GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
27 Nisan 2021 Salı 14:27

Tabip Odası'ndan asbestli gemiye isyan: İzmir, dünyanın çöplüğü değildir

Oda Başkanı Dr. Lütfi Çamlı ve Çevre Komisyonu Başkanı Dr. Ahmet Soysal'ın yaptığı basın açıklamasında, Aliağa'da sökülmesi planlanan NAe SaoPaulo adlı uçak gemisinin 900 ton asbest barındırdığı, İngiltere'de sökülen ikizinden 1500 tona yakın kanser yapıcı madde çıktığı ifade edildi, "Türkiye'ye çöp tenekesi muamelesi yapılamaz. Çevre ve insan sağlığımızın korunması adına o gemiyi istemiyoruz" denildi

EGEDESONSÖZ  - İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu, Brezilya'da bulunan NAe SaoPaulo adlı uçak gemisinin Aliağa'daki gemi söküm tesislerinde söküleceği haberleri üzerine bir basın açıklaması yaparak bu olaya tepki gösterdi. Oda Başkanı Dr. Lütfi Çamlı ve Çevre Komisyonu Başkanı Dr. Ahmet Soysal, yaptıkları basın açıklamasında, "İzmir, dünyanın çöplüğü değildir. Türkiye'ye çöp tenekesi muamelesi yapılamaz. Çevre ve insan sağlığına zararlı bu gemiyi ülkemizde istemiyoruz" dedi.

TABİP ODASI, GELİŞMELERİ YAKINDAN İZLİYOR

Brezilya Donanması'na ait uçak gemisinin gövdesinin Aliağa'da bulunan 22 gemi söküm tersanesinden birine satıldığı ve halen Brezilya'da bulunduğu öğrenilen geminin birkaç içinde Aliağa'da olacağının konuşulduğuna vurgu yapıldı. İzmir Tabip Odası'nın süreci yakından takip ettiği belirtilirken, basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

"Dünya Sağlık Örgütü'ne bağlı bir kuruluş olan Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, asbesti, uzun süredir insanlar için kanserojen maddeler listesinde "kesin kanserojen" tanımlamasıyla 1. grupta sınıflandırıyor. NAe SaoPaulo isimli uçak gemisinin 900 tondan fazla asbest barındırdığı iddia edilmektedir. Sentetik organik kimyasallar olan PCB'ler, havada on günden fazla kalabilmekte ve atmosferik hareketlerle kaynağından uzaklara taşınabilmektedir ve kansere yol açmaktadır. Gemi sökümü, gelişmiş ülkelerin üzerlerinden atmak istedikleri, yoğun olarak tehlikeli atıkları barındıran çevre ve insan sağılığı açısından tehlikeli bir sektör olduğundan, bu sektörde öncü olmakla övünmemiz, trajiktir. Ülkemizle birlikte bu sektörün diğer büyük ülkeleri Pakistan, Hindistan ve Bangladeş'tir. Ülkemizin de taraf olduğu Basel Sözleşmesi de tehlikeli atık ithalatını yasaklamaktadır."

DÜNYANIN ATIK ÇÖPLÜĞÜ OLMA YOLUNDAYIZ

"Aliağa'ya getirilmek istenen uçak gemisinin ikizi olan Clemenceau uçak gemisinin İngiltere'de özel koruşlarda ve kuru havuz içinde sökümünün yapıldığı belirtilirken, şu bilgiler aktarıldı:

"Greenpeace raporuna göre söküm öncesi tehlikeli madde raporlarına göre, NEa SaoPaulo gemisinin ikizi olan Clemenceau'da 1500 tona yakın kanser yapıcı tehlikeli madde tespit edilmiştir.Bu örnek bile, gemi söküm ticaretiyle ülkemizin nasıl bir çevre ve insan sağlığı tehdidi altına sokulduğu ortadadır. Ülkemiz, yıldan yıla artan atık ithalatı ile dünyanın atık çöplüğü olma yolundadır.  İzmir Tabip Odası olarak ülkemizin ve kentimizin, dünyanın tehlikeli atık çöplüğü haline getirilmesine karşı kararlı mücadelesini sürdürecektir. O geminin gövdesinin ülkemiz karasularına sokulmaması için gerekli hukuksal girişimler odamız tarafından başlatılacaktır. Her ülke, kendi hurda gemisini söksün. Diğer ülkelere ait hurda gemilerin ve başta tehlikeli atıklar olmak üzere tüm atıkların, ülkemize ve kentimize getirilmesi bir an önce yasaklanmalıdır."

Türkiye'nin, çöp tenekesi muamelesiyle karşı karşıya olduğuna vurgu yapan Dr Ahmet Soysal, nükleer denemelere katılmış bir gemiden söz ettiklerini belirterek, "1986 yılında çıkan kararname iptal edilmeli. Türkiye ve İzmir, dünyanın çöplüğü değildir" diye konuştu.