GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Dünyadan
30 Eylül 2022 Cuma 08:54

Taliban baskı altındaki Afgan kadınlardan İran’a destek

İran’da 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Mahsa Amini’nin, gözaltında darp edilerek öldüğü iddiası üzerine başlayan gösteriler sürüyor.

Polis göstericilere sert şekilde müdahale ederken, çıkan çatışmalarda ölü sayısı 83 olarak açıklandı. Aralarında gazeteci, aktivist ve avukatların da olduğu 1200’den fazla kişi gözaltına alındı. Ön adı ‘Jina’ olan Kürt kökenli Mahsa Amini’nin ölümünde etnik nedenlerin de bulunduğu belirtiliyor. Bu da ülkedeki Kürt isyanını tetiklemiş durumda. İran’da kadınların öncülüğünde başlayan isyan dalgasına, Türkiye başta olmak üzere ABD, Kanada ve Almanya gibi pek çok ülkeden Destek var. İranlı kadınların mücadelesine son bir destek de Taliban rejiminde baskı gören Afgan kadınlardan geldi.

Yaklaşık 25 Afgan Kadın, İran’daki eylemlere destek için Kabil’deki İran büyükelçiliği önünde toplandı. Taliban güçleri gösteriye müdahale ederken, polis havaya ateş açarak grubu dağıttı. Kamusal hayattan silinen ve eğitim alma hakları da engellenen Afgan kadınların İran’daki hemcinslerine destek gösterisi tüm dünyanın takdirini topladı. (Hürriyet)