GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
9 Ocak 2024 Salı 14:10

Soyer’den hükümete yaylım ateşi: Bu harami düzeni ya değiştireceğiz, ya değiştireceğiz!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, hükümetin raylı sistem yatırımları üzerinden eleştiride bulunarak “İzmir’in bugüne kadar gasp edilen hakkını kente geri vereceğiz. Oyunu her zaman demokrasiden, laiklikten, cumhuriyetten ve Atatürk'ten yana kullandığı için cezalandırılan ve üvey evlat muamelesi gören İzmir'in hakkını kimseye yedirmedik, yedirtmeceğiz. İzmir'de 40 alıp 1 veren bu harami düzeni ya değiştireceğiz, ya değiştireceğiz” diye konuştu.

Oktay GÜÇTEKİN/EGEDESONSÖZ - İzmir'in en büyük yatırımlarından biri olan ve tamamı İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Buca Metrosu çalışmalarında kritik bir eşik daha geride kaldı.

Buca Metrosu General Asım Gündüz istasyonu’nda kurulumu tamamlanan ve kazı çalışmalarına büyük hız kazandıracak tünel açma makinasının (TBM) startı verildi.

ALNIMIZ AK BAŞIMIZ DİK
Yoğun katılımla düzenlenen törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer geçmişte hayal olarak gören şeyi başardıklarını belirterek “Tam 5 yıl önceydi bu şehrin belediye başkanlığı görevine başladığımda 'o metro Buca’ya gelecek' demiştim.O günü dün gibi hatırlıyorum. Kimse bunu başaracağımıza inanmadı. Bu kadar parayı nereden bulacak dediler? Türlü hamleler ile yatırımın gelmesini engellemek isteyenler çıktı. Zamanında tüm belediye başkanları vaat etmişti. Olacak iş değil diyenler oldu. Biz İzmir için yüreğimiz ortaya koyduk. Felaketlere, ekonomik krize rağmen yılmadık, mazeret değil icraat ürettik.Bugün alnımız ak, başımız dik diyebiliyoruz ki söz verdik ve yaptık. O metroyu Buca'ya getireceğiz! Merkezi hükümetin tek kuruş desteği olmadan kente kazandırdığımız bu yatırım raylı sistem devrimidir. Bu devrim büyük kararlılık ve yoğun çalışmasını eseridir. 7/24 hizmet ilkesi ile gerçekleştirdiğimiz hizmetin tek kaynağı var; Bu şehre duyduğumuz aşk. Yaptığımız fizibilite çalışması bize gösteriyor ki günde 400 bin vatandaşımızın kullanacağı Buca Metrosu yılda 45 milyon Euro ciro yapacak. Yani metro hattımız işler hale geldiğinde kredisini kendi kendine ödeyebilecek. Bu nedenle fizibilitesi dünya genelinde en yüksek yatırımlardan bir tanesi. Dünya genelinde metrosunu kendini karşılama süresi 30 yıl. Biz bunu yarısı sürecinde tamamlayacağız. Biz bu yatırımı kimsenin cebinden 1 kuruş çıkmadan gerçekleştirmiş olacağız” diye konuştu.

90 SANİYEDE BİR HİZMET VERECEK
Metronun çalışma süreci ile ilgili de bilgi veren Soyer, “Metromuz kentte trafiğin en yoğun olduğu bölgede en yüksek nüfusun yaşadığı Buca’da hizmet verecek. Her 10 İzmir'den 1'i Buca Metrosunu kullanacak.  Metromuz ulaşımın en yoğun olduğu saatlerde 90 saniyede bir hareket edecek. 6 vagondan 20 tren seti hizmet erecek. Bugün köstebek dediğimiz TBM makineler tünel altına inecek. Gelecek yıl Aralık ayında tünelin ucundaki ışık göreceğiz. 90 metre uzunluğunda ve 6,5 metre çapında olan makineler ile başlayacağımız çalışmalar önümüzdeki aylarda 4 araçla devam edecek.  Şu anda bu şantiyede 500'den fazla emekçi arkadaşımızla 24 saat çalışarak İzmir tarihinin en büyük yatırımını tamamlamak için uğraşıyoruz. Hedefimiz Üçyol-Şirinyer arasını Haziran 2026'da tamamlamak. Bugün arkadaşlarımız Forbes Çarşısı girişine sayacı koydular. 890 günden geri saymaya başladık. Günü İzmirli ile birlikte sayıyoruz. 2026'da Şirinyer metrosunu açmış olacağız. Son teknolojiye sahip makinelerimiz ve özverili personelimiz sayesinde  hiçbir gecikme olmadan bitireceğiz. Buca metrosu ile 3 raylı sistemi birbirine bağlayacağız. Buca Metrosu, Narlıdere-Bornova Metrosu ile, Şirinyer’de İZBAN ile ve önümüzdeki dönem yapacağımız Karabağlar Metrosu ile kesişecek” diye konuştu.

ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖREN İZMİR'İN HAKKINI…
Hükümete raylı sistem yatırımları üzerinden eleştiren Soyer, “Bu şehirde ulaştırma bakanlığına ait tek bir U harfi yoktur. Türkiye'de kendi imkanları ile metro hattını yapan tek şehir İzBB'dir. Şu anda 3 ayrı hafif raylı sistemin inşaatı devam ediyor. Gelecek ay Narlıdere Metrosu ve Çiğli Tramvayı’nın da açılışını yapacağız. Size bugün yine söz veriyorum. İzmir’in bugüne kadar gasp edilen hakkını kente geri vereceğiz. Oyunu her zaman demokrasiden, laiklikten, cumhuriyetten ve Atatürk'ten yana kullandığı için cezalandırılan ve üvey evlat muamelesi gören İzmir'in hakkını kimseye yedirmedik, yedirtmeceğiz. İzmir'de 40 alıp 1 veren bu harami düzeni ya değiştireceğiz, ya değiştireceğiz! Bunu 5 yıldır yaptığımız gibi omuz omuz yapacağız.  Bizi seçtiğiniz ve sizin takdirlerinize ile buradayız. Hizmet etmeye devam edeceğiz” dedi.