GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
19 Eylül 2022 Pazartesi 08:44

Tarım arazine demir perde halkın kantarında!

Kardemir tarafından işletilen İzmir-Aydın sınırındaki OvaresRüzgar Enerji Santraline ek olarak kurulmak istenen güneş enerji santrali halkın kantarına çıkıyor. Santral 1’inci sınıf tarım arazine dikilmek isteniyor.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2012 yılında alınan ÇED kararı ile İzmir’in Ödemiş ilçesi ile Aydın’ın Köşk ilçelerine kurulan OvaresRüzgar Enerji Santrali’nin birleşik yenilenebilir elektrik üretim tesisine çevrilmesi amaçlanıyor.

Kardemir bünyesinde bulunan Ayres Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından işletilen 9 adet türbinden oluşan OvaresRES’e ek olarak güneş enerji santralleri eklenerek kapasitesi artırılmak isteniyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ‘çevresel etki değerlendirme’ süreci başlatılan proje önümüzdeki günlerde halkın önüne çıkacak. Projenin halkın bilgilendirme toplantısının 29 Eylül 2022 tarihinde saat 13:30’da Ödemiş Bıçakçı Mahallesi’ndeki Bıçakçı Düğün Salonu’nda gerçekleştirileceği duyuruldu. 

37 BİN 500 GÜNEŞ PANELİ
Proje tanıtım dosyasına göre İzmir-Aydın sınırındaki bölgede 6 adet GES alanı belirlendi. Yaklaşık olarak 22 hektar büyüklüğündeki alana 37 bin 500 güneş enerji paneli dikilmesi hedefleniyor. Şirketin 96 milyon Türk Lirası bütçe ayırdığı proje ile birlikte 15 MWm/15 MWe kapasiteli GES kurulması planlanıyor.

BİRİNCİ SINIF TARIM ARAZİSİ
GES Alanları Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı ve İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında “Tarım Arazisi” ve “Orman Alanı” olarak belirlenen yerlerde kalıyor.  ÇED alanı sınırları içerisinde birinci ve ikinci sınıf tarım arazileri, özel mahsul plantasyon alanları bulunuyor. Elma, kiraz, kestane ve ceviz ağaçlarının olduğu bu araziler özel mülkiyete ait. Mülk sahipleri ile kiralanma yoluna gidilmesi amaçlanıyor.