GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
20 Haziran 2024 Perşembe 08:43

Tacettin Bayır’dan erken seçim yorumu: Halk isterse CHP de ister!

“Yerel seçimden birinci parti çıkmış CHP, erken seçimi neden istemesin ki” sözleriyle konuya giren geçmiş dönem İzmir Milletvekili Bayır, Özgür Özel’in, halkın erken seçim talebinde bulunmasıyla böyle bir istekte bulunacağını ifade etti. Bayır, insanların seçimlerden yorulduğunu, erken seçimin ancak 2025 Kasım ayında yapılabileceğini dile getirdi.

EGEDESONSÖZ - Cumhuriyet Halk Partisi 25, 26 ve 27. Dönem İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, SONSÖZ TV’de Gazeteci yazar Muhittin Akbel’in programında erken seçimle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“Yerel seçimden çıkmış CHP, neden erken seçim istemesin ki” diyen Bayır, Özel’in erken seçim istememesini “Özgür Bey erken seçim istemiyorum, demiyor. Çünkü halktan erken seçim talebi duymadım, diyor” sözleriyle açıkladı.

VATANDAŞTAN O ÇIĞLIK GELDİĞİNDE ERKEN SEÇİMİ KONUŞURUZ
Ana muhalefet partisi olarak CHP’nin erken seçime sıcak bakmaması ve Genel Başkan Özgür Özel’in 31 Mart seçimlerinin sonuçlarına bakarak erken seçim talebinde bulunmayacağını açıklamasının yanı sıra bir kamuoyu araştırma şirketinin yaptığı araştırmada yüzde 68,3 oranında erken seçim istenmemesini değerlendiren Tacettin Bayır, şunları söyledi:

“O araştırma şirketinin elde ettiği sonuç, aslında Özgür Özel’in neden erken seçim istemediğini doğruluyor. Özgür Özel, ben erken seçim istemiyorum, demedi; ben sokakta ve gezdiğim yerlerde halktan bir erken seçim talebi duymadım, görmedim. Dolayısıyla bir ana muhalefet lideri olarak çıkıp da ben erken seçim istiyorum, demeyeceğim ifadesini kullandı. Çünkü ben bunu söylediğimde, bak bunlar, ülkenin istikrarına taş koyuyor, bunlar istemezükçü diye suçlarlar geçmişte olduğu gibi diye de ekledi. Özgür Özel zekice bir şey yapıyor. Eğer mutfakta yangın varsa mutfaktaki kadın, eğer emekli emekli maaşıyla geçinemiyorsa emekli, çık ortaya, diyor. Ki emeklilerle mitingler düzenliyor Özel. Emeklinin, kadınların meydanlara inmesini bekliyor. Ne zaman toplum, bu ülkeyi 22 yıldır yönetenler bizi bu hale getirdi, biz bunlardan kurtulmak istiyoruz, erken merken yapın şu seçimi, diye haykırıp sokağa dökülür, bu çağlığı da duyar Özgür Özel… İşte o zaman, haydi bakalım erken seçim, der. O ses toplumdan gelecek! Erken seçim çağrısı önce toplumdan gelecek. Özgür Özel, o refleksin önce toplumdan gelmesi için öyle konuşuyor. Halktan o çığlık geldiğinde, bu Pazar kurun sandıkları, bu Pazar erken seçim yapalım, der. Yerel seçimde birinci parti olmuş bir partinin genel başkanı neden erken seçim istemesin ki? İster!”

ERKEN SEÇİM YAPILACAKSA, 2025’İN KASIM AYINDA YAPILABİLECEĞİNİ ÜMİT EDİYORUM
İnsanların sık sık sandığa gitmekten, seçim yapmaktan başını kaldıramadığını, yorulduğunu, sıkıldığını anlatan Bayır, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Erken seçimin zamanı değil, çünkü bu konuya farklı bir pencereden de bakalım. Her seçimin bu ülkeye bir maliyeti var, insanlar seçime gitmekten başını kaldıramadı. Her seçimin getirdiği bir istikrarsızlık var. Bu kadar çok sık seçim yapmanın da bu ülkeye bir faydası yok. Birinci parti olmak yetmez. Kanunları değiştirebilecek bir milletvekili sayısına ulaşmadıysanız, o seçimin de bu ülkeye faydası yoktur. 3’te 2 çoğunluğu sağlayacak bir ortamda seçime gitmek, CHP için daha mantıklı ve akılcı olur. Bugün itibariyle CHP sanki erken seçime karşıymış gibi algı oluşmasını doğru bulmuyorum. Eğer bir seçim yapılacaksa, 2025’in Kasım ayında yapılabileceğini ümit ediyorum. O tarihlerde olmasının ülke için daha hayırlı olacağını düşünüyorum.”

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI, ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA OLMAMALI
Tacettin Bayır, emekli maaşı ve asgari ücretle ilgili görüşlerini de dile getirdi:

“Emeklinin maaşının en alt limiti, kesinlikle asgari ücretin altında olmamalı. Karı kocanın, yani iki kişilik bir ailenin kirada olmadığını, sadece yeme içme ve ısınma gideriyle yaşamını sürdürdüğünü varsayarsak, 40  bin liralık bir gelirle yaşamanı ancak sürdürebilir. Sineması yok, konseri yok, lüksü yok, evine kapanmış televizyon seyreden, arada bir hava almak için kahveye değil de parka giden bir emekliden söz ediyorum. Tasarruf tedbirleri açıkladılar. Nasıl bir tasarruf tedbiriyse! Çalışanın servisinden tasarruf beklentisi içinde olanlar, özel uçakla şehir şehir geziyorlar. Bu nasıl bir tasarruf tedbiri kardeşim? Esas tasarruf etmesi gerekenler de tasarruf etmeli. İnsanlar 17 bin lira asgari ücretle yıl sonunu getiremez. Ara zam mutlaka yapılmalıdır. Yandaş TÜİK gibi devlet kurumu enflasyonu doğru rakamlarla açıklamıyor. Hazine ve Maliye Bakanı, Haziran ayı enflasyonu yüzde 1 çıkacak dedi. Bu söz bir talimattır, yüzde 1 enflasyon çıkarın, demektir”