GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
20 Mayıs 2022 Cuma 08:52

ŞPO'dan çifte dava... Kritik planlar yargıda!

Şehir Plancıları Odası, yakın zamanda yayınlanmış iki kritik imar planına yargıya taşıdı. Oda, Karşıyaka Belediyesi’nin Emlak Konutları’na bir kat artış sağlayan imar planlarına ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın Bornova’daki park alanını yapılaşmaya açan imar planlarına karşı iptal davası açtı.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Karşıyaka Atakent Mahallesi’nde ‘Emlak Konutları’ olarak bilinen yapılara ilişkin Karşıyaka Belediyesi tarafından hazırlanan 1., 2., 3. ve 5. Etaplara yönelik /1000 ölçekli Uygulama İmar Plan Notu değişikliği yargıya taşınıyor.

TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi yönetimi, söz konusu konutlara yönelik 1 kat artışının getirildiği planlara itirazda bulunmuş ancak itiraz Karşıyaka Belediyesince yasal süre içinde değerlendirilmemişti. Oda yönetimi, yaptığı son yönetim kurulu toplantısında kat artışı getiren plan notuna dava açma kararı aldı.

‘NÜFUS YOĞUNLUĞUNU ARTTIRIYOR’
Odanın dava açma nedenleri arasında; plan notunun teknik ve nesnel gerekçelere dayanmaması, planlama alanında 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Plan Uygulama Hükümlerine aykırı olacak şekilde nüfus yoğunluğunun artırılması ve artırılan nüfusun ihtiyacı olan sosyal ve teknik altyapı alanlarını arttırıcı bir düzenleme gerçekleştirilmemesi yer alıyor.



KONUT SAHİPLERİ 2 KAT İSTEMİŞTİ
Uzun süredir kent gündeminde tartışmalara neden olan Emlak Bankası Konutları’nın sahipleri binaları yıkıldıktan sonra yeni yapılacak binalar için Karşıyaka Belediyesi’nden iki katlık emsal artışı talep etmiş ancak belediye birer kat artış hakkı sağlamıştı. Konut sahipleri ise artışı yeterli bulmamıştı.



ÖZELLEŞTİRME İDARESİ’NİN PLANLARI DA MAHKEMEDE!
Şehir Plancıları Odası ayrıca Bornova Ergene Mahallesi’nde yer alan kamu mülkiyetindeki arazi için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı ile 1/1.000 ölçekli Uygulama İmar Planını da yargıya taşıdı. Oda, 2 bin metrekarelik yeşil alanın önemli bir kısmını yapılaşmaya açarak 5 kata kadar imar hakkı tanıyan planların da iptalini istiyor.

2018’DEKİ PLANLAR İPTAL EDİLMİŞTİ
Polis lojmanlarına komşu olan parsel için 2018 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan imar planları da sosyal teknik altyapı alanlarının azaltılması gerekçesiyle TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından açılan dava sonucunda mahkeme tarafından iptal edilmişti.



Onaylanan son plan ile 2018'deki park alanı kısmen arttırıldı. Ancak Oda yönetimi bu karara da son yaptığı toplantıda yeniden dava açma kararı aldı.