GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
24 Kasım 2020 Salı 10:11

Sünnetçi esnafı isyanda: Bizi de görün!

Sünnet düğünlerinin yapılmaması nedeniyle her günü siftahsız bitirdiklerini belirten esnaf Ümit Aydın, "Kemeraltı, düğünlerle beslenen bir çarşı. Devlet, kısa çalışma ödeneğini uzattığına göre, esnafa verilen cansuyu kredisinin geri ödemesini de faizsiz, en az 6 ay ertelemeli. Aksi takdirde bu sektörde kim varsa, hepimiz kepenk kapatırız" dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - 11 Mart'tan bu yana ülkemizde etkisini gösteren koronavirüs salgınının olumsuz etkilemediği esnaf kalmadı. Sünnet sektörü de salgından nasibini aldı. 16 yıldır sünnet sektöründe iş yapan İzmirli esnaf Ümit Aydın, "Düğünlere bazı kriterlere uymak şartıyla kısmen de olsa izin verildi. Gelinle damat anlaşıyor, düğünü bir şekilde yapıyor. Fakat sünnet düğünleri hep ertelendi. Oysa Kemeraltı, düğünlerle beslenen bir çarşı. Düğünler olmayınca, bizim sünnet sektörümüz de çöktü" dedi, devletten destek istedi.

BİR SÜNNET DÜĞÜNÜ, 150 SEKTÖRÜ İLGİLENDİRİYOR
Aralık-Şubat ayları arasında sünnet sektörünün, bahar ve yaz aylarında başlayacak sünnet düğünleri için hazırlık yaptığını, ancak 11 Mart'tan itibaren sektörde işlerin tamamen durduğunu, ürünlerin ellerinde kaldığını anlatan Ümit Aydın, şunları söyledi:

"Mart, nisan, mayıs aylarında dükkanlarımız kapalıydı. 1 Haziran'da normalleşme, temmuz ayında düğünlere belli şartların yerine getirilmesi halinde izin verildi. Devlet, küçük esnafa cansuyu kredi adı altında kredi verdi; 6 ay ödemesiz, yüzde 0.60 faiz oranıyla... Esnaf olarak o krediyi kullandık fakat banka bize o parayı nakdi olarak vermedi. Zamanı gelen çekimizi, kiramızı, personel giderimizi belgeleyip bankaya verdik, onlar da gerekli yerlere ödeme yaptı. 20 Temmuz'dan sonra düğünler kısmi olarak serbest kalmasına rağmen çok az sayıda düğün gerçekleşti. En kolay ertelenen düğün, sünnet düğünleri oldu. Bir sünnet düğünü, 150 sektörü ilgilendiriyor. Ayakkabıcısı, abiyecisi, çantacısı gibi... Günlerdir siftah yapmadan dükkan kapatıyoruz. Artık dayanacak gücümüz kalmadı."

ARALIK'TA OCAK'TA GÖKTEN ZEMBİLLE PARA MI İNECEK?        
Sıfır ciroyla günü bitirdiklerini sık sık dile getiren Ümit Aydın, pandemiden önceki ciroyla bugünkü ciroyu karşılaştırdıklarında eksi yüzde 120 bir oran ortaya çıktığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gelir yok, ama gider çok. Bizim talebimiz şudur. Devlet, bize verdiği cansuyu kredisinin ödemesini, en az 6 ay, faizsiz olarak ötelesin. Tek başına bu talebimiz, yaşamamıza yetmez. Hiç olmazsa, bu yapılsın, esnafın batması önlensin, esnaf nefes alsın. Devlet, Torba yasayla, kısa çalışma ödeneği süresini uzattığına göre, pekala bizim talebimizi de yerine getirebilir. Kemeraltı esnafı, hem öksüz, hem yetim. Ne devlet bizimle ilgileniyor, ne Ticaret Odası... Kemeraltı Derneği, ölmüş, ağlayanı yok. Krediyi aldığımız günden bu yana siftah yapamadık. Dükkan sahipleri kiralarını düşürmedi. Borçlarımızla ilgili yapılandırma yaptılar. Ödemeler şubat ayında başlayacak. Aralık'ta, Ocak'ta gökten zembille para mı inecek de biz bu paraları ödeyeceğiz? Düğününü iptal eden vatandaşlarımızı mağdur etmedik. Ya beden olarak değiştirdik, yada seneye ücretsiz alma hakkını verdik. Aynı hassasiyeti, devletimizden de bekliyoruz"