GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Dünyadan
11 Mart 2022 Cuma 17:10

Stoltenberg, Antalya'da konuştu

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Antalya Diplomasi Forumu'nda açıklamalarda bulundu.

Stoltenberg "Ukrayna silahlı kuvvetleri ve halına liderlerine destek veriyoruz. Biz Rusya'ya karşı eşi görülmemiş yaptırımlara şahit oluyoruz. Bunlar Rusya ekonomisine yoğun bir baskı yaratıyor. Burada bazı yaptırımlar sonucunda masaya oturulmasını sağlayacak belki de. Bu yaptırımlar tabii ki bütün ülkeleri etkiliyor. Yaptırım uygulayanları da etkiliyor. Ancak Ukrayna bu kadar pervasızca saldırırken, NATO müttefikleri de çok ciddi yaptırımlar koydu ki maksimum baskı yaratılabilsin. Gerek yaptırımlar gerek Ukrayna'ya desteklerimizle bunu sağlamaya çalışacağız" dedi.

Moderatör Ghida Fakhry "Müzakere masasında bunun bitmesi için ne kadar beklememiz gerekiyor?" sorusuna Stoltennerg "Yaptırımların Rusya'yı buna ittiğine inanıyoruz" dedi.

Yaşananlar konusunda NATO'nun sorumlulukları, olanlarda suçu üstlenip üstlenmemesi ve barışın bedelinin sorusuna Stoltenberg 1949’da Norveç örneğini verdi ve özgür ve egemen ülkelerin NATO’ya katılmak için başvuru yapabileceğini söyledi. Stoltenberg katılıp katılmamak Ukrayna'nın kararı ve Rusya bu isteğe saygı duymalıydı" dedi.

Fakhry'nin "NATO'nun daha fazla genişlememesi gerektiğini söyleyebilir misiniz?" sorusuna Stoltenberg "Rusya'nın önerdiği şey, herhangi bir genişlemeyi durdurmak. Bu, gelecekte ülkelerin seçeneklerini sınırlayacaktır. Büyük ülkelerin buna zorladığı bir dünyada mı yaşamak istiyorsunuz?" yanıtını verdi.

Moderator Fakhry'nin Küba ve Venezuela'ya füze konuşlandırılması durumunda ABD'nin yanıtı ve yaptıklarına ilişkin sorusuna ise Stoltenberg "Ben ABD'nin 200 yıldır her yaptığını savunmuyorum. Bunlar için de zamanında sokaklarda yürümüş bir insanım. Başkasının hataları için mazeret olamaz bu. ABD’nin yaptıkları da başkalarına hata yapma hakkı vermez" dedi.

"Mevcut savaşın yaşandığı şu zamanda acilen ne gerekiyor?" sorusuna ise Stoltenberg "Rusya'nın masum, barışçıl bir ülkeye saldırmayı bırakması için insani koridorlar şart" yanıtını verdi. (Habertürk)