GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
22 Aralık 2021 Çarşamba 08:06

Tabip Odası Başkanı Dr. Çamlı uyardı: Omicron ciddiye alınmalı!

Koronavirüsle mücadele ederken ortaya çıkan omicron varyantının Türkiye’deki seyrini değerlendiren İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, “Önceki varyantlarda olduğu gibi omicron da önce yurtdışında yayılacak, sonra bize gelecek. Çok bulaşıcı ve ciddi yayılım gösteriyor. Bu yüzden üçüncü doz aşı, altı aydan üç aya çekildi. Omicron, ülkemizde etkin hale gelmeden, daha bulaş aşamasında, sahada gerekli tedbirleri almakta fayda var” uyarısında bulundu

Muhittin AKBEL  / EGEDESONSÖZ – Dünya genelinde covid 19 salgınıyla büyük bir mücadele sergilenirken, Güney Afrika çıkışlı omicron varyantı da yeni bir varyant olarak hızla yayılıyor. Avusturya’nın ardından Hollanda da omicron varyantının yoğun biçimde etkisini göstermeye başlamasıyla tam kapanmaya giderken, Türkiye’de şimdilik ciddiye alınmayan bir vaka sayısı söz konusu. Türkiye’de vaka sayılarının 25 binlerden 17 binlere düşmesini olumlu bir gelişme olarak nitelendiren İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, omicrona karşı da şimdiden gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.

AŞIYA KARŞI GÜÇLÜ DİRENÇ GÖSTEREN BİR VARYANT
Türkiye’de covid 19 pozitif vakalarında belirgin bir düşüş gözlendiğini belirten, omicron varyantının mutlaka ve mutlaka ülkemizde de yaygın biçimde görüleceği tahmininde bulunan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, “Hep böyle oldu. Varyantlar önce yurtdışında yayılıyor, sonra bize geliyor ve bizi etkisi altına alıyor. Omicron varyantının çok bulaşıcı olduğunu biliyoruz. Ciddi yayılıyor, vaka sayıları çok artıyor. Aşıya karşı güçlü bir direnç gösterebilmesi de söz konusu. Nitekim bu nedenle üçüncü dozlar, erkene çekildi, altı aylık süre üç aya indirildi. Türkiye’de vaka sayısı artmadığı için olsa gerek, efektif tedbirler hayata geçirilmiyor ama mutlaka alınması gereken önlemler olmalı” ifadesini kullandı.

SOKAKTAKİ, KAFELERDEKİ, RESTORANLARDAKİ GÖRÜNTÜLER BİZİ RAHATSIZ EDİYOR
Yurtdışındaki omicron varyantı vakalarındaki artışın dikkat çekici olduğuna vurgu yapan Başkan Çamlı, ülkemizde omicron varyantının önümüzdeki süreçte yayılma ihtimalinin yüksek olduğunu dile getirdi. Avrupa’daki bazı ülkeler gibi kapanmayı düşünmek yerine, kişisel tedbirlerin, yani maske, mesafe ve kapalı alanlardan uzak durmanın, çok dikkatle yerine getirilmesi gerektiğini anlatan Başkan Dr. Lütfi Çamlı, “Vatandaşlarımızın bu rehavetten uzak durması lazım. Hakikaten sokaklardaki, kafelerdeki, restoranlardaki görüntüler, bizleri rahatsız ediyor. Kapalı alanlar mutlaka denetlenmeli ve kapalı alanlar çok iyi havalandırılmalı. Kapalı alanlarda yapılan toplantılar, mitingler, etkinliklerde pandemi kurallarına çok katı bir şekilde uyulmalı. Etkinliklerin denetimi çok iyi yapılmalı” diye konuştu.

BİRİNCİ BASAMAKTA DURDURULMALI, FİLYASYON GÜÇLENDİRİLMELİ, AŞI KARŞITLARI İKNA EDİLMELİ
Omicron varyantına, daha bulaş aşamasında engel olunması gerektiğinin altını çizen İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bunun ötesinde sağlığı yönetenlerin özellikle omicron gibi hızlı bulaşıcı enfeksiyonun, birinci basamakta, yani sahada daha bulaş aşamasında engel olmaları çok önemli. Dolayısıyla omicronun bulaşını önleyecek önlemler artırılmalı. Bunun için, öncelikle testlerin artırılması gerekiyor. Test yaygınlaştırmalıyız. Ne kadar çok test, o kadar çok erken saptama sağlar. İkincisi, filyasyon çok önemli. Temaslıların test edilmesi ve çok iyi takip edilmesi gerekiyor. Bu süreçlerin aktif olarak izlenmesi çok önemli. İnsanlar evlerinde karantinaya alınıyor. O insanlar ne yapıyor, tek odalı evde nasıl korunuyor, bunları bilmek lazım. Nasıl bir izolasyon oluyor? Hastanın karantinada tutulduğu ev, izolasyon için uygun mu? Bunların hepsinin bilinmesi lazım. Dolayısıyla, bu işle uğraşan sağlık ekiplerinin de güçlendirilmesi gerekiyor.  En önemlisi de aşı tabii ki. Özellikle aşı karşıtlarının, aşı tereddütlerinin zaman zaman ortaya artığı provokatif ya da kafalarda kuşku oluşturacak mesaj, tavır ve paylaşımlarına çok ciddi sınırlamalar getirilmeli. Aşı olma konusunda mutlaka ikna edici, güven verici çabalar artırılmalı. Hala aşı olmayan kesimler için, özellikle kamusal alanda, sağlık çalışanı, otobüs şoförü gibi halkla iç içe bireylere ciddi sınırlamalar, yaptırımlar uygulanmalı. Aşı zorunluluğu getirilmeli. Kısacası omicron enfeksiyonuna karşı, üçüncü doz aşıyla bile, deltaya göre daha düşük de olsa bir koruma sağlandığını biliyoruz. Şu anda elimizde aşıdan başka bir silahım yok.”