GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
30 Eylül 2022 Cuma 11:46

Soyer’e ve Kocaoğlu’na ‘Hilton’ soruştuması: İki isim ne dedi?

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hisse sahibi olduğu ve şu an faal olarak kulanılmayan Hilton Oteli’nin işletildiği, 33 yıl boyunca belediyenin kasasına para aktarılmaması sebebiyle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve önceki dönem Büyükşehir Belediyesi Aziz Kocaoğlu hakkında “belediyenin alacağını takip ve tahsil etmedikleri, kamu zararına sebep oldukları” gerekçesiyle soruşturma izni verildi. Soyer ve Kocaoğlu'ndan ise açıklamalar geldi.

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Çankaya’daki arazisini vererek hissedarı olduğu Hilton Oteli’nden belediye hakkı olan paraların alınmadığı gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı kamu zararı oluştuğu ve belediyenin alacağını takip ve tahsil etmedikleri gerekçesiyle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile önceki dönem Büyükehir Belediye Aziz Kocaoğlu hakkında soruşturma açıldı.

Soruşturmaya ayrıca Aydın Güzhan, Pınar Çalışkan, Hakan Öztürk, Erhan Bey ve Barış Karcı da dahil edildi.

ARSAYI BÜYÜKŞEHİR VERDİ
1987 yılında, Burhan Özfatura’nın başkanlık yaptığı dönemde belediye 6,6 dönümlük arsasını İşinsanı Mehmet Nafiz Günal’ın inşaat şirketine verilerek anlaşma yapılmış ve buna göre otelin 23,3’lük hisse payı İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne verilmesi ve otopark gelirinin yüzde 50’sinin Büyükşehir’e ait olması taahhüt edilmişti ancak Hilton'un kapatılasıya kadarki süreçte İzmir Büyükşehir Belediyesi otopark gelirlerinden 1 TL dahi gelir elde etmediği belirlenmişti.

Konu ile ilgili olarak haklarında soruşturma açılan Soyer ve Kocaoğlu, Egedesonsöz'e değerlendirmelerde bulundu.

HERKES TOPU BİRBİRİNE ATIYOR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yaptığı açıklamada kendileri hakkında açılan soruşturma ile ilgili olarak “bu yeni bir atak değil. İki yıl önce de Hilton oteli konusunda belediyeyi kayba uğratan aynı şartlarda bir sözleşmeye asla müsaade etmeyeceğimizi söylemiştim. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve dolayısıyla İzmirlilerin ekonomik çıkarlarına bir zedelenme gelmeyecektir. Bu konuda Hilton Oteli’nde yüzde 23,5 lik ortaklık payımız var. Konu çok pürüzlü, herkes topu birbirinin üzerine atıyor. 3 yıldır süren bir problem… Üstümüze düşen her şeyi yapacağız” dedi.

SERMAYE ARTIRILMAYINCA BELEDİYENİN ALACAĞI FAİZE GİTTİ
Konu ile ilgili açıklama yapan Aziz Kocaoğlu, yaşanan süreç ile ilgili olarak şunları söyledi:

“15 sene boyunca buradaki problemi, Basmane Çukuru’ndaki problemi, Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’ndaki problemi çözmek için yoğun çaba harcadık. Aşık Veysel’i çözebildik ancak Basmane Çukuru’nu çözemedik. Hilton’da da belediyenin menfaatini korumak için bürokratlarımızın çok büyük bir mücadelesi oldu. Ama bir sürü engellerle karşılaştık ve sorunu çözemedik. Otelin yapılışından bugüne kadar gelen bazı sistemi kilitleyen durumlar vardı. Sistemi kilitleyen durumu bürokrat arkadaşlar daha iyi bilirler. Orada sermaye artırımı olmadı. Sermaye artırımı olmadığı için o hale gelmiş. Şahıslardan taahhütname alınmış, Taahhütnamede ‘belediyenin yüzde 23,84’lük hissesi korunacak, diğerleri taahhüt edecek’ denmiş. Kurulduğundan bu yana hiç sermaye artırımı yapılmamış. Otel, krediyle yapılmış. Şirket, inşaattan da para kazanmış, otelin de sahibi olmuş. Ama bir kuruş sermaye artırmamış. Sermaye artırmayınca da belediyenin alması gereken paranın tamamı da faize gidiyor. Belediyenin hissesi korunmuş ancak inşaatın yapılması için ortaklar bir kuruş para koymamışlar ortaya. Belediyenin arsasının sayesinde aldıkları kredilerle oteli yapmışlar. Hala dünya döviz cinsinden borcu var”

“BU BİR REZALLETTİR”
Mahkemede kendisini savunacağını kaydeden Kocaoğlu, “Buradan bir şey çıkar mı? Çıkabilir de, çıkmayabilir de. Orada aslında bize, yani başkanlara bir şey dedikleri yok. Otoparkın gelirlerinin yarısının belediyenin alması lazımmış diyorlar. Böyle bir şey var mı yok mu bilmiyorum. Ama şirket para kazanmıyor ki, belediye otopark gelirinden pay alsın. MNG inşaat yapmıştır, üstüne para almıştır. Bu bir rezalettir. Savunmamı elbette yapacağım ama veremeyeceğim bir hesap yok” dedi.