılırken, Dünya Arıcılar Birliği Başkanı Philip McCabe, sektör hakkında konuşma yaptı. McCabe “Bugünkü modern dünyada yiyecekleri üretmenin daha iyi yolları aranmaktadır. Artık yiyeceklerimizi üretirken daha çok düşünmemiz gerekmektedir. Eğer bal arıcılığı ölürse bunun hepimiz için faturası çok ağır olacak. arıcıların ve çiftçilerin mutlaka birlikte çalışması gereklidir. Biz bu fuarı çok destekliyoruz. İzmir Tarım Fuarı, dünyada bir marka olma yolundadır” diye konuştu.

DOLU DOLU ETKİNLİK TAKVİMİ
Tarım ve Hayvancılık Fuarı, Ege ve Akdeniz bölgeleri başta olmak üzere tüm Türkiye ve Orta Doğu, Balkan ülkelerinden, tarım ve hayvancılık sektör temsilcilerini aynı çatı altında buluşturuyor. Fuar süresince düzenlenecek olan etkinlikler ile katılımcı ve ziyaretçilere paneller, gösteriler ve yarışmalar düzenlenecek. Gösteri ve etkinlikler için fuarın A4 holünde 5000 metre karelik etkinlik alanı oluşturuldu. Bu kapsamda fuar süresince düzenlenecek olan etkinliklerden ilki, 2016 model yeni üretim traktör modellerinin uzmanları tarafından ziyaretçilere tanıtılması. Bahçe ve tarla tipi her beygir gücü aralığında, 26 yeni modelin sunulacağı etkinlik, oluşturulan 2000 kişilik tribün alanından izlenebilecek.