GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
23 Haziran 2020 Salı 16:09

Tarih Vakfı Başkanı Alkan’ın araştırmasında dikkat çeken ayrıntı: İstanbul'un da bayrağı varmış!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in açıklamalarıyla gündeme gelen “şehir bayrakları” konusunda çalışan Tarih Vakfı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ö. Alkan aynı dönemlerde İstanbul’un da bayrağının olduğunu söyledi. Alkan’ın makalesinde geniş bir şekilde analiz edilen bayrakların denizcilikte kullanıldığı vurgulandı. Alkan, “Bu bir idari bayrak değildir. Söz konusu bayrak, şehirlerin kültürlerini, kendilerini temsil eder” dedi.

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in açıklamalarıyla gündeme gelen “İzmir Bayrağı” konusundaki tartışmalar sürüyor.  Başkan Soyer’in TÜRSAB üyesi seyahat acenteleriyle yaptığı videolu görüşmede kullandığı sözlerin ardından başlayan gerilimde karşılıklı açıklamalar ardı ardına gelmişti.

Soyer’in “akademik bir çalışma” diye tanımladığı makaleyi yazan Tarih Vakfı Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ö. Alkan’ın bayrak konusundaki çalışmaları dikkat çekiyor. Toplumsal Tarih Dergisi’nin Mart ayı sayısında konuya geniş yer veren Alkan’ın, “Tarihte Bayrağı Olan Nadir Şehir: İzmir” isimli ayrıntılı makalesinde şehirlerin bayrakları konusu ayrıntılı bir şekilde irdeleniyor.

Egedesonsöz’e açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Alkan konunun çarpıtıldığını söylerken meselenin bayrak ve özerklik gibi konulara getirilmesinin anlamsız olduğunu söyledi. Prof. Dr. Alkan, “Makale okunduğu zaman görülecektir ki bu araştırma bir bayrak çalışmasıdır.  Bahsedilen konuyla ilgili farklı tarihi dönemler bilimsel olarak incelenmiştir.  İzmir’in o dönemlerde bayrağı var. Sadece İzmir değil Kudüs, Beyrut, İskenderiye ve Trablus gibi deniz şehirlerinin de bayrakları bulunuyor. İstanbul da o dönem bayrağı olan şehirlerden birisidir” dedi.

Bayrağın bir idari özerklik anlamı taşımadığını anlatan Alkan, “Kentlerin bayrakları olur. Kültürel zenginlik, farklılıkları temsil eder. Bayrak o dönem de bir deniz kültürüdür. Denizlerde, limanlarda ağırlık olarak kullanılır. Gemi limana yaklaştığında, şehrin sınırlarına giriş yaptığında kime aittir, ticari ya da askeri bir gemi midir, içinde kim vardır gibi soruların yanıtını bayrak ve armalardan bulabilirsiniz. İzmir’in bayrağı da o dönemlerde kullanılmış ve kenti kültürel anlamda temsil etmiştir” diye konuştu.

Prof. Dr. Alkan, İzmir’i temsil eden değerler ve bayrak konusunun farklı yerlere çekilmesinin doğru olmadığını da anlatırken ayrıntılı makalesinde konuya açıklık getirdiğini sözlerine ekledi.

İŞTE O MAKALE: