GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
2 Şubat 2024 Cuma 15:59

Soyer'den ataerkil düzen çıkışı: Zihin dünyasında devrime ihtiyaç var

3. İzmir Kadınlar Kongresi’nde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Savaşlar, derinleşen yoksulluk, iklim krizi, demokratik değerlerin kaybı bugün yaşanan tüm felaketler ataerkil düzenin sonuçları. Bu aslında dilimizde ortaya çıkan bir şey değil. Bu zihin dünyamızın tezahürü. Zihin dünyasında bir devrime, dönüşüme ihtiyaç var” dedi

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- 3. İzmir Kadınlar Kongresi’nin ikinci gününde devam ediyor. Programa, İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kasalı, ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, EGEYDD Yönetim Kurulu Başkanı E. Pınar Kılıç, Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İYTE Rektörü Yusuf Baran katıldı.

ELBAN: HER ŞEY KADININ ESERİ
Toplantıda konuşan İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, yeni yüzyılda yeni yöntemlerin konuşulması gerektiğini ifade ederek, “Toplumun her ferdinin gücünden yararlanma anlayışı buradaki çalışmalardan ortaya çıkıyor. Çağdaş dediğimiz ülkelerde seçme seçilme hakkı yokken, Cumhuriyet’in 10. Yılında bu ve başka haklar verildi. Cumhuriyetin ikinci yüzyılında siyasi ve iş dünyasındaki temsili konuşuyoruz. Yöntemde bir hata var. Erkek- kadın sayısı bilimde, mühendislikte, öğretmenlikte, üniversite öğrencilerinde eşitse başka şeyler konuşmak gerekiyor. 100 yıldan beri tartıştığımız yöntemde bir sakatlık var. Yeni yöntemlerin konuşulduğu ve 100 yıl önce Atamızın çizdiği vizyon doğrultusunda her şey kadınların eseri o eser sahibi artık söz sahibi de olmalı. Yeni vizyonlara, yeni açılımlara ışık tutmasını bekliyorum. Fuar uluslararası başlamıştı, kongre de uluslararası olmalı” dedi.

SOYER: BİZLERİ BİRARAYA GETİREN ŞEY VİCDAN 
Kongrede ardından kürsüye çıkan Başkan Soyer’in konuşmasına başlamadan önce katılımcılar tarafından uzun süre alkışlanması dikkat çekti. 

Erkek egemen yaşamın ülkemizi ve dünyamızı sürüklediği hazin tablonun ortada olduğunu aktaran Soyer, “Savaşlar, derinleşen yoksulluk, iklim krizi, demokratik değerlerin kaybı bugün yaşanan tüm felaketler ataerkil düzenin sonuçları. Bu aslında dilimizde ortaya çıkan bir şey değil. Bu zihin dünyamızın tezahürü. Zihin dünyasında bir devrime, dönüşüme ihtiyaç var. Şiddeti durdurmak, adaleti ve refahı büyütmek, umudu yeniden örgütleyebilmek için halkın iradesini hiçe sayanlara karşı durabilmek için kadınların öncü olduğu yaşama ihtiyaç var. Çağımızın en temel meselesi bu. Kadınların eşitlik talebi için kadın erkek birlikte mücadele etmek zorundayız. Çünkü bir toplumda hakları çiğnenenler kendi kendilerini savunmak zorunda kalırsa orada vicdan bitmiş, umut tükenmiş demektir. Bugün bizleri bir araya getiren şey vicdan. İzmir’de başlattığımız bu yolculuk dünyanın yaşadığı vicdan tutulmasını durduracak olan kadınların yürekleridir. İzmirlilerin başlattığı bir iyilik hareketidir” değerlendirmelerinde bulundu.