GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
12 Ekim 2020 Pazartesi 14:16

Süt üreticisi vefat ilanı verdi

Sosyal medyada büyük yankı uyandıran, "acı kaybımız" başlıklı ilanın, süt üreticisinin isyanını açıkça ortaya koyduğunu belirten Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, "Üç Bakanın yer aldığı Gıda Komitesi, süte zam yaparsak, enflasyon artar, düşüncesiyle, 15 kuruş olan destekleme primini 40 kuruşa çıkardı. Yem fiyatlarının yüzde 40 arttığı bir dönemde bu, üretici için kabul edilebilir bir şey değil" yorumunda bulundu.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Süt üreticileri, çiğ süt fiyatının artırılması yerine, "Enflasyonu artırır" öngörüsüyle destekleme priminin 15 kuruştan 40 kuruşa çıkarılmasına büyük tepki gösterdi. Üreticilerin, sosyal medyada paylaştığı "Acı kaybımız" başlıklı bir ilan, sektörde büyük yankı uyandırdı.

ÇİĞ SÜTE ZAM, ENFLASYONU ARTIRIRMIŞ
Bu konuyu bir süredir gündemde tutan İzmirli Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, 2019 Kasım ayında çiğ süt fiyatının, Ulusal Süt Konseyi tarafından 2 lira 30 kuruş olarak açıklandığını, üreticinin yeni dönem için 3 lira olarak fiyat tespiti beklediğini söyledi.

Üretici, çiğ süte zam yaparken, Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın da yer aldığı Gıda Komitesi'nde, "Süt fiyatını artırırsak, enflasyon da artar. Biz çiğ süte zam yerine, 15 kuruş olan destekleme primini 40 kuruş yapalım" yönünde karar alındığını hatırlatan Yıldrırım, şu değerlendirmelerde bulundu:

40 KURUŞUN ÖDEMESİ, 2021 SONUNU BULUR
"Süt üreticisinin hazırlayıp sosyal medyada paylaştığı ölüm ilanı, gerçeğin ta kendisidir. Süt üreticisi, tükenmiş haldedir. Geçen yılın süt destekleme primi, mayıs ayından bugüne ödenmedi. Şimdi artırılan destekleme primini üretici, ancak 2021 yılının sonlarında alabilecek. Yem fiyatları yüzde 40 oranında arttı. Veterinerlik hizmetleri, bakım hizmetleri de eklenince, maliyet yükseliyor. Hal böyleyken, destekleme primini, Ekim-Kasım-Aralık ayları için 40 kuruşa çıkararak, süt üreticisinin derdine derman olamazsınız. Sonuçta 31 Aralık'ta üretici, sütünü 2 lira 30 kuruştan satmaya devam edecek."

HAYVANINI KESİME GÖNDEREN DE ZARAR EDİYOR
Süt üreticisinin, yüksek maliyetlerle süt üretimine devam etse de zarar ettiğini, hayvanını kesime gönderse de zarar ettiğini belirten Ali Ekber Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üretici, süt ürettiğinde para kazanmıyor. Dolayısıyla hayvanını kesime götürüyor. Karkas etin fiyatı da 38 liradan 32 liraya düştü. Hayvanını kesime gönderse de zarar ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, sanayicilerle ve market zincirlerinin yöneticileriyle yaptığı toplantıda, 'Çiğ süt fiyatını artıracağız ama siz süt ve süt ürünlerine zam yapmayın' dedi. Sanayiciler ve market zincirleri, bu öneriyi kabul etmedi. sonrasında, süte zam yaparsak, enflasyon yükselir, kaygısıyla, Ekim-Kasım-Aralık ayı çiğ süt destek primi, litre başına 40 kuruş olmasına karar verildi."

Çiğ süt üreticisi, litre başına sütün fiyatının 3 lira olmasını istiyor.