GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
17 Eylül 2020 Perşembe 13:59

Tabip Odası ‘yönetemiyorsunuz, tükeniyoruz’ dedi: İzmir’de her gün 400-500 pozitif vaka!

İzmir'deki günlük vaka oranının 400-500 olduğunu belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Çamlı " Sürecin her kademesinde kamuoyunun bilgilendirilmesi önemlidir. Tabii ki bu paylaşımların gerçekçi olması da önemlidir. Tüm Türkiye de Tabip Odaları verileri açıklıyorlar. Bizimde ulaştığımız verilerde günde 400-500 vaka çıkıyor. Açıklanan verilerin yaklaşık yüzde 3'de 1'ine yakınını İzmir’in sağlaması ne kadar doğru?" diye konuştu.

Oktay GÜÇTEKİN/EGEDESONSÖZ- Türk Tabipler Birliği Türkiye'de artan koronavirüs ölümleri sonrası 14-18 Eylül tarihleri arasında “Yönetemiyorsunuz, Tükeniyoruz” kampanyası başlatmıştı. İzmir Tabip Odası ise son günlerde artan pandemi vakaları sonrası basın toplantısı düzenledi. "Siz yönetiyorsunuz, biz tükeniyoruz" başlığı ile gerçekleştirilen toplantı 81 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından konuşma yapan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, pandemi sürecinin iyi yönetilmediğini söyledi.

GÜNLÜK KARARLARLA PANDEMİŞ KONTROL ALTINA ALINAMAZ
İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, pandeminin Türkiye’de kontrol altına alınamadığını belirterek "Bildiğiniz gibi 11 Mart sürecinde başlayan pandemi salgını tüm dünyada etkinliğini devam ediyor. Bu sürecin başından beri sağlık çalışanları kendilerinin ve yakınlarının sağlığını riske sokarak çalışmalarını sürdürmekteler. Ancak karar alma süreçlerinde kendilerine söz hakkı tanınmayan odalar bu konudaki uyarılarını paylaşmalarına rağmen sağlık otoriteleri tarafından muhatap kabul etmediler. Süreçte pandemi iyi yönetilmedi. Salgın kontrol altına alınmadı, vakalara da azalmanın aksine bir artış görülmekte. Sonbahar ile birlikte bu artışın iyice hızlanacağı söyleniyor. Pandemi hala bütüncül olarak ele alan, gerçekten sorunlara etkin bir çözüm getirilecek çözüm planı yok. Günlük bazı kararlara pandemiyi kontrol altına almak mümkün değil. Geldiğimiz noktada sadece 80'e yakın sağlık çalışanı hayatını kaybetti. Koruyucu ekipmanların hala büyük bir çoğunluğu sağlık çalışanlarının kendi imkanları ile sağlanıyor. Futbolcular her maç öncesi test yapılırken, yüksek riskte çalışan sağlıkçılara test yapılmaması bizi düşündürüyor. Pandemi sürecinin uzaması sağlık çalışanlarında tükenmeye yol açtı. Pandemiyi yönetemiyorsunuz, sağlık çalışanları tükenmeye başladı. Pandemi ile mücadelede en önemli unsur olan sağlık çalışanlarının korunması, sağlık çalışanlarının diğer haklarının korunmasına yönelik diğer haklarının korunmasını istiyoruz. En başta Kovid'in meslek hastalığı sayılmasını istiyoruz. Bu hastalığı sokakta gezerken kapmadılar, mesleklerini yaparken kapıyorlar. Her ne kadar sağlık çalışanlarının hakları ödenmez dense de, yan önemeler sağlık çalışanlarının talebi olmadan en üstten yapılacağının söylenmesine rağmen, sağlık çalışanları bu haklardan yararlanamamıştır. Türk Tabipler Birliği vefatların artmasını göz önüne alarak 14-18 Eylül arasında “yönetemiyorsunuz etkinliği düzenlemiş ve bütün Türkiye'de büyük ilgi gören etkinlikleri devam ettirmekte" dedi.

UYARILARIMIZA DEVAM EDECEĞİZ
MHP Lideri Devlet Bahçeli'nın TBB'nin kapatılması ile ilgili açıklamalarının sorulması üzerine konuşan Lütfi Çamlı "Öncelikli görevleri toplum sağlığıdır. Toplum sağlığını ilgilendiren tüm konular bizim ilgi alanımızdır. Salgınla ilgili tedbirlerin alınması yönündeki uyarılarımızı sürdürmeye devem edeceğiz" ifadelerini kullandı.

HER GÜN 400-500 VAKA… PANDEMİ İÇİN AYRILAN KISIMLAR DOLMUŞ BİÇİMDE
Sağlık Bakanı'nın İzmir'deki yoğun bakım doluluk oranlarını yüzde 72 olarak açıklanmasını değerlendiren Lütfi Çamlı, kendilerinin elde ettiği verilerin daha farklı olduğunu söyledi. Çamlı "İzmir'deki hastane ve yoğun bakımdaki sayılara ulaşabilirisiniz. Şu an pandemi için ayrılan sayılar dolmuş durumda. Kapasite ile ilgili yeni yerler açılabilir ancak pandemi için öngördükleri yerler doldu ya da dolmak üzere. O yüzden yeni yoğun bakımlar ve yeni servisler açmak istekleri olabilir. Pandemi mücadelesinde en önemli faktörlerden biri sürecin şeffaf yönetilmesidir. Sürecin her kademesinde kamuoyunun bilgilendirilmesi önemlidir. Tabii ki bu paylaşımların gerçekçi olması da önemlidir. Tüm Türkiye de Tabip Odaları verileri açıklıyorlar. Bizimde ulaştığımız verilere güne günde 400-500 vaka çıkıyor. İzmir ilk 10'da olmayan bir ilin açıklanan verilerin yaklaşım yüzde 3'de 1'ini sağlaması ne kadar doğru?" dedi.

İSTİFA VERENLERDE ARTIŞ VAR
Hekimlerin istifa oranın arttığı söylentilerinin sorulması üzerine cevap veren Lütfi Çamlı " Bu süreç yeni bir süreç değil. Sağlık çalışanları koşullardan ve sistemden memnun değildir. Pandemi ile birlikte emeklilik ve istifalar oldu. Odamıza gelen yer değişikliği veya istifa verilerinde önceki döneme göre artış olduğunu görüyoruz. Zaten hekim başına düşen hasta konusundan normalin 2 katıyız" diye konuştu.

ŞUANKİ VAKALAR DAHA ÇOK
Okulların açılış tarihinin 21 Eylül'e alınmasındaki neden dikkat çeken Çamlı, şuan ki durumun o döneme göre daha iyi olmadığını söyledi. Çamlı "1 Haziran’da veriler pandeminin söndüğünü söylemezken bir açılım süreci başlatıldı. O zaman da bunu şu andaki sağlık otoritesi başlattı. Bir süre sonra pandeminin sonlanacağını söylediler. Ama bugün vakaların artığını ve pandeminin önlenemediğini gördük. Vakalar ve ölümler artarken nasıl kritik son aylardayız denilebiliyor anlayamıyoruz. Sadece İzmir’de bir ayda yüzde 50’lik vaka artışı varken iki ayda ne değiştirmeyi düşünüyor Sağlık Bakanlığı? Bir takım etkinlikleri yasaklarken AVM’ler, kafeler, eğlence merkezi açıkken, düğünleri bir saatle sınırlandırırken, pandemi vakalarını eve gönderirken bu salgını kontrol altına alamazsınız. Böyle bir tablo varken iki ay sonra pandemi de başarıya ulaşılacağını söylemek çok zor. 31 Ağustos’ta okullar açılacak dendi ama vaka sayıları artından 21 Eylül’e aldılar. Şuan ki vakalar o dönemkinden daha çok. Bu koşullarda okullar nasıl açılacak?" dedi.