GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
29 Ağustos 2022 Pazartesi 20:26

Soyer'den Bahçeli'ye 'afiş' yanıtı: Geleceğin siyasal iklimini İzmir'den kuracağız!

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 'barış' sloganına gerçekleştirdiği tepkilere yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "100 yıl sonra geldiğimiz nokta bu olmamalıydı. Bunun için çok üzülüyorum. Biliyorum umudum çok büyük. Biz bu siyasal iklimi yaşarken geleceğin siyasal iklimini İzmir’den kuracağız" dedi

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'in kurtuluşunun 100. Yılı kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve kentin birçok noktasına asılan kent siyasetinde tartışmalara neden olmuştu. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise MHP ve İYİ Parti'den eleştiriler gelirken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli konuşmasında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 9 Eylül afişine de sert tepki göstererek “CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın küstahça hazırlatıp billboardlarda paylaştığı 'Barışın İkinci Yüzyılı' afişleri de 30 Ağustos'un mirasını yağmalayan, İzmir'in kurtuluşunu tartışmaya açan işbirlikçilik, iradesizlik ve gayri milliliktir. Söz konusu afişlerin öznesi barış değil, zafer olmalıdır. Tarihe ve milli tecrübelere bakarak diyebiliriz ki; zafersiz bir barış teslimiyetçilik, barışsız bir zafer ise tedbirsizlik, temkinsizlik ve temelsizliktir. Düşmandan aman dileyen bir çürümüşün, zaferimizi barış diyerek gölgeleyen bir Megali İdea hayranının darbeci ve zalim babası gibi zillette olduğu ayan beyan ortadadır" ifadelerini kullanmıştı.

İZMİR’DEN KURACAĞIZ!     
İzmir’in 100’ncü yılı için kullanılan ‘barış’ sloganına MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den gelen tepkiye yanıt veren Soyer, “Mustafa Kemal Atatürk’ün biz tam bağımsızlık için mücadele ederken kuracağımız varış kimse tarafından bozulamasın sözünden yola çıktık. Biz burnunuzun dibinde insanlar birbirinin boğazını keserken İzmir’de Türkiye’nin her yerinde barış içinde yaşıyorsak bunu bu vizyona borçluyuz. Bizim en çok sahip çıkmamız gerek mirasıdır barış… 2 Eylül’de  Trikopis’i esir aldığında çay ve sigara ikram ediyor Mustafa Kemal ve soruyor ‘benden ne istiyorsun’ diye. Diyor ki savaşta 2 taraf olur biri yener diğer yenilir ancak bu tesadüftür, senin yeteri kadar şansın yoktur diyerek gönül alıyor. İzmir’e geldiğinde Karşıyaka’da bir köşkte misafir edecekler ve yere Yunan bayrağı serilmiş durumdayken ‘kaldırın’ diyor. Bayrak bir milletin onurun o ayaklar altına alınmaz deniliyor. Bütün bunlardan sonra Venizelos başbakan oluyor ve Cumhuriyetin 10’ncu yıl kutlamalarında İzmir’e geliyor. Bütün hayatını savaş alanında kazanılan zaferleri barışla taçlandırmak için mücadele diyor. Dünyanın ne büyük barış insanıdır Mustafa Kemal Atatürk biz barışın zaferi olarak kutluyoruz. Barış ile zafer birbiri ile çelişen şeyler değil. Birinden birini inkar etmek mümkün değil. Mustafa Kemal Atatürk Hatay’da 'Savaş eğer meşru bir gerekçeye dayanmıyorsa suçtur. Biz ancak ve ancak öldürmek isteyenlere karşı ölmek için savaşırız' diyor. Türkiye’nin bu siyasal iklimden her sözcükten, cümleden, her icraattan bir kutuplaştırma ayrıştırma siyaseti yaratmaya çalışanlara çok üzülüyorum. 100 yıl sonra geldiğimiz nokta bu olmamalıydı. Bunun için çok üzülüyorum. Biliyorum umudum çok büyük. Biz bu siyasal iklimi yaşarken geleceğin siyasal iklimini İzmir’den kuracağız” diye konuştu.