GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Spor
6 Temmuz 2023 Perşembe 11:03

Taraftardan başkaldırı çağrısı… Karşıyaka karıştı!

Karşıyaka’da Başkan Turgay Büyükkarcı ve 2’nci Başkan Serkan Ergüven kontrolünde büyük yetkiler ile kurulan şirketin yankıları sürüyor. Kulüp yönetimi ve taraftarı karşı karşıya getiren olay sonrasında peş peşe açıklamalar gelmeye devam ederken, Karşıyaka Taraftarlar Derneği ve Çarşı Grubu adına Taner Ütüklerli yaptığı son açıklamada sal gününü işaret etti. Ütükerli, “Bizi başka taraftarlarla karıştıranlar yanılır. Gelecek salı farkı cümle alem görecek. Bu kulübün gerçek sahipleri öyle bir yürüyüş yapacak ki; ayak sesleri kulak zarınızı patlatacak” dedi.

Ahmet Can KARATAŞ/EGEDESONSÖZ- Daha önce 2017 ve 2018 yıllarında şirketleşme için o dönemki yönetimlerin kongreye giderek üyelerden yetki istediği, 2 yıl önce gündeme gelen tamamen Karşıyakalıların kurucusu olacağı şirketin kulübü kongrenin vereceği yetkiyle geçici periyotlarla yönetmesi fikrinin ise taraftar tepkisiyle rafa kalktığı Kaf-Kaf’ta Başkan Turgay Büyükkarcı ve 2'nci Başkan Serkan Ergüven kontrolünde büyük yetkilerle kurulduğu ortaya çıkan Karşıyaka Sportif Ticaret Anonim Şirketi kulp içerisinde ve taraftarlar arasında tartışma yaratmıştı.

Dün Egedesonsöz’ün gündeme getirdiği “Karşıyaka şirket kurdu” haberinin ardından kulüpten peş peşe açıklamalar gelmiş, şirketleşme konusunun forma ve hediyelik eşya gibi alım satımlarla alakalı olduğu duyurulmuştu.

TARAFTAR TEPKİLİ
Karşıyaka taraftarları da sosyal medyada camianın bilgisi olmadan kurulan şirkete tepki gösterdi. Karşıyaka Taraftarlar Derneği ve Çarşı Grubu adına Taner Ütüklerli, "Seçimli genel kurul ya yapılacak ya yapılacak. Taraftarın söz hakkını gasp ederek 2015 yılında alınan bir kararın arkasından dolanıp kurduğu şirketle kulübün temsil haklarını kafasına göre peşkeş çekecek başkanın 1 dakika bile görevde kalmaması lazım. Bu kararı mevcut yönetim ya kendisi alır ya da 18 Temmuz'daki mali genel kurulda büyük Karşıyaka taraftarı aldırır. Bu konu artık şampiyonluk, kupa, transfer olayı değildir. Kulübümüze üye olan tüm taraftartarlarımızı, kardeşlerimizi bugünden itibaren kulübe gidip aidatlarını ödemeye ve 18 Temmuz'daki mali genel kurulda hazır bulunarak Karşıyaka Spor Kulübü için, başta Zühtü Işıl olmak üzere kurucularımızın, ay-yıldızlı armamızın peşinde olan tüm Karşıyakalıların hakları için mücadeleye çağırıyoruz" dedi.

TARAFTAR AYAKLANDI: GELECEK SALI GÜNÜ HERKES GÖRECEK
Ütükerli, “Her takımın taraftarı farklıdır ama Karşıyaka taraftarı çok farklıdır. Bizi başka taraftarlarla karıştıranlar yanılır. Gelecek salı farkı cümle alem görecek. Bu kulübün gerçek sahipleri öyle bir yürüyüş yapacak ki; ayak sesleri kulak zarınızı patlatacak. Saat istikamet yarın bildirilecek” ifadelerini kullandı.

KULÜP ASBAŞKANI TURHAN GÜRSEL URHAN’DAN DETAYLI AÇIKLAMA
Tüm bu gelişmeler esnasında ise, Karşıyaka Spor Kulübü Mali İşlerden Sorumlu Asbaşkan Turhan Gürsel Urhan’dan da bir açıklama geldi.

Karşıyaka Spor Kulübü Mali İşlerden Sorumlu Asbaşkan Turhan Gürsel Urhan, mevcut yönetiminin şirket kurması üzerine bir açıklama yaptı.

Asbaşkan Gürsel Urhan şunları söyledi:

ÖNCEKİ İKİ AYRI YÖNETİM, İKİ AYRI ŞİRKET KURDU
“Sevgili Karşıyakalılar, kısa bir süre önce kulübümüzün şirketleştiği yönünde bazı haberler ve yorumlar yapıldı. Bu sebeple de kulübümüzün açıklama yapması vazifemiz haline geldi. Bu açıklamayı da doğal olarak hem mesleğim hem de kulübümüzdeki görevim nedeniyle benim yapmam gerekiyor. Karşıyaka Spor Kulübü’nün mevcut tüzüğüne göre isteyen her yönetim en az yüzde 51’i kulübümüzün bünyesinde kalmak üzere bir şirket oluşturması, bu şirkette ticari faaliyette bulunması en doğal hakkıdır. Burada amaç, kurumlar vergisi mükellefiyetinden doğan yeni birtakım ilave görevlerin kulüp tarafından değil, şirket tarafından yerine getirilmesidir. Nitekim bundan önce iki ayrı yönetim, iki ayrı şirket oluşturarak bu amaçla bazı faaliyetlerde bulunmuştur. Bu faaliyetler sona erdikten sonra ve amaç hâsıl olduktan sonra bu şirketler kapatılmıştır” ifadelerini kullandı.

ŞİRKETLEŞMEK İÇİN YÖNETİM KURULU YETERLİ DEĞİLDİR
“Mevcut eleştirilerin başlığı, kulübün şirketleşmesi dir. Öncelikle kulübün şirketleşmesinin ne anlama geldiğini açıklamak isterim; 2022’nin Nisan ayında çıkan 7405 sayılı yasa gereğince, kulüpler mevcut tüm varlıklarını (alacak-verecek), demirbaşlarında bulunanlar, sahip oldukları gayrimenkuller ve bunlarla birlikte tüm ayrışma haklarını kuracakları anonim şirkete devredebilirler. Ancak, bunun için yönetim kurulu geçerli ve yeterli değildir. Bunun için öncelikle bir Genel Kurul Kararı gerekmektedir. Bu kurul kararından sonrada alınan karı, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın tescil ve onayına sunulur. Bu işlem gerçekleştirildikten sonra ancak bir kulüp şirketleşebilir”

YÜZDE 100’Ü KULÜBÜMÜZE AİT
“Bugün kurduğumuz şirketin, kulübün şirketleşmesi ile uzaktan yakından bir alakası yoktur. Mevcut yönetimimiz doğabilecek birtakım ticari faaliyetlerden dolayı yeni bir kurumlar vergisi mükellefiyetinin ortaya çıkmaması için, yeni bir şirket kurmuştur. Bu şirketi oluştururken yüzde 51 gibi bir oranı da bir kenarı bırakarak, yüzde 100’ü kulübe ait bir şirket oluşturulmuştur. İmza yetkisi de kulübün mevcut imza yetkilileri ile aynı kişilerdir. Nitekim bundan önceki kurulan iki şirkette de o günkü yönetim kurulunda imza yetkililer kimle ise, oluşturulan yeni şirkette de imza yetkilileri aynı kişilerden oluşmaktadır. Yeni oluşturduğumuz şirketimizin şu aşamada hiçbir faaliyeti yoktur. Herhangi bir tasarrufta bulunmamış, herhangi bir şey alıp satmamıştır. Fatura dahi bastırılmıştır.

MEVCUT YÖNETİM GÖREVİNE DEVAM EDECEKTİR!
Burada başka amaçlar peşinde koştuğumuzu düşünmeniz, başka başka sonuçlar doğurmanız çok sağlıklı değildir. Zaman zaman yanlış anlaşılabilecek yorumlarla karşılaşıyoruz. Sizlerden ricamız, herhangi bir duyum aldığınızda bunu kulübümüz ile paylaşmanızdır. Bu konuda son derecede şeffafız. Mevcut yönetim, ilgili kişi tarafından her türlü açıklamayı yapmaya hazırdır. Öte yandan, daha önce hiçbir Yönetim Kurulu’nun olmadığı kadar, Divan Kurulumuza hesap veriyoruz. Hem mali yönden, hem idari yönden, bunları da zaman zaman Divan Kurulumuz sizlerle paylaşıyor. Yaptığımız açıklamalar ışığında son bir hususu çok net olarak ifade etmek istiyorum. Yönetim Kurulumuzca oluşturulan şirket sadece ve sadece ticari amaç için kurulmuş olup, hiçbir şekilde kulübün şirketleşmesi anlamına gelmemektedir. Kulübümüz tüzüğün kendisine verdiği yetkiler dahilinde camiaya hizmet etmektedir. Yasal süresi olan bir yıl daha hizmetlerine devam edecektir! Bu hususta tüm Karşıyakalıları bizimle birlikte olmaya davet ediyorum”