GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
7 Aralık 2017 Perşembe 17:59

Tarihi restleşme: Erdoğan yüzüne bakarak söyledi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tarihi Yunanistan ziyareti kapsamında Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile görüştü. Kıbrıs sorunu ile ilgili de konuşan Erdoğan, "Çipras isterse belgeleri verebilirim. minderden kimin kaçtığını iyi biliyoruz" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile ortak basın toplantısı düzenledi.

"GECİKMİŞ ADALET, ADALET DEĞİLDİR"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı açıklamada, FETÖ sanıklarının iadesine ilişkin, "Yunan yargısına benim bir çağrım var, o da şudur. Gecikmiş adalet, adalet değildir. Lütfen bu konuyla ilgili kararı, gerekirse Adalet Bakanlarımız da devreye girmek suretiyle görüşerek, Türkiye'de biliyorsunuz işkence, idam söz konusu değil, bunların Türkiye'ye iadesi de mümkündür. Çünkü bunlar bir darbe gerçekleştiren kişilerdir." ifadelerini kullandı. 

"LOZAN SADECE EGE'Yİ Mİ KAPSIYOR?"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Lozan sadece Ege'yi mi kapsıyor? Ege'nin dışında Lozan'la ilgili hiçbir şey yok mu? Batı Trakya'daki azınlıkların hukuku yok mu? Şimdi buradaki azınlıkların hukukunu bu anlaşmayla nasıl teminat altına alacağız?" diye konuştu.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Lozan'ı hemen Ege'ye hapsedip işi bitirmeyelim. Bunun dışında çok daha farklı konular da söz konusu. O da nedir? Toprak bütünlüğü. Bizim toprak bütünlüğü ile ilgili bir sıkıntımız yok. Böyle bir şeyi hiçbir yerde ne ben ne arkadaşlarım gündeme getirmiş değiller. Burada bir Fethiye Camisi meselemiz var. Atina'da bir cami sorunumuz var. Ama benim ülkemde, Türkiye'de biz bugüne kadar Hristiyanların kiliseleriyle ilgili bir sorun yaşamadık." 

"SAYIN BAŞBAKAN, BU KONUNUN ÇÖZÜMÜYLE İLGİLİ GEREKLİ ADIMI DA ATACAKTIR"
Batı Trakya'daki  başmüftü meselesine de değinen Erdoğan, şunları aktardı:

"Her şeyden önce Batı Trakya'da başmüftü meselesinin atanmış veya seçilmiş olması konusu bana göre çok ciddi bir yaradır ve inanıyorum ki Sayın Başbakan, bu konunun çözümüyle ilgili gerekli adımı da atacaktır. Bir diğer husus ise özellikle tabii bunu sürekli iç mesele olarak görmek tabii güzel bir düşünce, bizim ona aykırı bir şey söylememiz mümkün değil ama müsaade ederlerse en azından ricada bulunmamız herhalde isabetli olur. Çünkü soydaşımızdır, onların hukukuyla da biz dostluğumuza güvenerek ilgilenmemiz lazım."   

"KALICI BİR ÇÖZÜM BULMAMIZ GEREKİYOR"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Çipras ile ortak basın toplantısında, Kıbrıs'taki müzakere sürecini hep yakından takip ettiğini belirterek, "Takip ettiğim bu süreçte de minderden kimlerin kaçtığını da çok iyi biliyorum. Bu konuyla ilgili de bütün belgeleri, bilgileri rahatlıkla verebilirim. Buna eğer hassas davranır, dikkat edersek çok şeyi aşarız diye düşünüyorum." dedi.

Erdoğan, Kıbrıs sorununa adil, kalıcı bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi.

ÇİPRAS: ABD'NİN KUDÜS KARARI BARIŞA HİZMET ETMİYOR 
Basın toplantısında konuşan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da ABD'nin Kudüs kararının barışa hizmet etmedğini dile getirdi. Lozan Anlaşmasının güncellenmesinin mümkün olmadığını anlatan Çipras konuşmasında şunlara vurgu yaptı:

"Aramızdaki diyalog kanallarını güçlendirmeliyiz. Ege ile ilgili konuları konuştuk. Ege'deki gerginlikten bahsettik. Yunanistan'ın hava ihlali bizim ilişkilerimiz açısından bir risk teşkil ettiğini söyledim. Bizim ilişkilerimiz modernelşecek. İlişkilerimiz barışı ve istikrara katkıda bulunacak. Ama  bu ilişkiler Lozan antlaşmasına saygı çevrçevisinde gerçekleştirebilir. Lozan Anlaşması'nın güncellenmesi söz konusu olamaz. Kıbrıs sorununa kalıcı ve adil bir çözüm önemli. Göçmen krizi anlaşması ile Ege'de ölümlerin önüne geçtik.

Bizim ülkemiz darbecileri desteklecek bir ülke değildir.  Yunanistan bir Avrupa ülkesidir, bir hukuk devletidir. Yunanistan yargısının kararları bağımsız şekilde alınır ve saygı ile karşılanır. Bazı önemli projelerin tamamlanmasını konuştuk. İstanbul-Selanik arasındaki demiryolu hattının devreye girmesi de konuştuğumuz konular arasında. Türk- Yunan ilişkilerinde yini bir sayfa açmaya davat ediyorum.

Trakya'daki Müslüman azınlık ile Türkiye'deki Yunan azınlık bizi yakınlaştıran unsurlar olmalıdır. Yunanistan vatandaşı Müslümanlarla ilgili hükümetimiz hassas davranmakta ancak bu konularla ilgili daha fazla adımla atılması gerektiğine de inanıyorum. Ancak Yunanistan'daki vatandaşlarla ilgili konular başka ülkeleri ilgilendiren konular değil. Azınlıklar iki ülke arasında çekim unsuru olmalıdır. Kıbrıs meselesi 43 yıldır tartışılıyor. ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak ilan etmesinin barışa hizmet etmediğini söylemek istiyorum" (AA)