GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
12 Eylül 2022 Pazartesi 09:03

Soyer'den eleştirilere yanıt: Fatih Sultan Mehmet ile Vahdettin bir mi?

9 Eylül kutlamalarındaki konuşmasına gelen eleştirilere yanıt gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Fatih Sultan Mehmet Han ile Vahdettin bir mi? Bir kurşun sıkmadan teslim etmiş. Mustafa Kemal Atatürk için idam fermanları çıkarmış, suikastlar düzenlemiş ve hayran olduğu İngilizlerin teknelerine binip kaçmışlar. Siz bunu atalarımız ile bir tutabilir misiniz?” dedi.

EGEDESONSÖZ -İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Halk TV’de yayınlanan İsmail Küçükkaya’nın sunduğu programa konuk oldu.

Başkan Soyer, 9 Eylül etkinliklerinden kendisine yönelik eleştirilere yanıt verdi.

KUTUPLAŞTIRDILAR, BİZ DE BU EĞLENCEYİ GERİ VERMEK İSTEDİK
100’üncü yıl kutlamaları için aylardır çalıştıklarını vurgulayan Soyer, “Ben daha büyükşehir belediye başkanlığı koltuğuna talipken, ‘Cumhuriyet’in 100’ncü yılını kutlamak bize nasip olacak, çok büyük coşku ile kutlayacağız’ diyordum. Göreve gelir gelmez bununla ilgili çalışmalara başladık. 9 Eylül’ün arkasında aylarca çalışma var. Çünkü bu hız çağında bazı şeyler kayboluyor. Geçmişimizi unuttuğumuzda sürdürülebilir bir gelecek üretmeniz mümkün değil. Ancak onları bilir ve unutmazsanız iyi bir gelecek sağlarsınız. Birinci amacımız buydu. Bir diğeri de insanların neşesini çaldılar, kutuplaştırdılar. Biz de bu eğlenceyi geri vermek istedik. 100'üncü yıl kutlaması ve hafızasının yenilenmesi, görsel bir şölen isteğimiz vardı, bunlar birleşince milyonlar meydana aktı” ifadelerini kullandı.

OSMANLI’YA KARŞI OLMAMIZ MÜMKÜN OLABİLİR Mİ?
9 Eylül kutlamalarındaki söylemlerine gelen eleştirilere yanıt veren Soyer, “Nutuk’un birinci sayfasında diyor… Osmanlı, Selçuklu bizim atamız. Ancak Vahdettin ile Fatih Sultan Mehmet Han bir mi? Vahdettin ki Çanakkale geçilmez diyen, binlerce insan canını feda ettiği vatanı bir kurşun sıkmadan teslim etmiş. Mustafa Kemal Atatürk için idam fermanları çıkarmış, suikastlar düzenlemiş ve hayran olduğu İngilizlerin teknelerine binip kaçmışlar. Siz bunu atalarımız ile bir tutabilir misiniz? Bu vatan hainliği değilse nedir? Ülkeyi emperyalistlere teslim etmek, Mustafa Kemal Atatürk için idam fermanları çıkarmak vatan hainliği değilse nedir? Biz bu gerçekleri söylemeliyiz ve paylaşacağız. Eğer milletimizi seviyorsak bunları ayırmak zorundayız. Osmanlı hepimizin atası... İzmir'in en görkemli dönemleri Osmanlı döneminde yaşanmış. Bizim Osmanlı'ya karşı olmamız mümkün olabilir mi? Atalarımıza olan saygı niye birilerinin tekelinde olsun. Elbette sahip çıkarız” diye konuştu.

MİLLET BU TUZAĞA DÜŞMEDİ
Eleştirilerin amacının vatandaşı bölmek olduğunu belirten Soyer, “Biz çok gururluyuz. İzmirli olmanın onurunu yaşıyoruz. Ancak bizim o gün yaptığımız konuşmada içeriğinde de çok temel bir mesele var. Uyanık ol ey milletim, ey İzmirliler. 100 yıl sonra yine emperyalistlerin saldırıları ile karşı karşıya kalabilir ve yine ülkemizi savunmak zorunda kalabiliriz. Emin olun yine ilk kurşun ve son kurşun İzmir’den atılacaktır. Biz barışı savunmak zorundayız. Biz barışı sonuna kadar savunacağız. Ancak bir emperyalist saldırı olursa ilk biz savaşacağız. Biz Yunan’ın ismini bile ağzımıza almamışız. Bunu neden yapıyorlar? Bu kutuplaştırma, ayrıştırma siyaseti, barış söyleminden bile toplumu ayrıştırma nasıl bir şey biliyor musunuz? Böl-yönet bazı yöneticilerin kolayına geliyor. Çok seslilik zor olduğu için barış sözcüğünden bile ayrıştırma yapmaya çalışıyorlar. Bu millet o tuzaklara düşmedi. 9 Eylül kutlamaları buna çok güzel örnek” dedi.

Çarpıcı bir değerlendirmede de bulunan Soyer, “Tarihi bilmek çok önemli. Tarihi bilmezseniz Vahdettin ve Damat Ferit'i kahraman ilan edebiliyorsunuz…" diye konuştu.