GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
17 Ocak 2022 Pazartesi 16:29

Tabip Odası Başkanı’ndan vaka artışı yorumu: Beklenmeyen durum değil!

Covid 19 salgınında İzmir’de yılbaşından önceki haftada yüz binde 323.40 olan vaka oranının, yılbaşı sonrası  1-7 Ocak aralığında yüz binde 574.35’e yükselmesini değerlendiren İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, “Beklenmeyen durum değil. Ek tedbir alınmadığı gibi mevcut tedbirlerde gevşeme olduğunu görüyoruz, aşısızlara PCR testi yapılmaması gibi. Böylesine büyük bir artış varken, böyle bir uygulamanın, bu artışı daha da körükleyeceği endişesi taşıyoruz” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Omicron varyantı, Covid 19 salgınına yeni bir boyuta taşırken, İzmir’de vaka oranlarında tahminleri aşan bir yükseliş gözlendi. 25-31 Aralık diliminde, yani yılbaşından önceki haftada yüz binde 323.30 olarak tespit edilen İzmir’deki vaka oranı, yılbaşı sonrası yani 1-7 Ocak diliminde yüz binde 574.85 olarak gerçekleşti. İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, bu artışa hiç şaşırmadıklarını, beklenmeyen bir durum olmadığını söyledi.

AŞISIZLARA PCR TESTİ YAPILMAMAMASI KARARI, ARTIŞI KÖRÜKLER

Birçok bilim insanının, vakaların artacağına işaret ettiğini, ek tedbirlerin alınması gerektiğine vurgu yaptığını hatırlatan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, “Bu kadar artacağı bilinen bir durumdu. Baktığımızda, ek tedbir alınmadığı gibi mevcut tedbirlerde de bir gevşeme olduğunu görüyoruz. Örneğin aşısızlara PCR testi yapılmaması gibi. Böylesine büyük bir vaka artışı varken, bu uygulamanın, gevşemenin, vaka artışını daha da körükleyeceği endişesi taşıyoruz” dedi. Son oranın, 1-7 Ocak arasını, yani yılbaşı kutlamalarının sonrasını kapsadığını hatırlatan Çamlı, şu değerlendirmelerde bulundu:

TEST SAYISI KISITLANIRSA, ARTIŞTAKİ GERÇEK RAKAMLARI BULAMAYIZ

“Önümüzdeki günlerde bu artışın devam edeceği, bilim insanlarının ortak görüşüdür.  Çünkü omicron, çok bulaşıcı bir varyant. Böyle artışların olacağı bekleniyordu. Daha da artacağı yönünde düşünceler var. Dünyada artan vakalar, doğal olarak ülkemizde de ciddi biçimde görülüyor. Tabii ki test sayıları kısıtlanırsa, bu artışların gerçek rakamlarını bulabilmek pek mümkün olmayacak. Çünkü ne kadar test yaparsanız, o kadar çok vakayı tespit edersiniz. Test sayılarının azaltılması durumunda vaka artışı belki de resmi açıklamalara çok da yansımayacak. Belli bir sayıda duruyormuş gibi izlenim oluşturacak. Oysa test sayısı artırıldığında, mevcutların çok üstünde olduğunu düşünmek yanlış olmaz.”

TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIĞA MI GİDİYORUZ?

“Toplumsal bağışıklığa mı gidiyoruz? sorusuna, Başkan Çamlı, “Sürü bağışıklığı ile ilgili bir düşünce varsa bile geçerli olmadığını düşünüyorum. Çünkü covid geçirenlerin, bir süre sonra tekrar covide yakalandıklarını, özellikle omicron varyantıyla ve reenfeksiyon dediğimiz tekrar enfekte olma durumunun yüksek olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla böyle bir beklenti, yani toplumsal bağışıklığın oluşacağı düşüncesi, pek de geçerli bir durum değil aslında” yanıtını verdi.  Dr. Çamlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Salgın, doğal gidişine bırakıldı sanki. Pandemiyle mücadelede bir çok ülke ek tedbir alırken, bizde mevcut tedbirlerin gevşetilmesini anlamak mümkün değil. Hakikaten yetkililerin bu konuya açıklık getirmesi lazım. Nasıl bir stratejik mücadele planı öngörülüyor? Önümüzdeki yakın süreçte bu vakaların daha da artacağı ve sağlık sisteminin belki de sıkıntıya girebileceği uyarılarına karşın etkin bir tedbir ya da bir mücadele planının açıklanmadığını görüyoruz. Sağlık otoritelerinin bu artışa yönelik düşüncelerini kamuoyuyla paylaşması , kamuoyunu aydınlatmaları gerekir. Tüm uyarılara rağmen henüz bir bu yönde bir kapsamlı bir hazırlığın olmadığını, tedbirlerin alınmadığını görüyoruz. Bunu haftalardır dile getiriyoruz. Bu vakalar artıyor, daha da artacağı şeklinde bir düşünce var ama mücadele anlamında ne yapılacağı konusunda bir belirsizlik söz konusu. Sadece üçüncü doz aşı olun demenin yeterli olmadığını söylüyoruz.”

BAKAN BEY, ARTIŞIN BİR ÖLÇÜDE DURDUĞUNU SÖYLÜYOR AMA…

Önümüzdeki süreçte sadece ülkemizde değil, tüm dünyada vakaların artacağını, bunu bilim insanlarının sık sık dile getirdiğini belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, “Vakalar dünyada artarken elbette bizde de artacaktır. Sayın bakan da bu artışın bir ölçüde durduğunu söylüyor ama test sayılarının artırılması durumunda, vakaların arttığının görüleceğini ifade ediyoruz. Test sayısı artarsa, gerçek vaka sayılarını daha gerçekçi bir şekilde doğru bir şekilde saptayabilme imkanımız olabilir” diye konuştu.