GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
30 Mart 2021 Salı 11:48

Soyer’den ‘Yeni İpek Yolu’ mesajı: Süveyş’i bırak, İzmir’e bak!

Süveyş Kanalı'nda geminin karaya oturması nedeniyle dünya ticareti büyük zarara uğrarken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in geçen yıl gündeme getirdiği "Yeni İpek Yolu" projesinin önemi ortaya çıktı. Başkan Soyer, "Çandarlı'dan başlayacak Orta Koridor'la başlayacak Yeni İpek Yolu ile Çin'e, 12 gün daha erken ulaşmak mümkün. Yolun geçeceği tüm ülkeler, Yeni İpek Yolu'na sahip çıkmalı ve bu projeyi dünyaya çok iyi anlatmalıyız" dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Süveyş Kanalı'nda 24 Mart'ta yaşanan kum fırtınasında The Ever Given isimli geminin karaya oturması nedeniyle, yılda 19 bin geminin geçtiği ünlü kanal, gemi trafiğine kapanmıştı. Kazanın 7.gününde geminin yüzdürülmesiyle kanal yeniden gemi trafiğine açıldı. Ancak kanalın çalışmadığı her gün dünya ticareti, 15 milyar dolarlık zarara uğradı. Bu talihsiz kaza, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in, 88. İzmir Enternasyonal Fuarı'nda gündeme getirdiği "Yeni İpek Yolu" projesinin önemini ve değerini artırdı.

YENİ İPEK YOLU, 12 GÜN DAHA KISALTIYOR
Bu projenin, dünya ticareti için çok kıymetli olduğuna vurgu yapan Başkan Soyer, "Yeni İpek Yolu ile Çin yolu 12 gün kısalacak. Ayrıca, geçtiği ülkelerin ekonomisine de çok büyük katkılar sağlayacak" dedi. Başkan Tunç Soyer, Çin Halk Cumhuriyeti’nin 'Bir Kuşak Bir Yol' adıyla açıklanan Yeni İpek Yolu Projesi’nin Türkiye ayağının, doğudan batıya açılan bir kapı olduğuna vurgu yaptı. Bu projenin dünyaya çok iyi anlatılması gerektiğini belirten Soyer, "Pandemiden başımızı kaldırabilsek, bu projenin üstünde daha çok çalışacağız, tanıtımını yapacağız. Fakat pandemi nedeniyle istediğimiz gibi hareket edemiyoruz. Bu projenin, Orta Koridor'la İzmir'e ulaşmasını istiyoruz. Karayolları, demiryolları ve limanlar dahil olmak üzere ulaştırma ağları konusunda işbirliği yapmak zorundayız. İzmirli iş insanlarının da bu projeyi benimsediğini biliyorum."

ORTA KORİDOR'DA KİLOMETRE TAŞI OLABİLİRİZ
Dünya ticaretinin Süveyş Kanalı vasıtasıyla gemi yolculuklarının süresini kısalttığını, ancak Yeni İpek Yolu'nun, Süveyş Kanalı'na göre 12 gün daha kısa olduğunu belirten Başkan Soyer, şunları söyledi:

"Hedefimiz, bu projeyle, Doğu'nun Batı'ya açılan kapısı olmaya devam etmek. Yeni bir rol üstlenmeye hazırız. Orta Koridor'da bir kilometre taşı olabiliriz. Yüksek kapasiteli limanlarımız var. Demiryolları ile iç bölgelere lojistik bağımız var. İzmir, limanları ile pekala güzergah üzerinde etkin rol üstlenebilir. Dünya ticareti, Yeni İpek Yolu'nun, içinde İzmir'in de bulunacağı Orta Koridor ile daha kısa bir güzergahı kullanılarak yapılabilir"