GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
2 Nisan 2024 Salı 15:18

SPK İzmirli iş insanının peşine düştü!

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), hisseleri Borsa İstanbul’da işlem gören İzmir merkezli Balatacılar Balatacılık A.Ş’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çakıroğlu hakkında suç duyurusunda bulundu. SPK, Çakıroğlu’nu şirket mallarını faturasız satarak kuruluşun malvarlığını ticari hayatın basiret ve dürüstlük ilkelerine aykırı şekilde kendi lehine azaltmakla suçladı

Erhan Gülenç'in haberine göre; Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), İzmir merkezli Balatacılar Balatacılık Sanayi A.Ş’nin sahibi Ali Çakıroğlu’nun peşine düştü. Kurul, Çakıroğlu hakkında halka açık şirketinin mallarını faturasız satarak şirket malvarlığını kendi lehine azalttığı iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Kurul incelenmesi sonucunda Ali Çakıroğlu hakkında, "Ticari hayatın basiret ve dürüstlük ilkelerine aykırı işlemlerde bulunularak şirketin karının/mal varlığının Ali Çakıroğlu lehine azaltılması, Şirket’in kayıtlarında muhasebe hilesi yapılarak şirketin finansal tablo ve raporlarının gerçeği yansıtmayan şekilde düzenlenmesi ve şirketin mal varlığının ilişkili olmayan taraf lehine kullanılarak şirketin karının/mal varlığının azaltılması" gerekçesiyle savcılığa başvurulduğunu duyurdu.

“ZARAR GÖRENLER DAVA AÇABALİR”
SPK, şirket ile ilgili bu suçlar nedeniyle zarara uğrayan yatırımcıların, genel hükümler çerçevesinde, yasal koşulların oluşması halinde, suç teşkil eden bahse konu işlemlerde sorumluluğu bulunan kişiler aleyhine dava açabileceğini de bildirdi.

Bunun üzerine Balatacılar Balatacılık Sanayi şirketinin patronu Ali Çakıroğlu yönetim kurulu başkanlığı görevinden istifa etti.

Şirketten dün Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada ise, "İlgili Kurul Karar Bildirimi tarafımıza ulaşmış olup, tarafımıza ulaşan açıklamanın suç duyurusuyla ilgili kısmı aşağıdaki şekildedir: Şirkete ait olan bazı ürünlerin 22.06.2015 – 05.12.2017 döneminde faturasız satılması neticesinde Şirketin malvarlığının ticari hayatın basiret ve dürüstlük ilkelerine aykırı olarak faiz hariç en az 638.826,58 TL tutarında azaltılması eyleminin SPK'nun 110/1-c maddesinde tanımlanan ‘Güveni kötüye kullanma ve sahtecilik’ suçunu oluşturduğu kanaatine varılmış ve suç teşkil eden bahse konu eylemlerden sorumlu olduğu değerlendirilen ve bu eylemlerden menfaat temin eden Şirketin yönetim kurulu başkanı Ali ÇAKIROĞLU hakkında SPKn'nun 110/1-c maddesi kapsamında işlem yapılmak üzere SPKn'nun 115 inci maddesi uyarınca Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verilmiştir." ifadeleri kullanıldı.

MERKEZİ CUMHURİYET BULVARI’NDA
Balatacılar Balatacılık şirketinin merkezi Konak Cumhuriyet Bulvarı Gümrük İş Merkezi gözüküyor. Şirket, resmi internet sitesinde kendisiyle ilgili şu bilgileri veriyor: “BALATACILAR Balatacılık Sanayi ve Ticaret Anonim Şir ket i; 1988 tarihinde Turkiye' de kurulmuş, balata üretimi ve ticareti yapan halka açık, çok ortaklı, Sermaye Piyasas ı Kurulunun denetimine tabi bir şirkettir. Şirketimiz İzmir - Kemalpaşa Organize Sanay i Bölgesinde, 1991-2018 tarihleri arasında kendimize  ait olan 5300 m2 kapalı alan kurulu tesisimizde yıllık 3000 Ton üretim  yapılmaktaydı. 2016  yılında  şirketimizin finansal kriz nedeni ile satmış olduğumuz fabrika binamızdan  25/10/2018 tarihinde  taşınmış  bulunmaktayız. 2018 yılın da makinelerimiz ve markalarımızı kullanarak üretim yapılması açısından MANİSA 'nın  Akhisar ilçesinde bulunan ERK A - BEŞYILDIZ Pazarlama ve Tedarik Hizmetleri Ticaret A.Ş. şirketi ile 18/07/2018 tarihinde sözleşme yapılmış ve piyasada ihtiyaç duyulan markalarımızın ürünlerini bu tesislerde ürettirip ticaretini yapmaktayız.”