GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
31 Mart 2022 Perşembe 11:03

ŞPO, Bornova Belediyesi'nin o kararını yargıya taşıdı!

Şehir Plancıları Odası, Bornova Belediyesi'nin Plan ve Proje Müdürlüğü ücret tarifesini yargıya taşıdı. Tarifeye göre imar planı bilgisi edinme, imar planı örneği ve plana itiraz etme gibi belgelerden çeşitli tutarlarda ücret talep ediliyor.

EGEDESONSÖZ – Bornova Belediyesi’nin 2022 Mali Bütçesi 8 Ekim 2021 tarihinde toplanan belediye meclisinde oy çokluğu ile kabul edilmiş, kabul edilen kararla birlikte Plan ve Proje Müdürlüğü ücret tarifesinin ayrıntıları da netleşmişti.

Tarifeye göre bilgi amaçlı dilekçe ücreti 150 TL, imar planı bilgisi ücreti 500 TL, yer seçim belgesi ücreti 500 TL, kısıtlılık belgesi 75, plan pafta edinme ücreti 300 TL, imar planı örneği ücreti 200 TL, imar tadilatı askı süresince plana itiraz ücret 200 TL olarak belirlendi. Yine imar planı tadilatı ücreti de metre kare büyüklüğüne göre 2 bin 500 TL ile 9 bin TL arasında değişti.

'BELEDİYENİN ASLİ GÖREVİ'
TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ise belirlenen tarife ücretinin iptali için dava açtı. Oda tarafından yapılan açıklamada söz konusu işlemlerin belediyelerin asli görevleri olduğu belirtilerek “Belediye tarafından herhangi bir işlem karşılığında 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 97`nci maddesine göre ücret alınabilmesi için, o işlemin "hizmet" niteliğinde olması gerekmekte olup, ücret talep edilecek iş ve işlemlerin "... ilgililerin isteğine bağlı olarak ifa edecekleri her türlü hizmet…" niteliğinde olması gerekmektedir. Ancak Bornova Belediyesince yapılan düzenlemeye göre bilgi amaçlı talep edilen dilekçeler, imar planı bilgisi, imar planına askı süresi içerisinde itiraz etme konularında ücret talep edilmesi; bilgi edinme hakkı, imar planları ve eklerinin aleniyeti yok sayılmakta olup bütün bu işlemler zaten kanunen Belediyeye tanımlanmış asli görevlerdir. Hukuka ve kamu yararına aykırılığı açık olan haksız uygulamaya ilişkin yürütmenin durdurulması ve sonrasında iptali istemi ile Şubemiz tarafından dava açılmıştır.” denildi.